11 Октомври, 2022 18:55 1 079 12

Eвропейските страни може да се сблъскат с проблеми при запълването на газовите си хранилища преди зимата на 2023-2024 г.

  • газ-
  • газпром-
  • европейски съюз-
  • северен поток

Главният изпълнителен директор на МАЕ подчертава, че големият въпрос, пред който ще се изправи Европа, ще бъде как да възстанови запасите си до нива от 80-90 процента от капацитета на газовите хранилища

Eвропейските страни може да се сблъскат с проблеми при запълването на газовите си хранилища преди зимата на 2023-2024 г. - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Главният изпълнителен директор на Международната агенция за енергията (МАЕ) Фатих Бирол предупреди за "възможни проблеми при презареждането на газовите хранилища в Европа преди настъпването на зимата на 2023-2024 г.", предаде ДПА.

"По наша оценка нивата на запълняемост на газовите хранилища ще намалеят от 90 процента на около 20 на сто до февруари 2023 година", отбелязва Бирол в интервю за италианския вестник "Република", което е публикувано днес.

Главният изпълнителен директор на МАЕ подчертава, че големият въпрос, пред който ще се изправи Европа, ще бъде как да възстанови запасите си до нива от 80-90 процента от капацитета на газовите хранилища през 2023 г.

Според турския икономист фактът, че все още са били налични газови доставки от Русия и това, че Китай е внасял по-малко втечнен природен газ от очакваното, е помогнало на Европа да запълни запасите си през тази година.

През следващата година обаче китайската икономика може отново да засили своя растеж и в Китай да се увеличи търсенето на природен газ, което би довело до повишаването на цените на синьото гориво за европейците.

Бирол не очаква да има сериозни смущения или прекъсвания при осигуряването на природен газ в Европа през наближаващата зима, тъй като газовите хранилища са запълнени на около 90 процента от капацитета им.

Това количество би трябвало да стигне до февруари или март, ако няма значителни "нарушения на доставките", смята Фатих Бирол. Ако това се случи, то тогава "енергийната солидарност" между европейските страни ще е от съществено значение, категоричен е главният изпълнителният директор на МАЕ.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гощо

    8 6 Отговор
    А може и да не се сблъскат с тези проблеми!
  • 2 Реалист

    2 14 Отговор
    До тогава РФ ще се е разпаднала и ще договорим газ от новите републики .

    Коментиран от #10

  • 3 ТОТИ

    13 2 Отговор
    ЩЕ СЕ МРЕ С,ТОЯ ЕВРОСАЮЗ
  • 4 Пич

    10 2 Отговор
    Не , може , а , ще...... Единственият изход на Европа , е Русия !!! Или , по нанадолнището.....
  • 5 Иван

    3 4 Отговор
    А може и да не се сблъскат
  • 6 Хаха

    1 9 Отговор
    Европа ще намери изход, защото Европа има пари. Русия следващата зима ще има всеки ден затоплен кремвирш мъжки за вечеря.
  • 7 Диоген

    9 1 Отговор
    С КАКВО още, можем да ПОМОГНЕМ на Украйна, преди да СМЕ ИЗМРЕЛИ ?!
  • 8 Рошко

    4 1 Отговор
    За Евро кратуните в Брюксел купени от обордки корпорации е важно в кравария да са добре
  • 9 Брюкселската зелка

    1 0 Отговор
    Един ден са пълни до пръсване, на другият има проблеми със запълването според новините в БГ медии. Аре решете последно птлни или празни са
  • 10 Бай Зъл

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Много крите мечти на поколения, още ор времето на Златната орда и Наполеон. Е сите ги няма, Русия се държи. Империята на Бай Дън също ще приключи преди Русия да се разпадне. Четете история, има доста отговори
  • 11 yaйтнойз

    1 0 Отговор
    Хранилища без индустрия не са нужни. Всичко ще в точно
  • 12 Хайде стига

    0 0 Отговор
    Стени платили. До сега ни плачете с предстоящата зима, сега се преместих те на другата. И така на татко!
Новини по държави: