Last news in Fakti

22 Октомври, 2022 16:31 1 940 16

Когато няма пари за отопление: Данните от България и ЕС

  • цена на тока-
  • ток-
  • сметки за ток-
  • електричество-
  • потребление-
  • данни-
  • българия-
  • ес-
  • пари

Експерти настояват за повече държавни помощи

Когато няма пари за отопление: Данните от България и ЕС - 1
Снимка: Shutterstock

Още преди сегашната енергийна криза много хора в Европа не са разполагали с достатъчно средства, за да отопляват надлежно жилищата си. В Германия например през миналата година цели 2,6 милиона души не са имали достатъчно пари, за да затоплят достатъчно жилищата си, сочат данните на Федералната статистическа служба.

В България най-много хора са засегнати

Тази бройка съставлява 3,2 процента от населението на страната. Най-силно засегнати са хората, които живеят сами (4,3% от всички домакинства), както и самотните майки или бащи (4,7 процента).

По този показател обаче Германия стои сравнително добре в Европа, където средно 6,9 на сто от населението не е можело да затопля достатъчно жилището си през миналата година поради финансови причини, става ясно от данните на Евростат. Най-много хора са студували в домовете си през зимата на предходната година в България – цели 23,7 процента от населението на страната. Следват Гърция - със 17,5 на сто, и Испания – с 14,2 процента. С най-добри показатели е Финландия, където само на 1,3% от населението му се е налагало да стои на студено в дома си през зимата.

Такава статистика в ЕС се води от 2020 година с цел да отчита риска от изпадане в бедност в страните от общността. В Германия въпросите, свързани с отоплението на домовете, годишните отпуски или пълноценното хранене са неизменна част от провежданите представители микропреброявания.

Експерти настояват за повече държавни помощи

Близкият до синдикатите Институт за макроикономика и изследване на икономическите цикли настоява за по-голям ангажимент на държавата, която трябва да облекчи най-бедните домакинства в енергийната криза. Отбелязва се обаче и това, че предприетите вече мерки, като еднократната енергийна помощ от 300 евро, са стъпки "в правилната посока".

Някои от тях обаче имат и недостатъци, като предложеното заедно с тавана на цените на газа процентно поемане от държавата на разходите за отопление на база нормално потребление. Така домакинствата с високо потребление и високи сметки за парно в парично изражение биха били облекчени в много по-голяма степен, отколкото тези с ниско потребление на енергия. Ако мярката действаше без да има горна граница, собствениците на големи луксозни имоти биха се радвали на облекчения, които в екстремни случаи биха могли да надхвърлят в пъти средното, смятат експертите.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин ограби спестяванията ми

    3 24 Отговор
    а ние ще храним путиновите „ бежанки“, рускини с украински паспорти от Одеса и руските шпиони в България.

    Коментиран от #2, #6, #7

  • 2 Жалка фашистка пропаганда

    6 7 Отговор

    До коментар #1 от "Путин ограби спестяванията ми":

    Да мрат,като нямат пари.
  • 3 няма страшно

    33 4 Отговор
    навеждането пред сащ, омразата към русия и любовта към фюрерите на ес - урсула, шолц, макрон и т.н. ще ви топлят
  • 4 Когато русофил няма какво да каже,

    5 21 Отговор
    обявяват всички за фашисти. Само това знаят, нищо друго!

    Коментиран от #9

  • 5 Голем смех

    18 2 Отговор
    В Германия от 80 милиона, ,,цели 3,2 процента,, имали проблем с отоплението. Значи те са пример за подражание. Щото има държави, където този процент е близо 50.
  • 6 Киро

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Путин ограби спестяванията ми":

    Ограбил ти някой спестяванията?Къркаш яко по кръчмите и друг ти виновен.
    Циганките дето им плащаш за ала бала и мозъка са ти изпили.

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Да бе,пияндета колко щеш

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "Киро":

    И не само това!Кат се прибереш посред нощ пиян,иска се да запалиш печката.А него го домързяло.После писка,че му студено,малка му била пенсията ....
  • 9 Аре тихо бе!

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "Когато русофил няма какво да каже,":

    Кво искаш,да ти е без пари ток,вода,парно и хляб за 26 стотинки като при Тато ли? Ами капиталисто-фашисто сте,какви да сте?!

    Коментиран от #13

  • 10 ха ха

    6 2 Отговор
    а дано ви направят енергийно богати , да светите със собствена светлина от радиацията , щом спонсорирате мутро-демократите и унищожавате хората , ще ви променят изДълбоко
  • 11 Гост

    12 0 Отговор
    Това е новата ви тактика. Да казвате, че гащите ви и преди са били толкова съдрани и не Ви бърка чак толкова. Излиза, че в ЕС редовно си студувате, редовно си гласувате и редовно си мизерствате. За какво, тогава, се натискахме да сме с вас?
  • 12 Любо

    6 1 Отговор
    В България беден значи да умреш гол, бос, гладен свит на кравай в някой ъгъл....В Германия държавата как се отнася към този човек? ..... Плаща му квартирата, плаща му тока, водата, отоплението и му дава 500 евро джобни пари... Е, вие кажете, един такъв беден в Германия може ли да умре от студ, глад, гол,бос
  • 13 Мунчо

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "Аре тихо бе!":

    Забравил си да напишеш безплатния вестник в тоалетната.....то тогава тоалетна хартия имаше само в капиталистическите магазини в България,Корекомите

    Коментиран от #14

  • 14 позеленял

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Мунчо":

    така е , ама нямаше рак на простатата
  • 15 защо спорите

    5 0 Отговор
    Всички сме под ножа. Няма вече дори средна класа. Църквата да направи молебен за топла зима, иначе сме обречени.
    Мисля си, дали някой си позволява да затопля още от сега. Повечето хора, едва ли.
  • 16 ЦК на КПСС

    1 0 Отговор
    абе имали някаква негативна статистика която да не оглавяваме