Last news in Fakti

5 Октомври, 2022 13:27 3 902 29

Турски вестник: За Европа саботажът по "Северен поток" е като атентатите на 11 септември за САЩ

  • северен поток-
  • балтийско море-
  • газ-
  • газпром-
  • германия

Ситуацията демонстрира необходимостта от нови европейски механизми за сигурност, по-специално за Германия, чието икономическо благосъстояние зависи от безопасността на търговията и енергийните маршрути

Турски вестник: За Европа саботажът по "Северен поток" е като атентатите на 11 септември за САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Саботажът по "Северен поток" само влоши ситуацията с енергийните доставки на Европа и се превърна в нов "11 септември", само че този път за Европа. Това коментира турският вестник Yeni Şafak, известен с тесните си връзки с властта в страната.

„Поради специалната операция на Русия в Украйна способността на Германия да доставя газ по суша вече значително намаля, а фактът, че последните събития я лишават от възможността да получава синьо гориво по море, също повдига въпроса: Настъпи ли 11 септември за Германия? И не само за нея, но и за други европейски страни“, коментира изданието.

Според вестника зависимостта на страни от Централна Европа като Германия, Полша и Унгария от газ от Русия е около 40-50%. Това предполага, че саботажът, извършен в Северен поток, само ще влоши и без това трудната ситуация с газа в тези страни.

Авторите на статията добавят, че ситуацията със "Северен поток" демонстрира необходимостта от нови европейски механизми за сигурност, по-специално за Германия, чието икономическо благосъстояние зависи от безопасността на търговията и енергийните маршрути.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахахахаха

    9 49 Отговор
    Глупости Европа излиза от всички по силна!
  • 2 Анализатор

    7 48 Отговор
    Ако приемем , че Осама бин Ладен = Путин, е точно така.
    А всъщност те си приличат много, Путин скоро ще пусне брада и разлика няма..., мислят еднакво и ще свършат еднакво.

    Коментиран от #9

  • 3 Хаха

    6 19 Отговор
    Ердоган и той храни гладните абита с теории на конспирацията.Хляб няма ама враг трябва да има.
  • 4 Европа е в поза "слабак"..

    36 2 Отговор
    А слабаците ги бият във всяко междучасие,напоследък и в час..
  • 5 Стига бе

    49 2 Отговор
    С това заглавия Турция директно обвинява САЩ??
  • 6 Фанфан

    3 39 Отговор
    В статията има груби грешки...Завизимостта на Европа от руски гази вече е под 10%. От къде ги изравяте тези статии. Не правете сметка на Германия. Това е Германия, не е Русия. Германците за една година и може би по-малко ще се оправят, и завинаги ще забравят за руския газ. Виж за Русия не съм сигурен, че ще може вече да си пълни гушата от скъпия газ. Ще пробват да го изнасят в Африка, в Буркина Фасо например....................

    Коментиран от #16, #23

  • 7 Наблюдател

    3 37 Отговор
    Затова психопата Путин, който е дал заповед да се взривят газопроводите трябва да се гони като бин Ладен а Русия да бъде обявена за терористична държава.
  • 8 пешо

    41 2 Отговор
    всичко е дело на краварите
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Защо да е саботаж?

    5 28 Отговор
    Това беше едно много мощно оръжие в ръцете на Путин и като такова беше унищожено. Ша та пусна, няма да те пусна - като в оная чалга. В началото на войната колко "Калибри" се хвърлиха срещу "Азовсталь"(по-скъп е от СП1 и СП2), складове с ГСМ, петролни рафинерии, химически заводи в Украйна с цел блокиране на ВСУ. Лесна мишена, 17млрд. цена, дори късно се сетиха, не е и екологическа катастрофа. Няма да го оправят, прекалено скъп е ремонта и никой не иска повече руски газ в Европа.

    Коментиран от #18

  • 11 Е те такова животно нема!

    1 16 Отговор
    Всъщност единствено Унгария е възможно да изпадне в сериозни затруднения.

    " Новините на БНР 02.10.22 в 12:53
    Започна преносът на газ по "Балтийския тръбопровод" от Норвегия до Полша ...
    ... Газопроводът е съвместно предприятие на полските и датските газови оператори, което свързва норвежките газови полета с Полша и Дания.
    През следващата година Полша ще може да внася най-малко 6,5 милиарда кубически метра природен газ по газопровода..."

    Новините на БНР 01.09.22 в 12:09
    Германия ще наеме и пети плаващ терминал за втечнен природен газ за тази зима
    ...През май Германия нае четири плаващи единици за съхранение и регазификация (т.нар. FSRUS) за вноса на поне 5 милиарда кубически метра годишно през всяка една платформа, като два от плаващите терминали трябва да станат достъпни ще до края на тази година..."

    Коментиран от #13

  • 12 епъ

    19 0 Отговор
    Извършителя е един и същ.
  • 13 епъ

    17 1 Отговор

    До коментар #11 от "Е те такова животно нема!":

    Унгария получава от турски поток. Германия е под атака.

    Коментиран от #22

  • 14 Ученият котка

    12 0 Отговор
    Извършителите на саботаж вече могат да бъдат осъдени за измама.
  • 15 Българските турци( гладните абита)

    29 0 Отговор
    Всички казват невъзможно е НАТО да рухне...То и Варшавският пакт също изглеждаше че ще е вечен, ама отдавна е на сметището...Европа без руските енергийни ресурси е обречена... Русия играеше "номера на китайката" за да накара Американците да ускорят източно средизеноморския газопровод.Байдън влезе отдавна в капана : - 1.Отказа се от (East Med),гръцкият вариант на газопровода, защото е нерентабилен.
    -2.Седна на скута на Ердоган и Израел, но дори и да ги навие за турския вариант на East Med ,"тюркиш страйм" ще е с предимство.
    -3.Тъй като вижда че ще загуби България и Румъния се мъчи да отбие вектора на East Med от Турция,през Гърция към Северна Македония,затуй Киро дойде в България.
    -4.За да могат да четат всичко това Българите трябва да си регулират наново изкривените и развалените от Херо Мостафа настройки на българските призми и огледала !
    5.България трябва да бърза , защото пак ще се окаже ограбена,измамена и с голо d-упе на Балканската поляна.

    Коментиран от #17

  • 16 Сократ

    22 1 Отговор

    До коментар #6 от "Фанфан":

    Споделете как Германия ще се оправи? Като затвори заводите си? А немците какво ще правят? Ами ще седят на тъмно, студено и гладно. Браво на САЩ. ЕС е в колапс.

    Коментиран от #19

  • 17 Сократ

    16 0 Отговор

    До коментар #15 от "Българските турци( гладните абита)":

    Че то България отдавна е ограбена.
  • 18 ежко

    20 0 Отговор

    До коментар #10 от "Защо да е саботаж?":

    Хем не изкат газ,хем саботират съоръжението?!?Няма логика!Единствените които са на контра със СП са САЩ!

    Коментиран от #20

  • 19 Немците пускат

    6 9 Отговор

    До коментар #16 от "Сократ":

    две спрени АЕЦ, минават ТЕЦ отново на въглища. Франция ще оправи половината си спрени реактори. Ще има и повишен внос на втечнен газ не само от САЩ, но и от Катар и някои африкански държави в бъдеще. След гръмването на СП1 и СП2 е ясно, че на руски газ не може да се разчита, няма и кой да го оправи, скъпо е и безсмислено. Европа се е индустриализирала 18-20 век само с въглища, водила е и 2 световни войни без газ.

    Коментиран от #24

  • 20 Руснаците ще

    1 7 Отговор

    До коментар #18 от "ежко":

    искат ли стомана от "Азовсталь" ,тогава защо го унищожиха?

    Коментиран от #25

  • 21 Българските турци

    26 0 Отговор
    Повече от 10 години ЦРУ се мъчиха да дестабилизират Турция и да ги тикнат в конфликт с Русия...не успяха въпреки многобройните акци като Гези,свален изтребител, убит посланик и т.н. После биха Украинската карта...Путин се разбра с китайците...изчака ги да си довършат олимпиадата и би реста на Байдън.Всички по света си помислиха че с Турция не стана ама с Украйна Путин попадна в клопката на САЩ. Все още мислят че е така...но тепърва всички ще разберат че този път в клопката попадна Западния капитал и че Путин не е"Шаран" като Горбачов,че китайците и дори турците знаеха предварително какво ще се случи...От този момент на сетне се разбира че американският покер приключи, че вечният двубой " Спаски - Фишер" продължава и на дъската се играе "Украинският гамбит" на Путин !...Войната се води за ЕВРОПА...Под чие влияние ще са Европейците ?! Или ще бъдат Независим търговски и икономически партньор на "Пътя на коприната" или пак ще са важен партньор но като голяма Американска колония.Вторият вариант е почти постигнат...само дето Русия удължава войната и Турция туря прът в колелата на НАТО и най важното ЕВРОПА е под влияние на силна Американска манипулационна дрога"....
  • 22 Е те такова животно нема!

    0 12 Отговор

    До коментар #13 от "епъ":

    Унгария получава от Турски поток само руски газ и затова може да пострада, а Германия не я мисли! Ако искаш наистина да убедиш някого използвай аргументи, а не фантазии, изсмукани от пръстите, от вида: " Абе аз може да не знам каке, но не е така!"!

    " Факти 5 Октомври, 2022 13:54
    Хранилищата в Европа са пълни, доставките са изобилни
    ... Цените на едро на газа на борсите в Нидерландия и Великобритания днес паднаха до най-ниското си ниво от юни и юли, предаде Ройтерс. За спада принос имат данните, че газохранилищата на континента са пълни, а доставките от Норвегия и до терминалите за втечнен газ растат..."
  • 23 Статистик

    12 2 Отговор

    До коментар #6 от "Фанфан":

    "Германците за една година и може би по-малко ще се оправят, и завинаги ще забравят за руския газ"?

    Не, няма да забравят - и дори Шолц го заяви в прав текст -"Забравете за енергийния комфорт ".

    Защото има един много важен момент -- ЦЕНАТА! И руската цена от €27/мегават ще остане само носталгичен спомен от евтинийката преди година!
  • 24 Българските турци

    9 1 Отговор

    До коментар #19 от "Немците пускат":

    Скоро ще водят и трета... без газ !!!
  • 25 БирникЪ

    8 1 Отговор

    До коментар #20 от "Руснаците ще":

    Ха! Азвсталь от месец насам работи на пълни обороти! Защото самият завод си остана практически непокътнат, пострадаха само помощни сгради!
  • 26 Бивш канадец

    18 1 Отговор
    Сравнението е неуместно. Защото и в двата случая аФторът на атентатите е един и същ и е оня зад Голямата локва!
  • 27 Иван

    18 0 Отговор
    И двата са извършени от САЩ.

    Коментиран от #29

  • 28 само донякъде

    20 0 Отговор
    9/11 си беше вътрешна цру афера взривените газопроводи са международен цру терорирзъм
  • 29 Българските турци

    19 0 Отговор

    До коментар #27 от "Иван":

    С "11 септември" започна Първият евангелистски кръстоносен поход на Дж.W. Буш срещу измисления "радикален ислям" ... а сега след саботажа по "Северен поток" вече е в действие Вторият евангелистски кръстоносен поход на династията Байдън този път пак както преди 1000 години срещу източно православното християнство !!! Само "слепите,глухите и немите" нищо не разбират ... на останалите всичко отдавна им е ясно !!!
Новини по държави: