Last news in Fakti

5 Октомври, 2022 15:09 940 10

Френските газохранилища вече са запълнени на 100 процента

  • газ-
  • газпром-
  • франция-
  • северен поток

Така планът на правителството за запълване на капацитета на хранилищата с природен газ до ноември е постигнат, като износът на руски газ за Франция е напълно преустановен от 1 септември

Френските газохранилища вече са запълнени на 100 процента - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Френските газохранилища са изцяло запълнени преди началото на зимния сезон, обяви днес Комисията за регулиране на енергетиката (CRE), призовавайки все пак за "мащабно колективно усилие, целящо да се намали потреблението на газ", предаде Франс прес.

"Кампанията за запълване на хранилищата за зимата на 2022/2023 г. завърши с над 99 на сто запълняемост", се посочва в комюнике на регулатора. Така Франция се превърна в третата европейска страна след Белгия и Португалия, която запълни на максимум капацитета си за съхранение на природен газ.

Със 130 тераватчаса тези резерви са достигнали по-високо от средното за последните години равнища или около 2/3 от зимното потребление на малките и средни предприятия и частни лица във Франция, подчертава комисията.

Регулаторът предупреди, че са възможни ситуации на напрежение в зависимост от начина, по който ще протече зимата и подчерта, че е "крайно необходимо компаниите, администрацията, общностите и физическите лица да положат мащабно колективно усилие, целящо да се намали потреблението на електроенергия".

Тази визия се споделя и от двете компании, които са натоварени с хранилищата за газови запаси – "Сторенджи" (Storengy), филиал на "Анжи" (Engie) и "Теруга" (Teruga), обявиха те в съвместно комюнике.

"Тези нива на запълняемост на хранилищата потвърждават надеждността на френската газова система и инфраструктура", изрази задоволство главният изпълнителен директор на "Теруга" Доминик Мокли, чиято компания съхранява една четвърт от газа във Франция, най-вече в хранилища, разположени в югозападната част на страната.

Останалите три четвърти са разпределени в 14 хранилища, разпръснати по територията на цялата страна и управлявани от "Сторенджи" в естествени подземни обекти като водоносни хоризонти.

Така планът на правителството за запълване на капацитета на хранилищата с природен газ до ноември е постигнат, като износът на руски газ за Франция е напълно преустановен от 1 септември.

Кабинетът ще представи утре (6 октомври) своя "план за умерено енергийно потребление", което цели да мобилизира всички сектори на икономическия и социалния живот, за да се намали с 10 на сто потреблението на електроенергия във Франция за две години и да се помогне на страната да посрещне напрегнатата зима, която се очаква.

Освен Франция Белгия, Португалия и Полша също почти са запълнили резервите си до над 98 на сто, според базата данни на "Газ инфрастръкчър Юръп" (Gas Infrastructure Europe).

Страните от ЕС са запълнили средно капацитета на хранилищата си на 89 на сто в подготовка за безпрецедентна зима без руски газ.

Хранилищата в Латвия са с най-ниска запълняемост от едва 52,75 на сто.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    5 3 Отговор
    Дадоха парите на куп на Путин за цялата зима.ха ха ха

    Коментиран от #8

  • 2 Джуджо

    2 1 Отговор
    УжасТ
  • 3 Хихихи..

    3 2 Отговор
    Милите..Шок и Ужас..Сигурно кесийките им са станали кухи като дупката в Царичина..
  • 4 АУУУУУ

    4 4 Отговор
    МИНУТА МЪЛЧАНИЕ В ПАМЕТ НА ГАЗПРОМ !!!

    Коментиран от #5

  • 5 Хихихи..

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "АУУУУУ":

    Газпром извира от Газ бе момко,няма Умиране,плачи за Европата,дето минава на брикети и борови шишарки,амин..

    Коментиран от #6

  • 6 АУУУУУ

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хихихи..":

    АБЕ ПРЕДИ ДА КОМЕНТИРАТЕ ...ВЗЕМЕТЕ ПРОЧЕТЕТЕ СТАТИЯТА ........ КАТО ЕДНИ ЛАТЕРНИ СТЕ ....
  • 7 ники

    4 2 Отговор
    Като е запълнено всичко защо Урсула ни нарежда да не се къпем, да не пускаме отоплението на макс....Нещо не се връзват тези 100 процента...Дано да е вярно. Ив Италия потече руски газ, и в Австрия...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 РИТ

    2 2 Отговор
    Май не четеш а? От 1 септември не влиза и капка газ във Франция . Ако не знаеш, тя има много колонии които бълват и нефт и газ за да си зарежда колкото иска. От 4 гофини цената нито на газта нито на тока са скачали тук
  • 10 Мииии

    1 0 Отговор
    сега? Ако пуснат и ядрените централи - отиде та се невиде енергийната криза