Отидете към основна версия

3 808 75

Цинизъм: Русия има устройствен план за възстановяване на града, който сама разруши

  • военни престъпления-
  • мариупол-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • град-
  • драматичен театър-
  • азовстал-
  • градоустройствен план-
  • владимир путин

Руските терористи извършиха ужасяващи военни престъпления в Мариупол

Снимка: БГНЕС/ EPA

Изданието The Village публикува устройствен план за развитието на Мариупол (град в Донецка област на Украйна), който беше почти напълно унищожен през пролетта на 2022 г. от руските терористи.

Документът, обхващащ периода до 2035 г., е изготвен от Единния институт за пространствено планиране (бивш Институт за градоустройство на Москва) по поръчка на Министерството на строителството на Руската федерация.

Преди началото на войната в града живеят 450 хиляди души. По време на обсадата на Мариупол десетки хиляди цивилни граждани бяха убити от руските окупатори. Още десетки хиляди хора напуснаха града, превръщайки се в бежанци. Според плана до 2025 г. окупираният от Русия Мариупол ще има 350 000 жители, а според руските власти до 2030 г. ще достигне предвоенното си население, а след още пет години ще бъде дом на половин милион души.

Сред приоритетните задачи на окупаторите са строителството на жилищни блокове, възстановяване на животоподдържащата, инженерна, транспортна и социална инфраструктура на града, както и въвеждане на екологосъобразни производствени технологии. За 13 години окупаторите обещават да построят и ремонтират 105 детски градини, 92 училища, 19 клиники. Приоритетният сектор за развитие е производственият - металургия, машиностроене, производство на храни и химическа промишленост.

Руската окупационна власт планира да възстанови „Азовстал“ и Драматичния театър в украинския град. След началото на пълномащабната война, която Путин започна непредизвикано срещу Украйна на 24 февруари, руските терористи сринаха до основи Мариупол, атакувайки по варварски начин жилищни сгради с цивилно население. Драматичният театър, в който се укриваха жени и деца, беше поразен с ракета на руснаците, което доведе до огромен брой жертви.

Русия прави планове за бъдещето на града, който скоро обаче може да се окаже обратно в украински ръце. Украинската армия извършва успешно контраофанзива в няколко посоки, като президентът Володимир Зеленски обеща да освободи всички окупирани земи, включително Крим. Експерти по градско планиране посочват, че въпросният градоустройствен план на окупаторите не може да се нарече генерален план, защото целта му не е дългосрочно стратегическо развитие, а закърпване на определени райони на града с цел да се скрият следите от бруталните бомбардировки. Русия иска да създаде илюзията, че градът, който срина без никаква причина, ще се върне към нормалния си ритъм на живот под руска окупация. Руската пропаганда няма как да скрие срама и доказателствата за военните престъпления, извършени от армията на Путин там.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 42 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: