2 Октомври, 2022 16:05 1 087 7

Израел е доволен от американското предложение за морската граница с Ливан

  • израел-
  • ливан-
  • яир лапид-
  • средиземно море

Израелските власти заявиха, че се стремят да започнат възможно по-скоро добива на газ от находището Кариш, разработвано от британската групировка "Енерджиан"

Израел е доволен от американското предложение за морската граница с Ливан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Предложението на американския посредник за демаркацията на морската граница между Ливан и Израел "защитава" и "подсилва" интересите на еврейската държава. Това заяви израелският премиер Яир Лапид, предаде Франс прес.

Ливан и Израел - съседни страни, официално в състояние на война помежду си, преговарят от две години с посредничеството на САЩ за делимитиране на морската си граница, което да премахне пречките за проучване и експлоатация на местните подводни газови находища.

Кабинетът на ливанския президент съобщи вчера, че е получил последното предложение на американския посредник Еймъс Хохстийн. Хасан Насрала, водачът на въоръженото движение Хизбула, господстващо в политическия живот на Ливан, приветства този "много важен етап", изразявайки задоволство, че "вече има писмен текст", като заяви, че "близките дни ще са решаващи".

Лапид каза днес, че също е получил американското предложение и договаря "последните подробности".

"Все още не можем да кажем, че нещата са уредени, но можем да кажем, че както поискахме от самото начало, предложението изцяло защитава интересите на Израел в сферите на сигурността, дипломацията и икономиката", посочи премиерът на днешното седмично заседание на кабинета.

"Израел се опитва да постигне това споразумение вече над десет години. Сигурността на севера (на страната) ще бъде засилена. Находището Кариш ще влезе в експлоатация и ще дава природен газ (. . .) Не се противопоставяме на развитието на още едно газово находище от Ливан, от което ще получим справедлив дял", добави Лапид.

Ливанските и израелските власти не огласиха предложението на американския посредник, но според ливанския в. "Л'Ориен-Льо Жур" находището Кариш остава под израелско управление, докато Ливан получава "цялото газово поле Кана", макар част от него да излиза извън бъдещата линия на демаркация между двете страни в Източното Средиземноморие.

Израелските власти заявиха, че се стремят да започнат възможно по-скоро добива на газ от находището Кариш, разработвано от британската групировка "Енерджиан". А френската група "Тотал" се очаква да проучи и разработва находището Кана, уточниха за АФП израелски висши служители, запознати със случая.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пучо Капучо

    0 3 Отговор
    Чифу.тчетата може и да блъфират. В Кариш сигур има газ колкото за синагогите в Ню Йорки... Важното обаче е рашките да клъвнат, че видиш ли газ в изобилие по света, тц...,

    Коментиран от #2, #4, #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Урюрвкос

    0 1 Отговор
    предложените "вече има писмен текст" условия са валидни от ден до пладне а след това почва правото на по силния
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 капучо пучо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пучо Капучо":

    ривеш ли гой 😛
  • 6 Мосад

    0 0 Отговор
    Еврейна никога не губи
  • 7 Мито

    1 0 Отговор
    Братушките имат мнооого да се учат от чи.футята как се завладяват територии. Не трябва само да се завладяват, а и овладяват. Новозавладяните територии веднага се застрояват и заселват с еврейчета. Модерни къщи с басейни се появяват, паркове, нови улици, магазини, болници, училища и пр.
    Какво прави Русия - само руши. примери колко щеш, Абхазия, Грузия Чечня сега и в Украйна