Last news in Fakti

14 Октомври, 2022 17:39 2 139 5

Турция и Армения с важна стъпка към бъдещото си помирение

  • турция-
  • армения-
  • нагорни карабах-
  • мевлют чавушоглу

През 2021 г. Анкара и Ереван взаимно назначиха специални представители за нормализиране на отношенията

Турция и Армения с важна стъпка към бъдещото си помирение - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция и Армения се договориха да провеждат бъдещите си преговори на своя територия, а не в трети страни, както се случваше преди, заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от в."Дейли сабах".

"Преговаряме в момента за това какви стъпки за укрепване на доверието можем да предприемем с Армения. Нашите специални представители се срещнаха четири пъти, но за съжаление в чужбина. Следващите преговори ще се състоят в Турция или Армения. Ние сме искрени в усилията си за нормализиране на отношенията с Армения", заяви Чавушоглу на съвместна пресконференция с катарския си колега шейх Мохамад бин Абдулрахман ал Тани в Истанбул.

Лидерите на Турция, Армения и Азербайджан се срещнаха неформално на европейската среща на върха миналата седмица, което беше първата среща на най-високо равнище между Анкара и Ереван от началото на усилията за подобряване на отношенията миналата година след десетилетия на враждебност, напомня изданието.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разговаря с арменския премиер Никол Пашинян и с азербайджанския президент Илхам Алиев на срещата в Прага и публикува снимка, на която тримата седят около малка масичка.

През януари Турция и Армения проведоха първия кръг от преговори от повече от 10 години, които определиха като "положителни и конструктивни" и създаващи перспектива за възстановяване на отношенията и отваряне на границите.

Анкара не поддържа дипломатически или търговски връзки с Ереван от 90-те години на миналия век. Въпреки че Турция е една от първите страни, признали независимостта на Армения през 1991 г., двете страни имат разногласия по редица въпроси, включително окупацията на азербайджански територии от страна на Армения, събитията от 1915 г. по време на Османската империя и затварянето на границите между двете съседни държави от 1993 г. насам, напомня "Дейли сабах".

През 2021 г. Анкара и Ереван взаимно назначиха специални представители за нормализиране на отношенията.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истински КОП

    2 4 Отговор
    АхХахХ.Искам съюз амерния турция и Сзербайджан Русия.Така де щом педалитесанормални всякакви извращения са възможни
  • 2 гост

    37 5 Отговор
    Време е арменците да си спомням, че именно турците ги спасяват от византийците и живеят векове в Османската империя, докато не забиват нож в гърба на турчина... всеки знае, че византийците искат да унищожат григорианците , турците ги спасяват

    Коментиран от #3

  • 3 Не е много ясно

    3 14 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Какво разбираш под византиец

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Каквото разбират всички

    25 0 Отговор

    До коментар #3 от "Не е много ясно":

    Дребен мошеник от североафрикански или балкански произход който смята, че всички са му длъжни.
  • 5 Ясно види

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Не е много ясно":

    Както вие разбирате от османлия същото е и с византиеца.
    Логично е.
Новини по държави: