21 Октомври, 2022 07:18 2 552 55

Лидерите от ЕС се споразумяха за спиране на поскъпването на енергията

  • енергетика-
  • ес-
  • цени-
  • газ-
  • парно-
  • ек-
  • урсула фон дер лaйен-
  • шарл мишел-
  • европа-
  • потребители-
  • пътна карта

Те се споразумяха да "работят за мерки" за спиране на стремителното поскъпване на енергията

Лидерите от ЕС се споразумяха за спиране на поскъпването на енергията - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Лидерите от Европейския съюз се споразумяха по "пътна карта" за спиране на поскъпването на енергията. Предстои обаче да бъдат уточнени детайлите, като остават много разногласия между страните членки, предаде Франс прес.

Държавните и правителствените ръководители на държавите от ЕС се споразумяха да "работят за мерки" за спиране на стремителното поскъпване на енергията, обяви първи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от АФП и ДПА. Той публикува своето съобщение в Туитър след края на първия ден от срещата на върха. Заседанието се проточи над 10 часа и продължи до късно през нощта, предаде БТА.

"Единството и солидарността взимат връх. Споразумение да работим за мерки за сдържане на цените на енергията за домакинствата и компаниите", обяви Шарл Мишел, без да даде подробности. Той по-конкретно не спомена нищо за деликатния въпрос за евентуално налагане на таван на цената на природния газ. "Вече имаме много добра пътна карта", подчерта на пресконференция през нощта след края на първия ден от заседанието председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Застанал до нея, Шарл Мишел обяви "споразумение по пакет от мерки", които "трябва да бъдат пипани по фин начин". Германският канцлер Олаф Шолц обаче предупреди, че ако министрите на енергетиката на страните от ЕС не успеят да постигнат споразумение по окончателна версия другата седмица, ще е необходима нова среща на върха. Планираните мерки може да бъдат задействани "в края на октомври - началото на ноември", каза френският президент Еманюел Макрон. Той изтъкна, че лидерите на 27-те "са изпратили по много ясен начин на пазарите сигнал за (своята) решимост и единство".

Заключенията, публикувани след края на първия ден от заседанието, съдържат и някои конкретни предложения, посочва АФП. Сред тях например е съвместното купуване на природен газ, което по принцип ще бъде на доброволен принцип, но се предвижда чрез този механизъм задължително да бъдат запълнени най-малко 15 процента от запасите, необходими за зимата догодина. Държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз също така призовават за "ускоряване на преговорите" с "надеждни доставчици" като Норвегия и Съединените щати.

Страните от ЕС обаче остават разделени по въпроса. Това създаде предпоставки за дълга нощ на напрегнати разговори - очаквания, които се сбъднаха.

Лидерите на 27-те не успяха да намерят практически решения в краткосрочен план, отбелязва Асошиейтед прес.

След продължителни преговори през първия ден от заседанието на Европейския съвет, които се проточиха няколко часа след полунощ, някои от големите държави от съюза остават на различни мнения по въпроса за налагането на таван на цената на природния газ - мярка, която се обсъжда като противодействие на стратегията на Русия да държи съюза за заложник, като спира доставките по свое усмотрение. Страните от ЕС обаче се договориха да продължат да работят за постигане на компромис въз основа на предложенията, направени от Европейската комисия по-рано тази седмица.

Дипломати обясниха, че мерките първо трябва да бъдат разгледани от експерти, преди да бъдат одобрени на политическо равнище. Лидерите от ЕС настояват да бъдат взети предвид различията между отделните страни що се отнася до техните източници на енергия.

Срещата в Брюксел бе свикана за търсене на решения на енергийната криза, предизвикана от войната в Украйна, и за поддържане на единен фронт срещу руския президент Владимир Путин, посочва АП. АФП обобщава, че лидерите от ЕС искат да демонстрират единство, но разногласията по много въпроси остават и преговорите през следващите седмици се очертават трудни. Двете водещи сили в съюза са на противоположни мнения за налагането на таван на цените на газа: Германия е против, а Франция - за, отбелязва АП. Унгарският премиер Виктор Орбан също отхвърля идеята с аргумента, че тя ще отблъсне доставчиците. "Таванът на цената на газа е като да отидеш в бар и да кажеш на бармана, че искаш да платиш бирата си на половин цена. Няма как да стане", написа Орбан в "Туитър".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бясната Урсула

    76 3 Отговор
    Самосанкционирахме се, Русия е виновна.

    Коментиран от #13

  • 2 Серьожа

    66 2 Отговор
    Сметка без кръчмар, бива ли?
  • 3 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Бай Хуев🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    63 1 Отговор
    Тия плюс Байдън и Зеленски да ги изпратят в космоса и няма да има война.

    Коментиран от #26

  • 4 мухаха

    41 4 Отговор
    Добре че Газпром врътна кранчето да видим и ние Евтин газ! Къде са сега Работодателите да протестират....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Рошко

    49 0 Отговор
    Да бе да, филма продължава докато тази русата и плешивия зад нея решават @@@е да ни е яко само европейска революция за независимост ще ни оправи, и това очаквам скоро да стане

    Коментиран от #16

  • 7 Мишел

    52 2 Отговор
    По наука, а и на практика, всяка стока поскъпва, когато има търсене, по голямо от предлагането.
    ЕС и САЩ направиха възможното да ограничат достъпа на руските природен газ и нефт до Европа , сега се разбраха да намалят цените на тези руски стоки. Само че не намериха други източници на газ и нефт. Което означава, че шансовете им да опровергаят горното правило за поскъпването е нула.

    Коментиран от #35

  • 8 Вирус

    33 0 Отговор
    Тая пак ръкомаха да прави вятър еййй ток си трябва и това е
  • 9 Трън

    40 0 Отговор
    На бас, че още от утре ще се вдигнат цените.
  • 10 Вирус

    39 1 Отговор
    Що се притесняват ние нали сме подай гъзец ще ом даваме нашия евтиния и ще купуваме техния скъпия щото сме солидарни и единни хахаха
  • 11 вегац

    41 1 Отговор
    Честито на всички българи. През соца не можаха да строшат държавата, но сините комунисти ни вкараха в ЕССР. Сега другарката Урсул дето е инсталирана от Кравария ще съсипе Европа и членовете и. Честито с такива глупаци в съюз. Гответе се за нова национална катастрофа, вече незнам коя по ред. Пригответе си тоягите че много кратуни има за чукане.
  • 12 АМЕРИКАНСКИ МАРИОНЕТКИ

    51 1 Отговор
    "Лидерите от ЕС се споразумяха за спиране на поскъпването на енергията"

    - Искате ли да гласуваме против поскъпването на енергията?
    - Да.
    - Добре. Забраняваме на енергията да поскъпва.
    😄😁😀

    Управляват ни или кретени, или марионетки на САЩ.







    😉
    😷🐑😷🐑😷🐑😷🐑😷🐑😷🐑😷🐑😷🐑

    Коментиран от #41

  • 13 АМЕРИКАНСКИ МАРИОНЕТКИ

    32 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бясната Урсула":

    "Лидерите от ЕС се споразумяха за спиране на поскъпването на енергията"

    - Искате ли да гласуваме против поскъпването на енергията?
    - Да.
    - Добре. Забраняваме на енергията да поскъпва.
    😄😁😀

    Управляват ни или кретени, или марионетки на САЩ.







    😉
    😷🐑😷🐑😷🐑😷🐑😷🐑😷🐑😷🐑😷🐑
  • 14 Хаха

    34 0 Отговор
    Е какво стана демокрация пазарна икономика, пък тив искат пак да ни върнат към плановата и комунизма 🤭🤭🤭. Абе каквото си направиш и най големия враг не може да ти го направи. Пълно е само с НЕКЪДЪРНИци който гледат да намаж.
  • 15 Някой

    37 0 Отговор
    Доказано от многогодишен опит - всяко изкуствено ограничаване на цената води до взрив в посока нагоре след известно време.
    Тук взривът на цената може да има ефекта на ядрена бомба.

    По-некадърни управляващи в ЕС май никога е нямало до сега... Взеха нашите политици да ми се струват не толкова лоши, когато ги сравня с европейската плевел. Ама, така става. Когато се дава път и се насърчава посредствеността, алчността и наглостта.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Някой

    36 0 Отговор
    "са изпратили по много ясен начин на пазарите сигнал за (своята) решимост и единство"

    Бе, това не е ли пряка намеса с боксова ръкавица на негово величество "ПАЗАРА", пред който до преди 8 месеца всички на запад се кланяха и обясняваха как пазара сам определя цената и т.н.? Защо се врътнаха на 180 градуса по въпроса и взеха да прилагат социалистически, че и комунистически, методи?

    Този съюз не е онзи, за който масата българи го мислехме. Оказа се по-лош и от СИВ.

    Коментиран от #38

  • 18 да питам

    25 0 Отговор
    А нещо така, за Шенгена, а? Че май пак Нидерландия ни отсвири....
  • 19 Помнете историята!

    30 0 Отговор
    От утре очаквайте рязко увеличение на цените.
  • 20 Геша

    36 0 Отговор
    Тази нефелница като я видя с вечно разперените и ръчички направо полудявам.

    Коментиран от #22

  • 21 Моля, не разбрах

    26 0 Отговор
    с "надеждни доставчици" като Норвегия и Съединените щати. На какви цени ще купуваме от "надеждните доставчици" на 5-торни? Едно е 68 лева за хил. куб. метра, друго е 166 лева от същия източник минал през няколко държави транзит и посредници комисионни. Това е Узаконен Монопол, и лишаване от правото на избор на по-евтини доставчици. Защо цените са Търговска тайна, какви са тези димни завеси на цените? Как може да не знаем ЦЕНИТЕ на дадена стока?
  • 22 Липсата на редовен секс

    22 0 Отговор

    До коментар #20 от "Геша":

    След определена възраст избуява в политически амбиций! В повечето случаи,не е за добро! Примери много! Но пробема е у нас,че търпим такъв произвол!
  • 23 Долу ЕС

    26 1 Отговор
    мерките трябва да са: закриване борсата за въглеродни емисии, закриване борсата за ток, закриване зелената сделка, и всички производители и разпространители на ток държавни! ВСИЧКИ ГОРЕОПИСАНО БЕШЕ ИЗМИСЛЕНО ЛАНСИРАНО И НАЛОЖЕНО НАСИЛА НА 450 МЛН ДУШИ ОТ СЪЩИТЕ ТЕЗИ ОЛИ ФР ЕНИ, КОЙТО СЕГА ЩЕ ВЗЕМАЛИ МЕРКИ! всяка борсова стока има само една цена, НАГОРЕ!

    Коментиран от #24

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Бе то убаво да има солидарност

    21 0 Отговор
    и единобезмислие, но как ще стане номера като си отрезАхте клона, на който седяхте и предизвикахте кризата? Да не стане тези, които произвеждат евтин ток от АЕЦовете да го харизват на нуждаещите се "съюзници"? Нас имам в предвид.
  • 26 Тея са само бушоните.

    21 0 Отговор

    До коментар #3 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Бай Хуев🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Едни, други взимат решенията и се крият в тъмното. Тях първо да пратим в космоса.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Я па тая кухавела

    22 1 Отговор
    Ако й вържеш костеливите ръчички, няма да може и дума да обели. Изключително противен бабиер.
  • 29 Симо

    17 0 Отговор
    И ние в блока, на събрание на домоуправителя се споразумяхме да работим по "пътна карта" за спиране тази зима повече да падат температурите и да останат на тези нива, около 17 градуса по целзии. "Единството и солидарността взимат връх. Споразумение да работим за мерки за сдържане на температурите тази зима, каза домоуправителя, без да даде подробности. Съседката от ап.8 баче предупреди, че ако домакините от всички апартаменти не успеят да постигнат споразумение по окончателна версия за сдържане на зимата другата седмица, ще е необходима нова среща на върха. Срещата в Блока бе свикана за търсене на решения на енергийната криза, предизвикана от войната в Украйна, и за поддържане на единен фронт срещу руския президент Владимир Путин. Урааа
  • 30 Преминаващ оттук

    15 0 Отговор
    Тези бюрократи са пълни кукувци.
    Можеш ли като купувач да заповядаш на търговеца да ти продава домати на цена която ти искаш. Като не ти изнася отиваш при друг. Търсенето определя цената и затова се нарича свободен пазар. Смешници.
  • 31 Азз

    15 0 Отговор
    И как точно си го преставят..?
    Тая урУс-пия е като изпразнен градински съд за поливане....
  • 32 знаем знаем

    15 0 Отговор
    Освен абсурдност заглавието нищо друго не изразява , всъщност като тези за които се отнася , абсурдни и абсолютни бюрократи , некадърни , корумпирани и продажни.
  • 33 пътна карта

    13 0 Отговор
    Освен съвместното купуване на природен газ не се разбра нищо нито за картата, нито за мерките. И как се обявява "единството и солидарност", като "лидерите на 27-те не успяха да намерят практически решения"?!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 МАЙТАПИИИ

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мишел":

    Все едно никой който няма нищо, да казва колко струва.Лошото е, че зимата идва, ето в Оймякон вече е - 25градуса
  • 36 Аршлох

    9 0 Отговор
    Круела фон де миндер, от ден на ден все по зловещо почва да изглежда.
  • 37 Хасковски каунь

    9 0 Отговор
    Торбалайнен прави магия.
  • 38 генчо

    1 6 Отговор

    До коментар #17 от "Някой":

    преди 8 месеца нямаше война в задния двор на ес за тва
  • 39 SDEЧЕВ

    6 2 Отговор
    ВСИЧКИ ХУБАВЦИ МИЛИОНЕРИ ВЗИМАТ МЕРКИ,А НАРОДА ПЛАЩА ТРОЙНО ЗАРАДИ МЕРАКА ИМ ДА ЗАГРАБЯТ УКРАЙНА ОТ РУСИЯ. ДА ВЗЕМАТ МАЛКО МЕРКИ ДА НАМЕРЯТ ГАЗ В ЕВРОПА ,НО ГАЗ НЯМА.
  • 40 сирене

    4 0 Отговор
    направили са пътна карта, но не могат да вземат решения и са спуснали надолу.. АПИ да ги взима на работа вече. Това им е по капацитета. Ще ни го набутат преди властта в САЩ малко да се избалансира, че иначе ония дебелите кво ще ядат.
  • 41 Ломчанин

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "АМЕРИКАНСКИ МАРИОНЕТКИ":

    "Управляват ни или кретени, или марионетки на САЩ."

    То е едно и също.
  • 42 ааа

    6 0 Отговор
    Урсула иска да спре демократичните цени на енергията. Досега искаха всичко да бъде на свободния пазар(демократическо), а сега всичко да се ограничава(комунистическо). Дали Урсула и се иска да бъде комунистка?
  • 43 смех

    3 0 Отговор
    Поредната трагикомедия на класната с предизвестен неуспех
  • 44 Народа е казал

    6 0 Отговор
    Който трап копае другиму, сам пада в него!
  • 45 Хихихи..

    3 0 Отговор
    Тъпаци.. Ще правят наклон на вятъра..
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 България Американска колония

    0 0 Отговор
    Урсула българино с език да я лижеш нещастници
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 България Американска колония

    0 0 Отговор
    Ще викаш ти АХМАТ СИЛА
  • 53 България Американска колония

    0 0 Отговор
    Смъркай наркотици това ще ти остане да смъркаш
  • 54 Кръпката

    0 0 Отговор
    Приключи успешно сделката по доставка на ваксини за ЕС. Много милиарди евро се наляха в Пфайзер, и съответно в частни сметки на Урсула (е ЕС има вече разследване). Но и другите началници искат да се облажат от такава схема и създадоха тази на доставите на газ. Разбира се, съвсем по трудно, отколкото ограничението на руската и китайска ваксини. Става дума за ограничаване изкупуване на евтина руска енергия. Това вече пряко засяга милиони семейства и производство в страните на ЕС. Да принудят хората да се къпят рядко и бързо, да стоят на не топло, да купуват скъпи храни и други стоки...
    В очакване на контролирани скъпи доставки от САЩ, Норвегия... Нещата не се връзва. Народът се събужда. Той не е тълпа.
  • 55 БгТопИдиот

    0 0 Отговор
    Евроколхоз.

    Пред Кифланда и ние се разбрахме да ограничим цените !!
    Изхвърлиха ни.
Новини по държави: