Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Септември, 2022 21:00 1 082 30

Зеленски, украинският народ и Асандж са номинираните за наградата Сахаров за 2022 г

  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • джулиан асандж-
  • соня гуахахара -
  • колумбийската-
  • comision de verdad

Володимир Зеленски, народът на Украйна, Джулиан Асандж, Соня Гуахахара и колумбийската Comision de Verdad са сред номинираните за наградата "Сахаров" за 2022 г.

Володимир Зеленски, народът на Украйна, Джулиан Асандж, Соня Гуахахара и колумбийската Comision de Verdad са сред номинираните за наградата "Сахаров" за 2022 г.

Наградата "Сахаров" за свобода на мисълта, връчена за първи път през 1988 г. на Нелсън Мандела и Анатолий Марченко, е най-високото отличие, присъждано от Европейския съюз за дейност в областта на правата на човека. Тя е жест на признание за лица, групи и организации, които имат изключителен принос за защитата на свободата на мисълта. Чрез нея и чрез свързаната с нея мрежа ЕС оказва подкрепа на лауреатите — дава им повече решимост и сила в усилията за отстояване на техните каузи.

Всяка година политическите групи на Европейския парламент представят своите кандидати през септември. Допустимите кандидати трябва да съберат подписите на най-малко 40 депутати от ЕС.

Крайният срок за представяне на кандидатурите бе четвъртък (15 септември). Последното отличие през 2021 г. бе връчено на руския активист Алексей Навални, който в момента е задържан в Русия.

Кандидатурата на Зеленски е подкрепена от Европейската народна партия, Европейските консерватори и реформисти и Renew, докато социалистите и групата на ЕНП подкрепят украинското гражданско общество.

"Нямаме никакви съмнения, че смелите хора на Украйна, водени от президента Володимир Зеленски, заслужават да спечелят тазгодишната награда "Сахаров" за свобода на мисълта", каза евродепутатът от ЕНП Раса Юкневичене, заместник-председател на външните работи в прессъобщение след представянето на номиниран.

"От февруари народът на Украйна води неравна битка срещу бруталния агресор, който потъпква човешките права на безброй цивилни. И все пак те стоят непоколебимо в защита на своята страна, но също така и на нашата европейска демокрация и свобода", каза евродепутатът от S&D по външните работи Педро Маркес.

Италианското движение "Пет звезди" номинира журналиста Джулиан Асандж, който според евродепутата от движението "Пет звезди" Сабрина Пинедоли е "символ на правото на гражданите да знаят истината". Тази кандидатура има за цел да се бори срещу властта, която се стреми да "накаже" онези, които не се съобразяват с предварително опакованите истини".


Основателят на WikiLeaks в момента се намира в лондонския затвор Белмарш в очакване на обжалване срещу екстрадицията му в САЩ.

Той е издирван от американските власти по 18 обвинения, включително шпионаж, свързан с оповестяването от WikiLeaks на огромни количества поверителни американски военни записи и дипломатически грами, които според Вашингтон са изложили живота на хора в опасност.

Зелените номинираха бразилската екологична активистка Соня Гуахахара, първият местен жител, който се кандидатира за федерален изпълнителен пост в Бразилия през 2018 г., който бе обявен за един от 100-те най-влиятелни хора в света от списание Time.

Междувременно групата на левицата подкрепи la Comision de Verdad colombiana (Колумбийска комисия за истината), автономна единица на колумбийската държава, която се стреми да изясни моделите и причините за въоръжения конфликт в страната, започнал в края на 40-те години на миналия век.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МИг-29

    27 4 Отговор
    Солистът на украинската група "Вопли Видоплясова" Скрипка каза, че в Европа се отменят концерти на украинци, уж защото ги смятат за фашисти

    Коментиран от #15, #25

  • 2 Сталин

    41 5 Отговор
    Русия е представила доказателства в Женева на 9 септември на съвещание на страните участници в Конвенцията за забрана на биооръжия ,за това че Американските биолаборатории в Украйна са нарушили глава 1 и 4 от Конвенцията и в частност че са правени опити с биооръжия върху хора в Украйна

    Коментиран от #8

  • 3 ЛУД

    38 3 Отговор
    ЗЕЛИНСКИ ХА ХА ХА ХА ОТКОГА ПРЕДЛАГАТ И НАРКОМАНИ
  • 4 Хихихи..

    29 3 Отговор
    Украинците са пионки,Зеленски е "царицата" на дъската,Щатите ги разместват,Европката носи сандвичите..Путин се усмихва..Масата под шахматната дъска е Негова..

    Коментиран от #11

  • 5 Смешници

    31 3 Отговор
    Като знаем кой раздава и как се раздават тези награди носителят е ясен-зеления неопран потник.
  • 6 Кой68

    16 0 Отговор
    По-голяма гняс не бях чувал......💩🤮💩
  • 7 Ученият котка

    12 0 Отговор
    Това ще бъде омиров смях и шизофренично шоу. Академик Сахаров току що си купи пушка М-16 и набира войници в руските затвори.
  • 8 Цветко

    2 10 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    Т’ва във вестник “брадва” ли го чете?

    Коментиран от #16, #18, #20

  • 9 Зеленият

    20 2 Отговор
    Наркоман на годината.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Иванко

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "Хихихи..":

    Стига си пил, че само маси ти се привиждат.
  • 12 Луди

    21 2 Отговор
    Зеленски и свобода на мисленето в сравнение с Мандела. Чиста подигравка към Бог да прости Мандела с този дрогиран зависим 100% от Америка и от Байдъновата фамилия продажник Зеленски. Та на него всяка дума му е написана и от него се иска само да я прочете, а патоса му зависи от прахчетата, все пак е клоун артист. Такова лицемерие, такова падение че не си струва даже да се чете.
  • 13 Перо

    22 1 Отговор
    Какво общо има наркоманизирания клоун с тази награда? Тоя трябва да е в затвора за участие в незаконен,превратаджийски режим,а не да го пробутват ционистките протежета,да мине в навалицата!
  • 14 Лукашенко

    19 1 Отговор
    Ейй, накрая верно ще пратя 1-2 ракети че тоя вече се не трае да го гледам, наркоман грозен
  • 15 Събуди се

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "МИг-29":

    А ти виждал ли си украинските танкове, които в момента на бойното поле с нарисувани по тях бели кръстове , които невероятно приличат на фашисткият кръст по време на ВСВ ?

    А когато споделят и идеологията на Хитлер, то те какви са ?
  • 16 Хахаха

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Цветко":

    Тъмнина в душите ви и в главите ви, а се опитвате и да разсъждавате...жалки комплексари....
  • 17 Бля,бля

    6 0 Отговор
    Дали и Аугусто от Чили не беше предложен за нобелов лауреат ,ее народът му не беше определено ,защото все пак оказа съпротива на демократа.
  • 18 Нееее,

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Цветко":

    В демократична секира.
  • 19 Разбира се

    14 3 Отговор
    Свобода на мисълта на наркоман и олигоф трябва да се награди.
    Това е много важно за този пропадащ свят
  • 20 Перо

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Цветко":

    Не! В Джерусалим поуст!
  • 21 Напиши коментар

    19 1 Отговор
    Ареста на Асандж от руските власти, по разпореждане на президента Путин, беше сериозен удар по свободата на словото. Или май го арестуваха нагло саксите, в услуга на хамериканците, а руснаците дадоха политическо убежище на Сноудън,когото пък, бащите на демокрацията /бог да пази Хамерика/ искаха да опандизят, щот им разкри кирливите ризи...Абе луд свят, драги зрители. Совите не са това, което са...
  • 22 Поредното

    16 3 Отговор
    западно извръщение, да дават награди на неонацисти избиващи собствения си народ.

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Европа

    0 4 Отговор

    До коментар #1 от "МИг-29":

    Фашистите са онези, дето нахлуват в по-малки чужди държави и разрушават градовете им, които вкарват хората в лагери и мечтаят за империя, които определят кой народ да съществува и кой не.
  • 26 Като

    5 0 Отговор
    Актьор Оскар няма да вземе поне като палячо да му дадат некоя наградка
  • 27 Е моля!

    4 4 Отговор
    Украинците са смели и се борят за страната си .След тези разрушения и човешки загуби,ужасна трагедия.Само украинското зърно ме безпокои,какво прави в БГ,страна производител и износител на зърно,пе чак внася украинско със съмнително качество, еее не.Украинското зърно беше предвидено за Африка,тук е ненужно,хем вредно,хем ще го ползваме!
  • 28 Конска Паци

    5 0 Отговор
    Украинският народ ще бъде награден посмъртно
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: