Отидете към основна версия

1 205 28

Канцлерът: Ако продължим да се адаптираме, ще минем леко през зимата

  • германия-
  • газ-
  • олаф шолц-
  • петрол

Олаф Шолц изтъкна още, че правителството обсъжда предложенията за налагане на пределни цени на газа и уточнява как те могат да бъдат приложени

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германия ще успее да мине безболезнено през зимата, ако хората, компаниите и политиците продължават да се адаптират към променящата се енергийна ситуация, заяви канцлерът Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс.

"Щастлив съм да го кажа. Ако всички ние продължим да се адаптираме, ще преминем сигурно през зимата", посочи той пред инженерна конференция.

По думите му Германия вече е запълнила газохранилищата си на 95 процента от техния капацитет.

Канцлерът изтъкна още, че правителството обсъжда предложенията за налагане на пределни цени на газа и уточнява как те могат да бъдат приложени.

Същевременно Германия подкрепя плановете на Европейската комисия за изграждане на нови партньорства със страни и региони, регистриращи икономически растеж, като например Чили, Мексико, Индия и Австралия. Това обаче не трябва да е за сметка на раздалечаване и "отвързване" от Китай, което би било грешно.

Канцлерът заяви още, че ще обсъди със САЩ предложения закон за намаляване на инфлацията, за да бъдат взети предвид опасенията за конкуренцията, който той може да създаде. Необходимо е сътрудничество, за да бъде "избегната митническа война", посочи Шолц.

Канцлерът заключи, че в близко бъдеще не трябва да разчитаме на енергийни доставки от Русия, тъй като целта на Путин е да раздели обществата в Германия и Европа като цяло, а ние не трябва да го допуснем.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: