Отидете към основна версия

15 947 24

Турският военен министър отправи неочаквана покана към...

  • хулуси акар-
  • покана-
  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • гърция-
  • нато

Анкара иска да създаде позитивна атмосфера на фона на нарастващото напрежение

Снимка: Shutterstock

Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че е поканил гръцкия си колега Николаос Панайотопулос и съпругата му в Турция, за да създаде позитивна атмосфера на фона на нарастващо напрежение между двете страни, съобщава в. "Хюриет дейли нюз".

"Поканих Панайотопулос в Турция със съпругата му, когато бяхме в Брюксел", заяви Акар в ексклузивно интервю днес. Той присъства на среща на министрите на отбраната на страните членки на НАТО в белгийската столица на 12 октомври.

"Отправих поканата, за да създам положителна атмосфера, но мисля, че има някои (хора), които са обезпокоени от това", добави той. Акар каза, че проблемите между Турция и Гърция може да бъдат решени или поставени под контрол и добави, че това трябва да стане без да се вреди на която и да е от двете страни, на региона или на НАТО.

Подновявайки призива си за диалог, Акар напомни: "Когато ние казваме диалог, мир и братство обаче, някои виждат това като слабост. Няма такова нещо". Министърът подчерта, че Гърция въоръжава островите в противоречие с Лозанския договор, но "дори и в тази ситуация Турция казва: нека се срещнем и да поговорим". Според него проблемът възниква, когато "някои други" говорят от името на гърците.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 46 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: