Last news in Fakti

11 Октомври, 2022 17:08 1 141 13

Турция може да играе решаваща роля в транспортирането на природен газ до пазарите на Запад

  • газ-
  • турция-
  • газпром-
  • европейски съюз

Анкара не само гарантира сигурността на собствените си енергийни доставки, но и играе важна роля в преноса на енергийни ресурси от съседните ѝ райони към страните, които искат енергия

Турция може да играе решаваща роля в транспортирането на природен газ до пазарите на Запад - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция може да играе решаваща роля в транспортирането на природен газ до пазарите на Запад, заяви турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез, цитиран от държавната телевизия ТРТ Хабер.

"Напоследък много страни от Югоизточна Европа поддържат интензивни контакти с нашата страна, за да задоволят нуждите си от газ", посочи министърът.

Дьонмез и германският министър на икономиката Роберт Хабек подписаха писмо за намерения за развитие на сътрудничество в областта на зеления водород.

В изказването си преди подписването турският министър заяви, че Турция не само гарантира сигурността на собствените си енергийни доставки, но и играе важна роля в преноса на енергийни ресурси от съседните ѝ райони към страните, които искат енергия.

По думите на Дьонмез Турция може да играе решаваща роля в транспортирането на природен газ от съседни страни до пазарите на Запад.

"Турция може да играе решаваща роля в транспортирането на природен газ от съседни страни до пазарите на Запад, както е сега. Турция е готова да направи всичко по силите си, за да гарантира, че природните ресурси на Каспийския регион, особено природният газ от Туркменистан, на Източното Средиземноморие, особено природният газ от Израел, и на Ирак в дългосрочен план ще бъдат транспортирани до пазарите през нашата страна", каза той.

Като подчерта, че много страни от Югоизточна Европа напоследък поддържат интензивни контакти с Турция, за да задоволят нуждите си от газ, Дьонмез заяви: "Смятаме, че документът, който ще подпишем днес в сферата на зеления водород, ще допринесе за работата на Турция в областта на водорода и ще подобри сътрудничеството ни".


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганьо

    11 2 Отговор
    А можеше да е България……

    Коментиран от #12

  • 2 Българин 🇧🇬

    12 2 Отговор
    А можеше това да е България с Южен поток ! Но евроатлантическите ни политици го подариха на Турция , и стана турски поток .
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Анонимен

    8 5 Отговор
    Не е сигурно. Снощи Гърция заедно с американски войници е разположила войска в Александруполис под претекст че правят учения с американците а днес от Гърция се чува че ще увеличат морските си територии от 6 на 12 мили което за Турция е повод за война защото всички крайбрежни турски брегове включително Измир стават гръцки. По нашите медии не се съобщава но отношенията между Турция и проксито на Янките - Гърция са сериозни. Очаква ни война на юг.

    Коментиран от #6, #7, #13

  • 6 Българските турци

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    Газът е на Израел и те искат да си го пласират...защо мислите че други ще се карат за нещо което не е тяхно
    Евреите имат нужда от турските енергийни артерии защото вятърът промени посока... а Източносредиземноморският газ увеличи цената си и вече е рентабилен и ще носи печалба...а има ли печалба има евреи ! Проектът (East Med) отдавна умря ! Много ми е интересно как ще стигне Израелския газ до Европа... с газопровод или като LNG с кораби....Ако ще е газопровод ...Кой за колко време и с какво ще го построи ?!... А ако ще се превозва като LNG кой ,кога как ще осигури плаващите газови цистерни ?!... Турците имат поговорка :"С носена вода воденица не се върти " пък и никой до ден днешен не е видял Евреин да дава пари за умрял кон !!!
  • 7 Българските турци

    13 0 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    Вижте как се развиха нещата при последната ескалация между Гърция и Турция през 1974 !
    Гърция,Англия и Турция бяха трите държави гарантьори при обявяването на независимия Кипър...Англия като бивш владеещ острова...Гърция като гарантьор на кипърските гърци и Турция на кипърските турци !...През 1974 хунтата в Гърция беше напуснала НАТО и подстрекаваше кипърските гърци в сремеж да анексира острова...ЕОКА 2 и Макариос започнаха узурпация над кипърските турци и пропагандираха "ЕНОСИС"(присъединяване към Гърция). Турската армия беше в НАТО но беше в състояние като днешна България почти демилитаризирана и членуваше не с бойната си техника и технология а с живата си пехотна сила за охрана на американските бази и за "пушечно месо" при евентуално стълкновение със СССР !...
    Никой не очакваше намеса на турското гарантьорство защото бяха сигурни че турската армия с техниката която притежава е невъзможно да осъществи остави десант...дори и най скромно дебаркиране в Кипър!...Изненаданите североатлантици и другите гарантьори едва на десетия ден след десанта с който прословутата "Айше отиде на отпуск в Кипър" като видяха че турците завземат целия остров се намесиха за да спрат операцията и да сглобят набързо маса за преговори които до ден днешен продължават!...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Българските турци

    7 0 Отговор
    " Дьонмез и германският министър на икономиката Роберт Хабек подписаха писмо за намерения за развитие на сътрудничество в областта на зеления водород."

    Ще допринесе за работата на Турция не само в областта на зеления водород...но и в областта на преработването на бор, добива на литий и развитието и усвояването на технологиите на ториевата енергетика !!!

    Коментиран от #11

  • 11 Българските турци" ИЗПЕРКАЛИ МОЗЪЦИ"

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Българските турци":

    Това е открит месаж на Германия към англосаксоните, че краят на американската хегемония над немския потенциал е близък, че скоро рамо до рамо с турския потенциал и природни ресурси , германският технически и технологичен капацитет ще са в ядрото на новата енергийна революция която се очетава след краха на фосилните горива !!!
  • 12 Рошко

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ганьо":

    Дааааа, ама Босфора е в Турция не тука
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: