Отидете към основна версия

3 567 54

Какво да правим, ако токът спре

  • ток-
  • сметка за ток-
  • електричество-
  • енергетика-
  • радио-
  • компютър-
  • свещи-
  • хладилник

Ето препоръките на експертите в контекста на прогнозираните рискове

Снимка: Shutterstock

Ако има вероятност токът да спре или просто искаме да сме готови за подобна ситуация, най-необходимата екипировка включва свещи, кибрит, запалки и джобни фенерчета. Те могат да се захранват със слънчева енергия или с батерии, има и фенерчета с манивела. Аварийната екипировка у дома би могла да включи и запас от батерии. Целесъобразно би било да разполагаме под ръка и с резерви от споменатите предмети за по-голяма сигурност, ако "основните" покажат дефекти.

Лампите за къмпинг или за външно ползване могат да осигурят светлина при спиране на тока. Някои от тези лампи работят с керосин, така че е добре да имаме достатъчни количества и от него.

Както е известно: огънят крие опасност от пожар, затова е по-добре да се използват свещи, които имат ветроупорна защита - например поставки от стъкло и метал. Важно е и да не се забравя проветряването. Редовният приток на кислород в затворените помещения е необходим, ако свещите се използват като алтернативен източник на светлина.

Германската Федерална служба за гражданска защита и помощ при бедствия (BBK) посочва, че е "разумно и препоръчително да се помисли за последиците от спиране на електрозахранването като част от личните предпазни мерки".

Как да поддържаме топъл дома си?

Хората, отопляващи жилището си с ток, не са много. В Германия например те са под пет процента. Но за отоплението на газ или нафта също е необходимо електрозахранване - за циркулационната помпа или за системата за управление. Това означава, че най-често при спиране на електричеството отоплението също няма да работи.

Който има камина, вероятно се е запасил с въглища, брикети или дърва още през лятото. Този, който тепърва реши да избира алтернативни източници на отопление и иска да ги инсталира, е добре да побърза, тъй като техните производители са доста натоварени.

Внимавайте много и се пазете от отоплителните уреди, работещи на газ. При липсата на достатъчно кислород е задължително те да задействат предупредителен сигнал. "Само малък брой уреди са одобрени за ползване на закрито", казва Райнхард Лох, енергиен експерт в консултантския център за потребителите в Северен Рейн-Вестфалия. Датчикът за кислород повишава безопасността в дома.

Топлите дрехи и одеяла могат да заместят отоплението за определено време. Важно е и щом само една стая стига да бъде с по-висока температура, вратата ѝ постоянно да е затворена.

Какво е нужно за устройствата, работещи с ток?

Батериите на преносимите компютри и телефоните трябва да са заредени максимално. Соларните зарядни устройства и захранващите банки също са изключително полезни в случай на спиране на електроенергията. Можете да се подсигурите и със самозахранващо се радио (с батерии или манивела), за да не пропускате предоставяните от властите информации и новини, засягащи спирането на тока.

Как се готви без ток?

По-елементарните ястия могат да се приготвят на готварски печки за къмпинг. Градинският или настолният грил също могат да се използват, но само на открито. Никога не ги употребявайте на закрито, тъй като има риск от задушаване. Разумно е и да се разполага с определен запас от трайни храни, които могат да се консумират и незатоплени. На сайта на Федералната служба за гражданска защита и помощ при бедствия има дори специална директория "Рецепти без ток".

Що се отнася до фризера, в зависимост от неговия вид храната може да се запази между 10 и 64 часа след спирането на тока. Производителите на този вид уреди посочват, че проблеми с нейната консумация няма, ако температурата във фризера остава най-малко минус девет градуса.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 33 гласа.

Свързани новини