Last news in Fakti

15 Октомври, 2022 18:41 3 549 54

Какво да правим, ако токът спре

  • ток-
  • сметка за ток-
  • електричество-
  • енергетика-
  • радио-
  • компютър-
  • свещи-
  • хладилник

Ето препоръките на експертите в контекста на прогнозираните рискове

Какво да правим, ако токът спре - 1
Снимка: Shutterstock

Ако има вероятност токът да спре или просто искаме да сме готови за подобна ситуация, най-необходимата екипировка включва свещи, кибрит, запалки и джобни фенерчета. Те могат да се захранват със слънчева енергия или с батерии, има и фенерчета с манивела. Аварийната екипировка у дома би могла да включи и запас от батерии. Целесъобразно би било да разполагаме под ръка и с резерви от споменатите предмети за по-голяма сигурност, ако "основните" покажат дефекти.

Лампите за къмпинг или за външно ползване могат да осигурят светлина при спиране на тока. Някои от тези лампи работят с керосин, така че е добре да имаме достатъчни количества и от него.

Както е известно: огънят крие опасност от пожар, затова е по-добре да се използват свещи, които имат ветроупорна защита - например поставки от стъкло и метал. Важно е и да не се забравя проветряването. Редовният приток на кислород в затворените помещения е необходим, ако свещите се използват като алтернативен източник на светлина.

Германската Федерална служба за гражданска защита и помощ при бедствия (BBK) посочва, че е "разумно и препоръчително да се помисли за последиците от спиране на електрозахранването като част от личните предпазни мерки".

Как да поддържаме топъл дома си?

Хората, отопляващи жилището си с ток, не са много. В Германия например те са под пет процента. Но за отоплението на газ или нафта също е необходимо електрозахранване - за циркулационната помпа или за системата за управление. Това означава, че най-често при спиране на електричеството отоплението също няма да работи.

Който има камина, вероятно се е запасил с въглища, брикети или дърва още през лятото. Този, който тепърва реши да избира алтернативни източници на отопление и иска да ги инсталира, е добре да побърза, тъй като техните производители са доста натоварени.

Внимавайте много и се пазете от отоплителните уреди, работещи на газ. При липсата на достатъчно кислород е задължително те да задействат предупредителен сигнал. "Само малък брой уреди са одобрени за ползване на закрито", казва Райнхард Лох, енергиен експерт в консултантския център за потребителите в Северен Рейн-Вестфалия. Датчикът за кислород повишава безопасността в дома.

Топлите дрехи и одеяла могат да заместят отоплението за определено време. Важно е и щом само една стая стига да бъде с по-висока температура, вратата ѝ постоянно да е затворена.

Какво е нужно за устройствата, работещи с ток?

Батериите на преносимите компютри и телефоните трябва да са заредени максимално. Соларните зарядни устройства и захранващите банки също са изключително полезни в случай на спиране на електроенергията. Можете да се подсигурите и със самозахранващо се радио (с батерии или манивела), за да не пропускате предоставяните от властите информации и новини, засягащи спирането на тока.

Как се готви без ток?

По-елементарните ястия могат да се приготвят на готварски печки за къмпинг. Градинският или настолният грил също могат да се използват, но само на открито. Никога не ги употребявайте на закрито, тъй като има риск от задушаване. Разумно е и да се разполага с определен запас от трайни храни, които могат да се консумират и незатоплени. На сайта на Федералната служба за гражданска защита и помощ при бедствия има дори специална директория "Рецепти без ток".

Що се отнася до фризера, в зависимост от неговия вид храната може да се запази между 10 и 64 часа след спирането на тока. Производителите на този вид уреди посочват, че проблеми с нейната консумация няма, ако температурата във фризера остава най-малко минус девет градуса.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сменям си ник-а

    39 20 Отговор
    Емииииии, едно време като е нямало ток е имало повече деца.
  • 2 Теле

    40 25 Отговор
    Искаме още санкций за русия,

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ТочноТака

    21 21 Отговор

    До коментар #2 от "Теле":

    Точно така се лекува липсата на ток - е ЕК и ЕС го знаят това и виж как добре работят по въпроса )
  • 5 Това е

    10 20 Отговор
    Капка капка вир по вир язовир по язовир вец по вец парафин с конец
  • 6 Баста 🇺🇦

    23 36 Отговор
    Палим свещи, за бог да прости Путин!

    Коментиран от #23

  • 7 Бонев

    43 20 Отговор
    Тази статия сякаш е писана за деца. Все пак е ДВ,по снизходително.

    Коментиран от #12, #20

  • 8 чудесно

    51 21 Отговор
    А ще има ли указания като няма храна какво да правим? А при радиация от атомни или мръсни бомби? А указания какво да правим с тъпите си и продажни политици ще има ли или ние сами да си развихрим въображението?
  • 9 Мдааааа

    24 22 Отговор
    "Какво да правим, ако токът спре"...Има 2 варианта. Първият е да стоиш и да чакаш да дойде. Вторият вариант е да вземеш една кофа и да отидеш да си донесеш от енергото.
  • 10 Бай Онзи

    15 21 Отговор
    Бъркаш с два пръста в контакта и чакаш ! Или на тиквата в задния двор !
  • 11 Павел Николаев

    22 21 Отговор
    Благодарим DW! Тази информация си я разпращайте при вас. Ние туке играем на 2 стола и си имаме токо.
  • 12 факт

    40 20 Отговор

    До коментар #7 от "Бонев":

    Писана е не за деца, а за германци, на които досега токът, парното и топлата вода никога не са спирали, което не означава, че са осъзнавали, че дължат този разкош на Русиуя. Ние сме българи и имаме дългогодишен опит в това отношение, т.е. все ще намерим начин да оцелеем, защото ние все оцеляваме и сме се усъвършенствали до степен, в която дори цял свят да умре, ние ще оцелеем. Западняците са изнежени, хабер нямат с какво да си светнат като спрат тока и стане тъмно.
  • 13 Гост

    11 20 Отговор
    Ще оставаме без ток ли?

    Коментиран от #14, #16

  • 14 Павел Николаев

    21 20 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Ще останем ами :) Ако онзи дето си избрахме сега на изборите реши да се прави на мъж пред малкия господин. Според мен да ходи да му носи едно стадо с кучета. На нас тука ни требе точно 3 ракети и се връщаме в палеолито. С винкело ще се защитаваме.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 факт

    29 20 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Ще оставаме. Токът ще се разпределя солидарно между държавите в ЕС, т.е. ние ще изнасяме нашия ток, за да стоим на тъмно и студено, но добрата новина е, че след нова година токът ще поскъпне до шест пъти, така че и да го има пак няма да смеем да го ползваме. Гледам в тубата вече има видеа как да си приготвим хляб в тенджера на чаени свещи. Либералите скоро ще ни върнат в пещерите.
  • 17 ТОЧКАТА

    18 20 Отговор
    А ДЕ БЕ!!!ТОВА ЛИ Е 21 ВЕК????БЕЗ ТО И ГАЗ!!!!!!

    Коментиран от #19

  • 18 комунист

    30 17 Отговор
    В България по време на комунизма, като бяхме почти 16 република на СССР,във всяка къща на стената висеше газена лампа,отделно всяка къща имаше и газена фенер. Газената лампа я ползвахме в стаята като спре тока,а то си беше почти всяка вечер зимата,а газения фенер ползвахме когато трябва да ходим вечер в нужника (тоалетна),разбирай дупка изкопана на двора,а тоалетна хартия сме виждали само по хотелите лятото където идваха чужденци,а за нас си имахме стари вестници Работническо дело. А за отопление ползвахме в повечето случаи въглища,а печките си бяха маркови Циганско чудо.

    Коментиран от #26, #38, #39

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Тц, не точно

    21 20 Отговор

    До коментар #7 от "Бонев":

    Статията е писана за оли гофре ни, каквито са повечето глезльовци в западна европа, затънали в своя конформизъм.

    Коментиран от #21

  • 21 Павел Николаев

    28 0 Отговор

    До коментар #20 от "Тц, не точно":

    Ние тука сме на "Изток от Рая" нали ? :)
  • 22 Касапинъ

    22 20 Отговор
    Започне ли токът да спира за повече от два часа, ще започне и клането на политици чрез процедурата изкормване на живо!
  • 23 рогатият те вика

    5 25 Отговор

    До коментар #6 от "Баста 🇺🇦":

    Ти ще умреш за няколко часа, като през това време ще осъзнаваш какво се случва, затова и ужасът така ще изкриви лицето ти, че ще ужасява и тези, които те погледнат, затова ще си в затворен ковчег.
  • 24 Вирус

    12 20 Отговор
    Вярно няма такова тъпо зеле само вижте заглавието ами ще се надупим и ще чакаме оная дето ръкомаха да произведр ток егаъи малоумниците хсйайа
  • 25 ТОЧКАТА

    14 19 Отговор

    До коментар #19 от "Павел Николаев":

    ИЗТРИХА МЕ В 15...ТАМ бях ОПИСАЛ цветущо кво правим!!!!БЕЗ АКЪЛ ОТ дв!!!!
  • 26 друг комунист

    27 11 Отговор

    До коментар #18 от "комунист":

    Не знам защо са ти пляскали минуси точно така си беше, но на някои нещо им се проваля носталгията по хубавите каскетски времена.
  • 27 Бесен- _Язовец

    11 20 Отговор
    Като спре тока си пускаш Петромаксов фенер естествено ако имаш газ, явно на запад са забравили за газта.
  • 28 Хахаха...

    13 20 Отговор
    Много ама много полезно тъпа статия.Казано просто : Хора гответе се ще се върнем в 100 години назад.който няма комин да пробива дупка .
  • 29 123456

    9 19 Отговор
    Добре , че ДВ ни отвори очите - ...
  • 30 Рошко

    15 20 Отговор
    Трябва да има седмица в годината без ток, че с тоя интернет хората откачихаме, та да си побъбрим с комшиите нормално и да си припомним че сме хора
  • 31 Урзула

    11 19 Отговор
    Мислете си за мен, как хапвам черен руски хайвер пред камината върху меча кожа и ще ви стане по-топличко!
  • 32 Наблюдател

    8 20 Отговор
    Забелязахте ли как на коментарите натракаха изведнъж по 5минуса?

    Коментиран от #35

  • 33 украинец,развеселен

    9 20 Отговор
    Ааааа.дойче веле,пак трябва да ви поправям лъжите и грешките!Ама аз да не съм коректор,кой ще ми плаща после?Та казвате....ако токът спре....а не така мили мои.точното е ...когато токът спре!Когато токът спре в европата,става весело!Барни Рабъл и Фред Флинтстоун-работнически семейства.живеещи в каменната ера...ха ха ха ха,Всеки европейски град се превръща в Бедрок,ха ха ха
  • 34 Култура миянко

    14 19 Отговор
    Подготвят ни отдалеч,заради фалшивата солидарност с европартньорите може и у нас режим да има.Га ядаха кифтетата,а ние ядяхме и продължаваме да ядем соеви и имитиращи млечни продукти ни риваха,а ся що риват?Трябва да проявим солидарност заради " странните " бих казал им решения.Нямаше ли едни от рода на: ще бъдем заедно в добро и зло докато( не съм казал Русия) ни раздели. И ся ко стана,ще искат зимата ток да им даваме,та може и за нас да не стига.Май ще има пак дискотека с носталгичен привкус.
  • 35 Бонев

    7 19 Отговор

    До коментар #32 от "Наблюдател":

    Мислех че се манипулират само анкетите,но явно не е така.
  • 36 Култура миянко

    10 20 Отговор
    Ей не знаех че м.дератора имал опция да цъка по 5 минуса когато не е на кеф .Сега знам ,не че ми пука особено ,но си преместих телефона в другата ръка.
  • 37 Европейското членство на България

    21 18 Отговор
    Е европейско робство в България, изнасяме качествено българско месо и зеленчуци за тяхна консумация а внасяне 10 годишни замразени боклуци от военните им резерви за краен случай, за наша консумация, произвеждаме ток с всичките му екологични последици като дишаме мръсен въздух от тецовете но ще го изнасяме за тях да не мръзнат но ние да мръзнем, това е пълно национално предателство към един велик някога народ
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 РЕАЛИСТ

    17 20 Отговор

    До коментар #18 от "комунист":

    Не си бил 16 република, щото руснаците не искаха . И тогава и сега политиците ни са най-големите подлоги. Отоплявахме се на ток, който беше евтин и произвеждахме акумулиращи печки. При демокрацията пусках парно само в детската стая. При лошия социализъм стоях по къс ръкав в къщи през зимата. Още не сме умряло , затова рано ви е с лъжите.

    Коментиран от #48

  • 40 въпрос

    14 20 Отговор
    Защо се трият коментари, които казват истината за времето на социализма, а коментара на "комуниста" стои, въпреки че е пълен с лъжи? Нима трябва да се насажда внушението, че по времето на социализма българите сме живяли в каменната ера, за да не осъзнават днес младите, че сега заживяват в нея?

    Коментиран от #41, #44, #47

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Виталий Портников

    1 21 Отговор
    Аз чука Мара и без ток.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Павел Николаев

    4 19 Отговор
    Баце, погледнете 11, 12, 13, 14 ,16, 17 ... Епа все дават по 5 "разхаресвания" !!! Ако това не е бото, здраве му каже! Дайте ми 13129837129 разхаресвания бе да мааааму. Знам че ви е арно да седите без токо и газ! Айде моля ви малко по-сериозно ботьовете!

    Коментиран от #49

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 умньо

    20 6 Отговор

    До коментар #39 от "РЕАЛИСТ":

    Произвеждали акумулиращи печки и чушкопеци защото не можеха да произведат климатик.
  • 49 Наблюдател

    2 19 Отговор

    До коментар #45 от "Павел Николаев":

    Изпраскаха още 3минуса на неправилните коментари.
  • 50 Радвайте се

    6 20 Отговор
    Чудесно ако няма ток няма да ни заливат с лъжливи новини.Другата полза е като няма ток ще правим деца.:)))
  • 51 MTGонтан

    9 6 Отговор
    Ама разбира се , върнете ни в златните времена на бай Тошо , когато имаше режим 5 към 2 , който не беше в полза на имането . Ама разбира се , подгответе народа колко са лоши западняците и обвинете ЕС , за това че едни червени асхоли не са се махали от власта в БГ почти 80г .
    България е в ЕС и НАТО , но няма нищо общо с тях освен че само усвоява пари и информация в полза на Русия . Всъщност ако някой въобще се заинтересова , ще разбере че физически , икономически , инфраструктурно и манталитетно България е копи - пейст на Русия . Бягайте докато можете и докато сме още в ЕС и имаме някакви права на запад . Копейката ще довърши всичко и хората останали в БГ ще са много по зле от най зле живеещите в Русия

    Коментиран от #52

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Диана

    4 5 Отговор
    Като слагат санкции на Русия и се съгласяват да купуват газ от САЩ, сега се запасете със свещи и топли юрганчета. Но това се отнася за германците.
  • 54 Ало

    0 7 Отговор
    Ако токът спре за 2 часа при -10 цела София, Варна и Пловдив умират от студ, защото след като се включи токът 70% от климатиците няма да тръгнат защото ще са замръзнали.
    Климатикът спре ли до 30 минути температурата вътре и вън става еднаква