Отидете към основна версия

1 257 13

Чавушоглу: Турция е готова да води преговори с Армения на всякакви платформи

  • мевлют чавушоглу-
  • турция-
  • армения-
  • нагорни карабах

Първият дипломат на Анкара също така каза, че е готов да се срещне с арменския си колега, но добави, че засега няма фиксирана дата за такива преговори

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви днес, че Турция е готова да води преговори с Армения на всякакви платформи и е "искрена" в рамките на процеса за нормализиране на отношенията между двете страни, предаде турската държавна телевизия ТРТ-Хабер.

Готови сме за преговори с Армения на всякакви платформи, не виждаме пречки, които да възпрепятстват диалога, каза Чавушоглу, който говори на срещата на Съвета на външните министри на Организацията на тюркските държави (ОТД).

Той потвърди, че специалните представители на двете страни за нормализирането на отношенията вече ще се срещат не на териториите на трети страни, а в Турция или в Армения.

Специалните представители сами ще се разбират къде и кога да се срещат, няма защо да пътуват в трети страни, отбеляза той.

Чавушоглу също така каза, че е готов да се срещне с арменския си колега, но добави, че засега няма фиксирана дата за такива преговори.

На 15 декември м. г. Турция назначи Сердар Кълъч, бивш посланик на страната в САЩ, за специален представител в диалога. Три дни по-късно и Армения назначи своя специален представител - заместник-председателя на арменския парламент Рубен Рубинян.

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения. През 2009 г. в Цюрих външните министри на двете страни подписаха протоколи за установяване на дипломатически отношения и за принципите на отношенията си, но тези документи не бяха ратифицирани от никоя от страните.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: