Отидете към основна версия

1 085 30

Зеленски, украинският народ и Асандж са номинираните за наградата Сахаров за 2022 г

  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • джулиан асандж-
  • соня гуахахара -
  • колумбийската-
  • comision de verdad

Володимир Зеленски, народът на Украйна, Джулиан Асандж, Соня Гуахахара и колумбийската Comision de Verdad са сред номинираните за наградата "Сахаров" за 2022 г.

Володимир Зеленски, народът на Украйна, Джулиан Асандж, Соня Гуахахара и колумбийската Comision de Verdad са сред номинираните за наградата "Сахаров" за 2022 г.

Наградата "Сахаров" за свобода на мисълта, връчена за първи път през 1988 г. на Нелсън Мандела и Анатолий Марченко, е най-високото отличие, присъждано от Европейския съюз за дейност в областта на правата на човека. Тя е жест на признание за лица, групи и организации, които имат изключителен принос за защитата на свободата на мисълта. Чрез нея и чрез свързаната с нея мрежа ЕС оказва подкрепа на лауреатите — дава им повече решимост и сила в усилията за отстояване на техните каузи.

Всяка година политическите групи на Европейския парламент представят своите кандидати през септември. Допустимите кандидати трябва да съберат подписите на най-малко 40 депутати от ЕС.

Крайният срок за представяне на кандидатурите бе четвъртък (15 септември). Последното отличие през 2021 г. бе връчено на руския активист Алексей Навални, който в момента е задържан в Русия.

Кандидатурата на Зеленски е подкрепена от Европейската народна партия, Европейските консерватори и реформисти и Renew, докато социалистите и групата на ЕНП подкрепят украинското гражданско общество.

"Нямаме никакви съмнения, че смелите хора на Украйна, водени от президента Володимир Зеленски, заслужават да спечелят тазгодишната награда "Сахаров" за свобода на мисълта", каза евродепутатът от ЕНП Раса Юкневичене, заместник-председател на външните работи в прессъобщение след представянето на номиниран.

"От февруари народът на Украйна води неравна битка срещу бруталния агресор, който потъпква човешките права на безброй цивилни. И все пак те стоят непоколебимо в защита на своята страна, но също така и на нашата европейска демокрация и свобода", каза евродепутатът от S&D по външните работи Педро Маркес.

Италианското движение "Пет звезди" номинира журналиста Джулиан Асандж, който според евродепутата от движението "Пет звезди" Сабрина Пинедоли е "символ на правото на гражданите да знаят истината". Тази кандидатура има за цел да се бори срещу властта, която се стреми да "накаже" онези, които не се съобразяват с предварително опакованите истини".


Основателят на WikiLeaks в момента се намира в лондонския затвор Белмарш в очакване на обжалване срещу екстрадицията му в САЩ.

Той е издирван от американските власти по 18 обвинения, включително шпионаж, свързан с оповестяването от WikiLeaks на огромни количества поверителни американски военни записи и дипломатически грами, които според Вашингтон са изложили живота на хора в опасност.

Зелените номинираха бразилската екологична активистка Соня Гуахахара, първият местен жител, който се кандидатира за федерален изпълнителен пост в Бразилия през 2018 г., който бе обявен за един от 100-те най-влиятелни хора в света от списание Time.

Междувременно групата на левицата подкрепи la Comision de Verdad colombiana (Колумбийска комисия за истината), автономна единица на колумбийската държава, която се стреми да изясни моделите и причините за въоръжения конфликт в страната, започнал в края на 40-те години на миналия век.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: