Last news in Fakti

1 Октомври, 2022 17:33 1 366 10

Ердоган: Запазваме позицията си за членството на Швеция и Финландия в НАТО, докато не изпълнят дадените обещания

  • турция-
  • нато-
  • реджеп ердоган-
  • швеция-
  • финландия

Шведските власти съобщиха вчера, че са вдигнали забраната за износ на оръжие и военно оборудване за Турция, като следствие от кандидатурата на страната за членство в НАТО

Ердоган: Запазваме позицията си за членството на Швеция и Финландия в НАТО, докато не изпълнят дадените обещания  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция ще остане на същата позиция по отношение на присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, докато двете държави не изпълнят поетите ангажименти, предаде Анадолската агенция.

Докато не бъдат спазени обещанията, дадени на нашата страна, ние ще запазим принципния и решителния си подход по този въпрос (членството на Швеция и Финландия в НАТО), каза Ердоган в обръщение към турските депутати по повод откриването днес на новата парламентарна година.

Министрите на външните работи на Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандума в рамките на срещата на върха на НАТО в Мадрид на 28 юни. Документът предвижда сътрудничество с Анкара в борбата срещу тероризма, по-специално по отношение на Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейните разклонения, както и относно Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), която според турските власти стои зад опита за преврат през 2016 г. Друго ключово условие на Анкара беше премахването на ограниченията за продажба на оръжие на Турция.

В замяна на поетите ангажименти на срещата в Мадрид Анкара даде условно съгласие за присъединяването на скандинавските държави към НАТО. За да се случи това обаче, Швеция и Финландия се нуждаят и от ратифицирането от Турция на договора за присъединяване.

Шведските власти съобщиха вчера, че са вдигнали забраната за износ на оръжие и военно оборудване за Турция, като следствие от кандидатурата на страната за членство в НАТО.

Турция обаче се оплаква, че скандинавските държави не са отговорили на исканията ѝ за екстрадиция на терористи като част от сделката.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 1233211

    2 5 Отговор
    Или докато ни спре кранчето Москва.
  • 3 Българските турци

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Асдф":

    Разбира се е възможно да се ревизира кодексът на НАТО ...След една такава ревизия пактът или ще парадира с военната си мощ и междусъюзническата си солидарност и строг устав или ще се разтури поради распуснат либерализъм , двоен стандарт и анархията на доминиращите сили ! Но едно такова радикално решение е възможно само с 100% но единодушие или при остър конфликт между членовете...Може би затова облъчват Гърция с турска параноя и трупат стара военна техника на територията и, и ги поставят като украинците за стръв пред турските вълци...Стръвта е остаряла а методът е вече банален...в такъв капан турски вълци не влизат ...пък и всички в Турция са дешифрирали тези банапности и са наясно за истинската цел на САЩ и НАТО... а именно да провокират Турция за стълкновение с Гърция и в суматохата която планират да нанесат точкови удари по предварително набелязаните стратегически обекти на новооснованата и стремглаво развиваща се независима военна индустрия на Турската промишленност и да придобият достоверен предтекст за изключване на член на алианса без да му дадат право на вот ! Ще успеят ли ?! Всичко което са запланували не зависи само от тях ...или само от Турция !... В този ШАХМАТ има и други играчи !?...
  • 4 А дали

    7 1 Отговор
    Турция не може да напусне НАТО?

    Коментиран от #6

  • 5 Българските турци

    11 4 Отговор
    Турция обвинява почти всички останали членове на пакта които по един или друг начин толерират сепаратистите (ПКК) и гюленистите(ФЕТО) в Турция и им дават убежище в страните си и след което "наивно" или най "нахално" или "арогантно" говорят за "член ПЕТИ"на НАТО !Финландците като Естонците,Унгарците и Българите са народ с Алтаични корени и вероятно ще бъдат ратифицирани ...Шведите и те но малко по късно(след "сделката"Ф-16) !
    Не трябва да се забравя че НАТО има обвързващ кодекс който е валиден за всички членове на този пакт и че те никак не звучат като правила на някое Благотворително дружество за закрила на европейски пудели или Мускетарско клубче за взимопомощ ! Кръвта на турският аскер която е пролята по време на мисиите на НАТО през 70 годишното му членство е винаги горещо и пари сърцата на 90 милиона турци в Турция и извън Турция ! Тия които виждат "неблагодарни кучета " в Турското ВЕТО нека се опитат да пресметнат на каква стойност би била всяка Българска или кoято и да е капка кръв пролята за НАТО от воин на останалите 29 !!!
    Някои ще хранят кучета да те лаят , а ти ще идеш да лееш кръвта си за тях...къде има такъв кодекс с член ПЕТИ ! ! !

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 СандоКан

    5 2 Отговор
    Тия не са ЛИ разбрали че на турците не им притрябвало ПРОДАВАНЕТО на оръжие защото сами си го правят напротив на тях трябва да им ПРЕДАДАТ терористите дето са ги обучавали и ПОДслонявали.
  • 9 куцо магаре

    0 6 Отговор
    Реджи, ти да не мислиш, че Швеция и Финландия имат политици като нашия Бойко. Веднага да получиш всичко което поискаш.
  • 10 Моряка

    0 0 Отговор
    Анатоли Стайков първо да се поограмоти-какво значи стратегия,операция ,тактика и бой и тогава да пише статии.А иначе си е една тактическа победа.
Новини по държави: