Отидете към основна версия

962 4

Сближаване! Израелското правителство одобри назначаването на посланик в Турция

  • израел-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • яир лапид

В Анкара няма израелски посланик от 2018 г., когато Турция отзова своя посланик и поиска израелският да напусне в знак на протест срещу отговора на Израел на размириците по границата с Газа, при които бяха убити десетки палестинци

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелското правителство одобри назначаването на Ирит Лилиан като нов посланик на страната в Турция, предаде Анадолската агенция.

Правителството одобри назначаването на Лилиан вчера.

Тя ще бъде първият посланик на Израел в Турция от 2018 г.

Израелският министър-председател Яир Лапид посочи, че този ход представлява "поредна важна стъпка за възстановяването на отношенията между Турция и Израел", по който властите на двете страни работят през последната година.

В Анкара няма израелски посланик от 2018 г., когато Турция отзова своя посланик и поиска израелският да напусне в знак на протест срещу отговора на Израел на размириците по границата с Газа, при които бяха убити десетки палестинци.

На 19 септември Израел съобщи, че ще назначи свой посланик в Турция.

Лилиан е шарже д'афер в Анкара от февруари 2021 г. - период, в който двете страни направиха постепенни стъпки към пълно възстановяване на дипломатическите отношения. Тя е била посланик в България в периода 2015-2019 г.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини