Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Септември, 2022 18:53 7 194 57

"Руснаците печелят луди пари"

  • русия-
  • газ-
  • петрол-
  • газпром-
  • нефт-
  • владимир путин

Големите пари на Кремъл идват от износа на петрол, дори ако сега Русия продава нефт на по-ниска цена, печалбата все още е огромна

"Руснаците печелят луди пари" - 1
Снимка: Shutterstock

"Руснаците печелят луди пари", казва известният британски експерт Адам Туз. Износът на газ винаги е бил само малка част от руския енергиен експорт - големите пари на Кремъл идват от износа на петрол, обяснява той.

"Удивително е колко различно западните експерти оценяват наказателните санкции срещу Русия", казва известният британски историк Адам Туз в интервю за t-online. Според една част от икономистите санкциите сериозно вредят на Кремъл. "Русия вече не публикува статистически данни, но нейните търговски партньори го правят. Според тях икономическият цикъл на Русия е сериозно нарушен. Хипотезата е, че руската икономика ще се срине през есента."

Огромни печалби

Туз обаче обръща внимание и на другата страна на монетата. "Руснаците печелят луди пари", казва той. "Вярно е, че губят огромни суми всеки ден, тъй като трябва да изгарят природен газ заради препълнените хранилища. Но износът на газ винаги е бил само малка част от руския енергиен експорт", обяснява Туз и казва, че големите пари на Кремъл идват от износа на петрол. "Дори ако сега Русия продава петрол на по-ниска цена, печалбата все още е огромна", добавя експертът.

Адам Туз засега не се наема да прогнозира колко тежко ще се отразят санкциите на руската икономика. "Конфликтът продължава едва от шест месеца, което не е особено дълъг период за голяма и сложна икономика като руската. Страда ли Русия от недостиг заради западните санкции, например в областта на микроелектрониката? Несъмнено. Но само времето ще покаже дали това ще има наистина сериозни последици", казва историкът.

Дори санкциите да нанесат сериозен и дълготраен удар върху Кремъл, това едва ли ще промени поведението на Путин в политически и военен план, казва още Туз. "Той вече е отишъл твърде далеч. Всичко, което го вълнува, се случва на бойното поле в Украйна." Според Туз основната цел на Москва в момента е да избегне поражение.

Украйна трябва да бъде спасена от колапс

Експертът предупреждава още, че украинската икономика е изправена пред колапс и затова трябва да бъдат взети спешни мерки. "Въпреки успехите на бойното поле Киев не може да поддържа военните си действия, когато икономиката се срива с 35-40%, инфлацията расте главоломно, а бедността е повсеместна", предупреждава Туз. "Заплахата е не толкова провал на бойното поле, колкото украинската държава да изпадне във финансова криза", продължава той. "40 процента от населението може да изпаднат в бедност. Ако искаме да предотвратим това, ЕС трябва да отпусне вече одобрените суми възможно най-скоро - до края на годината трябва да бъдат предоставени около 17 милиарда евро."

Туз критикува забавената реакция на европейските държави с ембаргото върху вноса на петрол. "Бихме могли наистина да навредим на Владимир Путин. Например ако ЕС затрудни гръцките корабни компании да превозват руски петрол с танкерите си. Скандално е, че подобно нещо все още е възможно", казва експертът. А ограничените и бавно наложени санкции коментира така: "Кремъл използва енергийното оръжие срещу нас, вместо ние да го използваме срещу него. Войната е въпрос на инициатива, а в областта на енергийната политика инициативата е в момента в ръцете на Москва".

Проблемът обаче може да се разреши и от само себе си. "В момента руснаците се възползват от високата цена на петрола. Но колко дълго - това зависи от развитието на китайската икономика. Ако тя се разклати, Пекин ще купува по-малко суровини от Русия. А от следващата година резултат ще покажат и усилията на Европа да се откъсне от руския газ", казва експертът и добавя, че Русия няма да е в състояние бързо да пренасочи доставките, особено на газа. "Русия дори не разполага със значителна тръбопроводна инфраструктура за снабдяване на собствената си промишленост. Капацитетът в посока към Китай също е малък. Изграждането на подобно нещо ще отнеме много време и ще струва на Москва милиарди", посочва Туз.

Рецесията е неизбежна?

В друго интервю - за "Тагесшпигел" - Туз обяснява, че енергийната политика е изключително комплексна и никоя голяма държава не успява да бъде последователна. "Американският щат Тексас, където се добива петрол, преживя енергийна криза в началото на 2021 година. Италия се е оголила, а във Франция ядрените реактори не са били поддържани, поради което много от тях трябваше да бъдат спрени през лятото. Французите са прекъснали газопровода от Испания и Португалия. Големи енергийни кризи преживяха и Индия и Китай", изрежда експертът.

Туз развенчава и един от митовете за руския газ. "Абсурдно е да се твърди, че рекордите в износа на Германия са свързани с евтиния газ от Русия. Газът от Русия съвсем не е евтин. Евтин е газът от Северна Америка, добиван чрез фракинг." И още: "Не е вярно, че кризата на енергийния пазар е резултат само от войната в Украйна. Началото бе поставено миналата година, когато китайската икономика се възстанови от пандемията и търсенето на енергия силно нарасна. Цените се върнаха към върховете си от 2021 чак месеци след началото на войната".

"Световната икономическа ситуация не дава повод за оптимизъм", казва още Туз пред t-online. "Лихвените проценти се повишават. Но ще е необходимо време, за да може тази мярка да ограничи инфлацията. Междувременно реалният наличен доход намалява така, както не е намалявал от десетилетия. По всяка вероятност навлизаме в рецесия", предупреждава експертът, но добавя: "Рязкото покачване на цените на енергията изпраща правилното послание: че спешно са необходими технически иновации и икономии в потреблението на енергия. И че най-сетне трябва да се ускори преходът към възобновяеми енергийни източници".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САЩ не

    43 23 Отговор
    печелят, горките, те направо фалираха със СПГ-то за Китай и Европа. На фона на печалбите на САЩ в Европа от ваксини и СПГ, Русия е гаврошче.

    Коментиран от #12, #42, #51

  • 2 Адам Хилтън

    86 9 Отговор
    САЩ дето уж крещеше че трябва да боготворим "свободният пазар" и "капитализма", сега нямаме право да купуваме нищо от Русия, и че трябва да минаваме на режим на пестене - демек сега можем комунисти да им викаме.

    Коментиран от #34

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Русофил

    26 17 Отговор
    Ние тук не ги виждаме тези печалби. Може да ги има, но цените си растат.
    Всеки се страхува да не го уволнят по донос.

    Коментиран от #38, #41

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бурмата

    48 4 Отговор
    Гледайте пряко Путин от Узбекистан. Газ за Европа няма да има

    Коментиран от #54

  • 8 ДВ лъжците са на линия!

    35 4 Отговор
    Някой нима ви вярва на измислиците
  • 9 орт

    51 0 Отговор
    Не само руснаците печелят и гърците с техния голям танкерен флот изнасят руски нефт,но странно ЕС и САЩ мълчат!
  • 10 Слънчев вятър

    33 4 Отговор
    Русия измества фокуса към невоенните приоритети. Това, което е необходимо за дишането и кръвообращението, Украйна все още получава от Москва.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Само коментирам

    56 9 Отговор

    До коментар #1 от "САЩ не":



    "40 процента от населението може да изпаднат в бедност. Ако искаме да предотвратим това, ЕС трябва да отпусне вече одобрените суми възможно най-скоро - до края на годината трябва да бъдат предоставени около 17 милиарда евро."


    НЕ искаме да спасяваме Украйна. Тя не членува нито в ЕС, нито в НАТО. Не плаща членски внос. Ние НЕ сме съгласни да разрушаваме ЕС и да обедняваме заради Украйна. Да са мислили, като са пускали американците в политиката си.





    Коментиран от #23, #33

  • 13 Слънчев вятър

    37 5 Отговор
    Вместо икономика в Украйна ще се появят планини от оръжия, които ще бъдат изпратени за поддръжка във Варшава. Русия няма да унищожава оръжие, Русия ще спре кислорода на Украйна.
  • 14 ТИТИ

    37 7 Отговор
    ЦЯЛАТА МЕНДЕЛЕЕВА ТАБЛИЦА Е В РУСИЯ !!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #28, #29

  • 15 Не руснаците печелят,

    12 36 Отговор
    а Путин.Руснаците ще умрат от глад с този диктатор.

    Коментиран от #18

  • 16 Гост

    13 17 Отговор
    Вероятно е така ! Но аз винаги съм се чудел защо народа им е с нисък стандарт на живот ? Въпреки ресурсите които Русия има..

    Коментиран от #30

  • 17 Слънчев вятър

    10 5 Отговор
    За американците са добри само тези войни, в които враждуващите страни взаимно се снабдяват с природни ресурси и пари.
  • 18 Слънчев вятър

    22 8 Отговор

    До коментар #15 от "Не руснаците печелят,":

    Русия храни половината земно кълбо.
  • 19 не може да бъде

    22 4 Отговор
    Най-после и в Дойче зеле да напишат нещо вярно.Аз чета най.различни западни издания в превод и без превод и вижте какво пишат във Вашингтон таймс-тази година Роснефт е получавал средномесечни приходи около 20 млрд.USD/като еквивалент/.за сравнение с миналата година -тези постъпления са 14 млрд.средно.Между другото данните на Вашингтон таймс опровергават и данните ,че за миналата година нефтогазовите приходи на Русия са били около 180млрд.USD -били са значително повече.Прогнозите за тазгодишните общи потъпления бяха за около 270 млр-а както изглежда те ще бъдат с около 100 млрд повече.За чистата нетна печалба на Роснефт най-различни издания вече писаха -7,2 млрUSD само за първото полугодие.Интересно е и това ,че брутните постъпления на Газпром са по-малки ,обаче чистата нетна печалба е по-голяма с 50%и -надхвърля.-11 млрд.USD!?Хайде сега вие ми кажета дали само с тези приходи Русия вече не си е обезпечила бюджета за 2023г.А извън тези приходи ще има и приходи от селскостопанска продукция -очакват се около 40 млрд.оръжия -около 30 млрд,машиностроителна невоенна продукция -тежки камиони,ЖП състав,строителна и селскостопанска техника,машини -тежко инвестиционно оборудване -общо за около 18 млрд,химически продукти от различен вид в т.ч торове -не по-малко от 10-12 млрд-всичко в доларов еквивалент.Е ,поне за следващата година няма как руската икономика да има някакъв сериозен спад,възможни са 3-4 % но не повече,а най-вероятно около 2%!?А за ср
  • 20 не може да бъде -продължение

    26 4 Отговор
    Е ,поне за следващата година няма как руската икономика да има някакъв сериозен спад,възможни са 3-4 % но не повече,а най-вероятно около 2%!?А за срив просто няма смисъл да говорим!А за европейските икономики перспективите са значително по-мрачни!
  • 21 един

    5 20 Отговор
    Печелят,най-вече от такива като нас,продават ни нефта на двойна цена,и си покриват част от загубите при други клиенти.Но и тези печалби ще спаднат значително,Европа спира да им купува нефта след 1.12.2022год.!

    Коментиран от #31

  • 22 Мишел

    7 4 Отговор
    Ъхъ, икономиката на Русия се срива.
    Bloomberg, преди 5 дни: "Въпреки прогнозата на експертите през март за очакван срив на руската икономика до края на 2022 с 11.8%, за май прогнозата беше 8.6%,...,днес прогнозата е за срив до края на годината с 3.2%."
  • 23 Пешо кореняк Софиянец

    25 5 Отговор

    До коментар #12 от "Само коментирам":

    Фащ и аглосаксите искат да унищожат славяните и ортодокс религията.Да хапнат всички ресурси на планетата и да настъпи господство с робство на такива като нас.На запад какво работят такива като нас?Мръсната работа , чистачки, да им събираме реколтата, която никой англичанин и германец не биха я вършили.Има и изключения , но са малко.
    В България все пак имаме достойнство, но такива , като Баце го смачкаха.

    Коментиран от #37

  • 24 Гешо

    13 5 Отговор
    Пак ли им завиждате и искате да ги гепите, но Путин няма да ви допусне и ще страдат хората, защото вие си получавате огромни суми от Зеления и ви е все тая.Ще ви е топло и пак ще преяждате.
  • 25 БеГемот

    0 1 Отговор
    Всички ще умрете!
  • 26 Бля,бля

    17 1 Отговор
    Мъкаааа, че албионците и все осталная ....... не могат да се докопат до ресурсите на Русия та само те да блажат от тях . Мъкаааа!!!
  • 27 Тузар

    28 4 Отговор
    Такива тузове не вършат никаква работа! Същите такива, в последните 32-3 години ни продъниха главите с лозунги за демокрация и пазарна икономика! Така ли беше, сър? Или забрави?
    Сега Русия печелела луди пари?! Ми може - печели, печели и ти!
    Украйна трябвало да бъде спасена от колапс?! Ами заповядай, спаси я! Или искаш аз да я спася?!
    ЕС трябвало да затрудни гръцките корабни компании да превозват руски петрол с танкерите си?! Е как ще стане тая работа бе, братчето ми? Ще им завираш евротояги във витлата ли, кво ли?
    "Кремъл използва енергийното оръжие срещу нас, вместо ние да го използваме срещу него."?! Ами използвайте го, бря! Кой ви пречи?
    "Бихме могли наистина да навредим на Владимир Путин."?! Ми хайде, навредете му, откога ви чакам... И какво още чакате?
    Хипотезата била, че руската икономика ще се срине през есента?! Прав си сър, само че няма да е руската...

    Коментиран от #32

  • 28 Да, но

    4 6 Отговор

    До коментар #14 от "ТИТИ":

    всички елементи са в един кюп и трябва да бъдат разделени Не са подредени в шишенца и готови за продажба. То и във Венецуела има най-много нефт обаче гладуват.

    Коментиран от #44

  • 29 МНОГО УЧЕН

    2 4 Отговор

    До коментар #14 от "ТИТИ":

    ЩЕ ИМ БЪДЕ ОТНЕТА!!
  • 30 Слънчев вятър

    20 1 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Русия живее в условия на блокада и изолация от стотици години. Западът пръв разграби колониите си и изгради стена.
  • 31 Ма той света се състои само от еврогея и

    14 2 Отговор

    До коментар #21 от "един":

    ФАЩ, та и слънцето се върти само около тях.
  • 32 Умньо

    4 14 Отговор

    До коментар #27 от "Тузар":

    На Путин вече е навредено, комуноидно увреден!!

    Коментиран от #36

  • 33 Ти може...

    6 12 Отговор

    До коментар #12 от "Само коментирам":

    И да не искаш да спасяваш Украйна..но теб кой те пита?, ЕС и САЩ ще я спасят.
  • 34 Така е

    25 1 Отговор

    До коментар #2 от "Адам Хилтън":

    Свободен пазар, свободни медии, свободни хора… да, ама не. Оказва се, че са думи без покритие
  • 35 А бе

    4 12 Отговор
    Аз се чудя как русия стана Дубай, но май само на приказки от слугите им !
  • 36 Слънчев вятър

    11 1 Отговор

    До коментар #32 от "Умньо":

    О, не, вредата е нанесена на всички. И все още е рано да се правят изводи кой е пострадал повече.
  • 37 Наблюдавал

    13 0 Отговор

    До коментар #23 от "Пешо кореняк Софиянец":

    Хората си изкарват парите с честен труд, жълтопаветнико, и не са крали като тебе, за да се дуят по форумите!!
  • 38 1957

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Русофил":

    За българия става дума?
  • 39 Слънчев вятър

    14 1 Отговор
    По същество Хитлер води икономическа война срещу Русия в интерес на своите спонсори и съмишленици.
  • 40 Пребили Xлапето

    14 1 Отговор
    Недейте така, знаете ли колка козяци ще уворите от безсилна злоба
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Клошаряда масква 2022, финал септември

    4 11 Отговор
    Дам, особено рускините в анадола, по 20 рибли са вече, яка лапаница.. на резани бургии, мухахаха
    могучая, великая Алкохолная

    Коментиран от #45

  • 44 Брато, не забравяй кой е виновника

    15 1 Отговор

    До коментар #28 от "Да, но":

    Кризата във Венецуела се дължи на санкции и блокада от САЩ и ЕС. Но при Русия е по- трудно.
  • 45 Слънчев вятър

    14 2 Отговор

    До коментар #43 от "Клошаряда масква 2022, финал септември":

    Днес руснаците са навсякъде. Това е губещ демарш за Запада като цяло и за Европа в частност. Москва няма да отслаби натиска.

    Коментиран от #46

  • 46 Клошаряда масква 2022, финал септември

    3 10 Отговор

    До коментар #45 от "Слънчев вятър":

    Къв натиск от умрело фалирало куче, таварищ!
  • 47 Хохо секса

    2 8 Отговор
    "Руснаците печелят луди пари"
    И тези луди пари излизат през дулата на оръдията,
    а не за благото на ватенките...
  • 48 НАЛИ

    17 2 Отговор
    Нали Россия нямат икономика - как щесе срине?
    Кой иска да си върне 17млн. хектара Украинска земя продадена на три американски фирми?
    Дали бедстващите украински братя славяни?
    Или американските олигарси вложили милиарди в тази прокълната страна?
    Ха, познайте от първия път.
  • 49 Пъци

    3 5 Отговор
    "Руснаците печелят луди пари",
    Честно казано-не им личи някак.
    По-личи при саудитските араби,кувейтците и някои други народи.Защо ли?

    Коментиран от #52, #57

  • 50 Просто човек

    4 1 Отговор
    Декември ще спрем и петрола!
  • 51 Хамбарцулян

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "САЩ не":

    Проблема е там, че тия печалби не оправят дълга на ЗАЩ.. на тях им трябва пълен монопол вурху много стоки и услуги и контрол върху цените. Т. е пазарната им икономика се нуждае от комунизъм. За съжаление днешно време монопола е трудно постижимо. Всеки може да произведе кока кола или чип за 7 долара.
  • 52 Пръци

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "Пъци":

    Не им личи само за слепци като теб. Планетата, а и Вселената вече са техни. Само за няколко години! И могат да правят каквото си искат и с когото си искат!
  • 53 Поля

    3 0 Отговор
    Ами могат -печелят ! А вие,какво правите ???!!£
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Бай Яни

    1 3 Отговор
    Ю
    Можем и без ръският газ,путинска пропаганда
  • 56 Гост

    2 0 Отговор
    Най-големите либерали продължават да търгуват с Русия.
  • 57 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Пъци":

    Щото при арабите си станал булка, а от Русия са те изгонили.
Новини по държави: