Отидете към основна версия

7 749 108

Войната е изгубена и Путин го знае

  • владимир путин-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • бесарабски фронт-
  • мобилизация

Ескалацията, към която се стреми руското ръководство, е безсмислена и престъпна

Снимка: БГНЕС/ EPA

Още в неделя вечерта президентът на Русия Владимир Путин, след разговор с няколко от постоянните членове на Съвета за сигурност на РФ, свали от дневния ред обсъждането на въпроса относно съгласуването на възможността за използване на тактическо ядрено оръжие и взе решение за „масиран ракетен удар“ срещу Украйна.

На фона на постоянните провали на фронта, взрива и разрушаването на част от Кримския мост – символ на имперските амбиции на Путин, трябваше, разбира се, да се „отговори“, при това незабавно. Като възможен „отговор“ Путин разглеждаше три варианта. Първият –неразбираем: да се нанесат няколко ракетни удара по критична инфраструктура на Украйна и по символичен "център за вземане на решения", например сградата на парламента. Вторият: масиран ракетен удар по цивилна и енергийна инфраструктура и по сгради – „центрове за вземане на решения“, което беше прието. НО по някакъв „чуден“ начин нито една ракета не уцели нито една от набелязаните символични сгради. Или украинската ПВО неутрализира тези ракети, или самите ракети се отклониха от целите. Третият – последно предупреждение: ултиматум (одобрен от Съвета за сигурност), след който трябва да последва удар с тактическо ядрено оръжие с малка мощност по мостовете над Днепър.

Вторият вариант беше одобрен като „оптимален“, който за кратко време решава две основни задачи: "чернилките", както Путин нарича своя "ядрен" електорат, и ултрапатриотите получават удовлетворение от отмъщението си за потъпкания символ и продължават да вярват в Голямата победа, а елитите, които не разбират напълно ситуацията (а те не са малко), са готови да бъдат излъгани и успокоени за известно време, ще наблюдават агонията на режима.

Нека кажа веднага: Масираният ракетен удар е розова акция, която не носи след себе си реални последици и има краткосрочен ефект – предимно информационен. Разбира се, тази акция може да бъде повторена няколко пъти със същия „успех“, но със затихващ ефект. Руското ръководство НЯМА възможност да нанася постоянно масирани ракетни удари заради недостатъчното количество „високоточни“ ракети. Това се знае от военното ръководство, на което Путин прехвърли отговорността за вчерашния удар срещу Украйна, както и цялото му обкръжение.

Путин изгуби войната. На практика няма с какво да воюва. Ескалацията, към която се стреми руското ръководство, е безсмислена и престъпна и ще доведе до голям брой жертви, предимно сред руските военни. Надеждата, че Украйна или Европа ще "замръзнат" и ще молят Путин за мир при каквито и да било условия, е несъстоятелна - това са пропагандни глупости за откровени идиоти.

Да се използват зле облечени и слабо въоръжени "мобилизанти" като пушечно месо надхвърля границите на разумното. И това няма да продължи дълго, а втората вълна на мобилизация е твърде съмнителна. В случай че Беларус се включи във войната на страната на Русия, което е много съмнително, тя ще изчерпи резервите си за по-малко от месец и половина.

Войната е изгубена и Путин го знае. Знае го Генералният щаб, знае го Министерството на отбраната, знае го цялото ръководство на силовите структури. Всеки ден, в който войната продължава, е повече от престъпление за Путин и руското ръководство. Той е грешка.

Източник: Generall SVR

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 124 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания