Отидете към основна версия

3 913 29

Турски вестник: За Европа саботажът по "Северен поток" е като атентатите на 11 септември за САЩ

  • северен поток-
  • балтийско море-
  • газ-
  • газпром-
  • германия

Ситуацията демонстрира необходимостта от нови европейски механизми за сигурност, по-специално за Германия, чието икономическо благосъстояние зависи от безопасността на търговията и енергийните маршрути

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Саботажът по "Северен поток" само влоши ситуацията с енергийните доставки на Европа и се превърна в нов "11 септември", само че този път за Европа. Това коментира турският вестник Yeni Şafak, известен с тесните си връзки с властта в страната.

„Поради специалната операция на Русия в Украйна способността на Германия да доставя газ по суша вече значително намаля, а фактът, че последните събития я лишават от възможността да получава синьо гориво по море, също повдига въпроса: Настъпи ли 11 септември за Германия? И не само за нея, но и за други европейски страни“, коментира изданието.

Според вестника зависимостта на страни от Централна Европа като Германия, Полша и Унгария от газ от Русия е около 40-50%. Това предполага, че саботажът, извършен в Северен поток, само ще влоши и без това трудната ситуация с газа в тези страни.

Авторите на статията добавят, че ситуацията със "Северен поток" демонстрира необходимостта от нови европейски механизми за сигурност, по-специално за Германия, чието икономическо благосъстояние зависи от безопасността на търговията и енергийните маршрути.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: