Last news in Fakti

2 Ноември, 2022 08:52 41 933 103

Ето какво казват САЩ в доклада си за България

  • нато-
  • сащ-
  • доклад-
  • изтребители-
  • сигурност-
  • българия-
  • вашингтон-
  • джо байдън

САЩ и България са стабилни партньори в областта на сигурността

Ето какво казват САЩ в доклада си за България - 1
Снимка: Shutterstock

Повече от 15 години Съединените щати и Република България се радват на стабилно партньорство в областта на сигурността като съюзници по договор, с общ ангажимент към сигурността на Балканите, Източното Средиземноморие и Черноморския регион. Съединените щати работят в тясно сътрудничество с България в областта на сигурността както на двустранна основа, така и чрез регионални и многонационални организации, включително Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), Европейския съюз, Евроатлантическия съвет за партньорство и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Това се казва в доклад на Държавния департамент относно сътрудничеството в областта на сигурността между САЩ и България, публикуван на официалната страница на ведомството, предаде БГНЕС.

През последните пет години САЩ са предоставили на България над 238 млн. долара помощ в областта на сигурността, за да повишат професионализацията на армията, капацитета на човешките ресурси, киберсигурността, освобождаването от съветско и руско оборудване, информираността за морската област и оперативната съвместимост на НАТО. На преден план в американско-българското партньорство в областта на сигурността е двустранното споразумение за сътрудничество в областта на отбраната от 2006 г., което дава на американската армия достъп до и съвместно използване на няколко български военни съоръжения, като например учебния полигон "Ново село", и дава възможност за съвместни обучения между американската и българската армия. Освен това 10-годишната пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната, подписана през 2020 г., установява рамка за непрекъснато развитие на военната готовност и способностите на България чрез устойчиво сътрудничество в областта на отбраната, се казва още в документа.

Със закупуването на осем изтребители F-16 разходите на България за отбрана нарастват до над 3% от БВП през фискалната 2019 г. Годишните разходи за отбрана на България продължават да се увеличават и са на път да постигнат целта на НАТО от 2% до 2024 г. България е участник в ръководения от САЩ проект за повишаване на осведомеността за морския домейн в Черно море (MDA) заедно с Румъния, Украйна и Грузия и досега е получила финансиране в размер на 30 млн. долара. Освен това от финансовата 2017 г. до финансовата 2021 г. министерството е отпуснало над 55 млн. долара за повишаване на способностите на България в областта на военното разузнаване, сигурността на комуникациите и отбранителната киберсигурност. Интегрираният старши съветник по киберсигурност към Министерството на отбраната, финансиран от Държавния департамент, допринася за тези усилия.

От 2017 до 2022 г. министерството предостави също над 11,2 млн. долара под формата на средства за международно военно образование и обучение (International Military Education and Training - IMET) за български военнослужещи, които да участват в курсове за професионално военно образование и техническо обучение заедно с американските си колеги. От 1992 г. насам 5395 български служители от силите за сигурност са получили официално обучение от САЩ, включително 1346 чрез програмата IMET.

Съединените щати са осъществили междуправителствени сделки с България на стойност 1,4 млрд. долара по системата за чуждестранни военни продажби (FMS). Неотдавнашната продажба на изтребители F-16 ще осигури на България флотилия от съвременни многоцелеви бойни самолети, ще подпомогне способността на България да защитава въздушното си пространство, ще укрепи регионалната сигурност и ще повиши оперативната съвместимост на българските военновъздушни сили със САЩ и НАТО.

От финансовата 2019 г. до финансовата 2021 г. Съединените щати разрешиха постоянен износ на отбранителни продукти за България на стойност над 28,8 млн. долара чрез директни търговски продажби (DCS). Най-важните категории DCS за България са въздухоплавателни средства и свързани с тях изделия (5,2 млн. долара); боеприпаси и снаряди (4,4 млн. долара); и огнестрелни оръжия и свързани с тях изделия (2,4 млн. долара).

През 2020 г. Държавният департамент и Министерството на отбраната на България подписаха Меморандум за разбирателство, по силата на който Съединените щати предоставиха 2 млн. долара финансиране за унищожаване на конвенционални оръжия (КНО), за да помогнат на България да унищожи останалите си касетъчни боеприпаси и да подкрепят усилията за физическа сигурност и управление на запасите. От 2006 г. насам Съединените щати са инвестирали в България над 12,5 млн.

България участва в множество двустранни и многостранни военни учения със САЩ, сред които серията учения Defender, Combined Resolve, Thracian Viper и други съвместни американско-български учения. През 2021 г. между България и САЩ са проведени 127 военни ангажимента с повече от 1500 български участници, а повече от 1300 български военнослужещи са участвали в 9 учения, спонсорирани от САЩ. Тези ангажименти допринесоха за превръщането на България в по-способен съюзник и за увеличаване на регионалното сътрудничество в областта на отбраната.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 125 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БСП КОМУНЯГИТЕ В ШОК......

    61 132 Отговор
    Не вярват на очите си......

    Коментиран от #86

  • 2 Кое

    277 46 Отговор
    Му е стабилното ...?! Взеха парите , а самолетите ги няма !!!

    Коментиран от #13, #54, #55

  • 3 Урюрвкос

    202 27 Отговор
    Ето какво казват САЩ в доклада си за България----вдигаме цените на визите защото българите не дават пушки на украинците

    Коментиран от #59

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Майна

    138 30 Отговор
    На път да да направят българите ,,бедуини,, в тази държава, защото тя ще е като икономическа пустиня..
    Знаете ли ,че туарегите , това племе в Сахара се оказа ,след изследване на германски учени на ДНК. , оцеляващо при ,,невъзможни условия ,, е 80% БЪЛГАРСКО ! И ТОВА Е НАУЧЕН ФАКТ!
    Така че, ще се чудим как българите ОЦЕЛЯВАТ

    Коментиран от #10, #30, #82

  • 7 ДЕ А

    222 23 Отговор
    хамеринджамлъка. Толкова много сме горди че не плащате пукната пара за базите но за сметка на това тъпчите медиийте с пари за пропаганда и демократични мечти

    Коментиран от #20

  • 8 Доклада на САЩ

    229 21 Отговор
    Българските политици се оказаха отлични роби, казваме им скачай и те питат колко високо. Имаме подкрепата и на джендърите. Печалбата от търговията с България е много добра - получихме милиарди за самолети и танкери, а им изпратихме само чертежи и рисунки.
  • 9 ТРЯБВА ЛИ ДА СМЕ ЩАСТЛИВИ

    177 17 Отговор
    ЩОТО СМЕ ......ВАСАЛНО ЗАВИСИМИ И С ОБЕЩАНИЯ ЗАСИПВАНИ..............?
  • 10 Майна

    105 9 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    Исках да кажа- не се чудете как оцелявате..
    Вижте нашите братя в Сахара..
  • 11 Даа

    31 196 Отговор
    Всеки иска такъв могъщ приятел. 238 млн долара военна помощ. Без НАТО и ЕС ще сме някаква пародия на държава.

    Коментиран от #12, #14, #17

  • 12 Хахаха

    66 9 Отговор

    До коментар #11 от "Даа":

    Нея като Швейцария, живи да ги ожалиш:)
  • 13 Знаещ

    34 116 Отговор

    До коментар #2 от "Кое":

    Нищо не са "взели", но руските мегафони ще лъжете "па руский" до последн дъх.

    Коментиран от #18, #21

  • 14 Българин

    166 21 Отговор

    До коментар #11 от "Даа":

    И на мен ако ми дадат 5 милиарда за чертежи и аз ще дам не 200 милиона, а цял милиард помощ.
  • 15 Коментар

    187 17 Отговор
    Сащ и България не са стабилни партньори, а са със "стабилна" връзка, тип господар и роб (познайте кой кой е)!!!

    Световният хегемон фащ е крайно време да се изнесе вън от Европа!!!
    Крайно време е бургероядите, дето теглят кредит след кредит (а като не могат да го погасят, държавата им го опрощава за сметка на бедните държави), да започнат да си плащат световните дългове!!!

    Коментиран от #22

  • 16 Аре нема нужда

    180 12 Отговор
    Помогнали да си унищожим касетъчните бомби.Те така ни "помогнаха" и с танковете,ракетите,далекобойните гаубици.Направиха БА карикатура.За това и смотаните македонци ни се ежат.

    Коментиран от #83

  • 17 Бачо Киро

    146 9 Отговор

    До коментар #11 от "Даа":

    238 милиона за 15 години.... Голям келепир 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 в същото време българските мигранти са най-големият инвеститор у нас с над милиард евро на година. Докато емигриралите навън са главният инвеститор в страната, не очаквай нищо ново.
  • 18 Бачо Киро

    66 9 Отговор

    До коментар #13 от "Знаещ":

    Не са, ама друг път. Парите бяха предплатени, това е част от договора.

    Коментиран от #19

  • 19 Знаещ

    22 100 Отговор

    До коментар #18 от "Бачо Киро":

    "Не са, ама друг път. Парите бяха предплатени, това е част от договора." Това е абсолютна лъжа. Парите си стоят по българска сметка и от тях се теглят само при изпълнение на някоя част от договора. Например, за обучението на българските пилоти, които ще пилотират самолетите се плаща от нея, защото то тече в момента. За самолетите не е платен нито долар, защото не са произведени и доставени.

    Коментиран от #66, #81

  • 20 А вие

    33 65 Отговор

    До коментар #7 от "ДЕ А":

    От лукойл колко данъци платихте в България и по колко рубли давате на драскачи по форумите?
  • 21 Кретените

    33 7 Отговор

    До коментар #13 от "Знаещ":

    Винаги всичко знаете.....
  • 22 Друг коментар

    16 48 Отговор

    До коментар #15 от "Коментар":

    Ти можеш да даваш указания как да станат нещата в Северна Азия, но не и в Европа.

    Коментиран от #38

  • 23 Стабилно партньорство

    46 5 Отговор
    Тия като ни видят посланичката и се избиват да и целуват краката, а и задните части - ех, ако всичките ни партньори бяха като тях, ние сме без кахъри....
  • 24 Реалноста е друга

    117 14 Отговор
    Повече от 15 години Съединените щати се радват на стабилен колониализъм в България...

    Коментиран от #26, #47, #60

  • 25 кърс

    87 7 Отговор
    Според мен, България трябва да има празник на 4-ти Юли, но ще празнува деня на Зависимостта.

    Коментиран от #28, #44

  • 26 Солей

    22 86 Отговор

    До коментар #24 от "Реалноста е друга":

    През последните 15 години Лукойл не е плащал данъци, Боко построи газовия поток на Путтлер, Чорапа каза, че "Крим е руски какъв да е", Янев каза в края на февруари, че "до седмица специалната операция ще е приключила", в а България отказа да прати военна помощ на нападната от руските фашисти държава, докато почти всички страни от ЕС (и не само) се скъсаха да помагат. Та, какво казваш, на кого сме били "колония"?

    Коментиран от #63

  • 27 Някъде

    20 88 Отговор
    Крайно време е да се освободим от старите съветски железа и ги дарим на Украйна. Срам е в натовска страна все още да се използват морално и физически остарели оръжия от ерата на СССР

    Коментиран от #33

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 менте доклад

    84 6 Отговор
    По-големи небивалици и глупости скоро не бях чел .
  • 30 Некой си

    20 17 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    Ми те макетата беха открили Перу и Еквадор, т.е- ацтеките са древни македони, начи! Тогава що ние да не сме братя с туарегите. А наскоро Лавров обяви, че дружбата м/ду Русия и Угандийския народ е вечна и нерушима и необходима, като слънцето, въздуха и водата за всяко живо същество. Така че, вервам ти напълно...мухахахаха..България на три морета и пет океана, а?

    Коментиран от #39

  • 31 Тиквата е нищожество

    71 8 Отговор
    Какво стана със самолетите дето ги чакаме незнам коклко години вече, какво ни съпонисвате с евтини хвалби.Ако ли не ,връщайте парите ,драги ни партньори.

    Коментиран от #32

  • 32 Знаещ

    16 68 Отговор

    До коментар #31 от "Тиквата е нищожество":

    Научи се поне да пишеш грамотно. Нищо не сте "чакали незнам колко години". Първите самолети по оригиналния договор трябваше да се доставят през 2023. Парите си стоят по българска сметка, тъй че никой нищо не ти е "взел". Поне се ограмоти, преди да пишеш.
  • 33 Тизе

    20 0 Отговор

    До коментар #27 от "Някъде":

    Като си праззз , и необразован , това е по срамно.....
  • 34 Ха така....

    9 82 Отговор
    Браво добро сътрудничество, сега трябва да се изритат от България всички путинисти начело с радев, и незабавно да се приеме от НС официално изпращане на оръжие за Украйна, по тясно сътрудничество с НАТО, САЩ и ЕС, и разполагане на войски и въоражение от алианса в БГ...Слава на Ю ЕС ЕЙ, ЕС и НАТО !!!!

    Коментиран от #36, #62, #70

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 До психопата 34

    47 7 Отговор

    До коментар #34 от "Ха така....":

    Да викаме ли линейка , приятел? Не изглеждаш добре..

    Коментиран от #37

  • 37 Живял преди 89та

    5 41 Отговор

    До коментар #36 от "До психопата 34":

    Едно време им викахме "джипки", но не бяха точно от медицинските заведения. Сигурно пак ви се иска да можете да "викате". По донос, разбира се. Ама, "жалко" че това време свърши. Поне в България де, в Просия си е пак така.
  • 38 Коментар

    62 7 Отговор

    До коментар #22 от "Друг коментар":

    И що така смяташ?!
    Щото така ти каза ръководството от Козяк 16, или щото на теб така ти се ще???

    Всяка империя на злото, рано или късно се разпада!!!
    Примери в историята колкото щеш!!!
    Така, че силно ме съмнява фащ да продължат да тероризират света още дълго!!!

    Коментиран от #45

  • 39 Гого

    31 0 Отговор

    До коментар #30 от "Некой си":

    Македонецът Христо Колумбарски- откривател на Америка! България на 3 слънчеви системи!
  • 40 Да бе , да. ! 😜

    70 5 Отговор
    САЩ били предоставили на България над 238 млн. долара помощ в областта на сигурността !? Някой видял ли ги е ? Виж трите милиарда , с които подпомогнахме американците са ясни .
  • 41 Олга

    67 5 Отговор
    Ново слово в науката -“партньорство” между хищник и тревопасно.
  • 42 Плевенчанин

    53 2 Отговор
    Кой точно ще грабне американските пушки и ще седне в американските бтр и хъмвита? В Плевен виждам 1 младеж на 10 пенсионера. И децата са все така малко през последните години
  • 43 Гай Турий

    57 11 Отговор
    Прехваленото партньорство се изрази в грабежа на българската държава от САЩ! След като толкова сте загрижени за нашата сигурност и сте така признателни за нашата вярност към пакта, защо не подарявате на България модерни оръжия и системи за милиарди долари ??

    Коментиран от #49

  • 44 Ударил Греда

    12 8 Отговор

    До коментар #25 от "кърс":

    Аха... както по-рано 7-ми ноември беше официален празник

    Коментиран от #56

  • 45 Ударил Греда

    9 51 Отговор

    До коментар #38 от "Коментар":

    Като прочета "Империя на злото " и се сещам за Русия
  • 46 Ха Ха

    48 4 Отговор
    Казват ,че сме стабилни плащачи на рисунки.............

    Коментиран от #48

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 хаха

    7 40 Отговор

    До коментар #46 от "Ха Ха":

    Кво си платил бе? Има преведени аванси и си има договор. Платил бил, сигурно последните поне 20г не плащаш пълни осигуровки и гледаш как да изклатиш държавата с ДДС. После само герб били проблема.
  • 49 Кво

    7 45 Отговор

    До коментар #43 от "Гай Турий":

    Къв грабеж аз виждам повече грабеж от Русия не от САЩ. Ама не трябва да говорим срещу фюрера. Забравихте по какъв модел са ви институциите и Лукойл и подобни как ви грабят.
  • 50 пенко

    33 12 Отговор
    ОБИЧАМ НАРОДА НА САЩ - С КУМИРА МИ - САМЮЪЛ КЛЕМЪНС ---ОБИЧАМ И БРИТАНИЯ С- "МОНТИ ПАЙТЪН " --- НО ЩЕ УБИЯ ТОЛКОВА НАТЮВЦИ -КОЛКОТО УСПЕЯ - ПРИ ВОЙНА С РУСИЯ - КЛЕЛ СЪМ СЕ ДА ВОЮВАМ С НАТЮ -- И НЕ ЗНАЕТЕ КАКВО ВИ ЧАКА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ОТ ГЛАВАТА -ОТ ГЛАВАТА !!!

    Коментиран от #65

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Гост

    45 6 Отговор
    Глупак или по точно подлога.Сравни какво сме дали и какво сме получили.За участие в НАТО какво плащаме самолетите.Летищатата ни базите ни безплатно.И нали ние щяхме да ги снабдяваме да ама не.
  • 54 Баро

    7 25 Отговор

    До коментар #2 от "Кое":

    Ше додат пърле пред маке си а руснаците зеха златото без пари
  • 55 Баро

    5 16 Отговор

    До коментар #2 от "Кое":

    И урана зеха
  • 56 Баро

    5 25 Отговор

    До коментар #44 от "Ударил Греда":

    А на 9май празнувахме че са ни победили
  • 57 Анонимен

    6 13 Отговор
    Елита на нацията замина 1989 със зелени карти в САЩ, като прибавим студентските бригади, много от учените отидоха да гледат старите им майки и издържаха в Бг в езикови гимназии и след завършване, мама с 2 висше дойде в бг и си взе 2 дечица от езиковата, а тя от Харманли и т н
  • 58 Ратсо Σαββασ

    40 5 Отговор
    Това не е никаква инвестиция просто подготвяне на България да ЯДЕ ХУРКАТА
  • 59 Савоф Ратсо

    3 7 Отговор

    До коментар #3 от "Урюрвкос":

    ГОлям ПРАЗ
  • 60 Савоф Ратсо

    6 15 Отговор

    До коментар #24 от "Реалноста е друга":

    Те от 15 год а Братята от 115
  • 61 А бее

    33 2 Отговор
    я познайте в тая женитба коя е булката!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Авеее....

    32 3 Отговор

    До коментар #19 от "Знаещ":

    Не ми говори за договори ве шматарок,договора не се изпълнява от ТЯХНА страна.Като не могат да го спазвт,да платят неустойка,да върнат парите,да се извинят,не да им чакаме кефа.Докато ги прой,ведат ще са морално острели,и ще трябва пак да плащаме за по нови !
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 МНОГО БОЛЕН ФИЛ.РУС.ТАК

    6 19 Отговор
    Браво на САЩ ,ама тука зеха да се сбират разни хора дето искат нас полу умните русофилтаци да ни пращали в Украйна като тренажори(живи мишени) за украинските солдати, аз болнав русфилтак и не ща да ме гърбят за тренажор !!!!
  • 69 Ние си сътрудничим

    4 32 Отговор
    Със САЩ, но през това време комунистите-петоколонници си сътрудничат с вражеска Русия 😤
    Та за това са необходими поне два пъти по-голямо усилие, за да се постигнат същите резултати, както в Полша или Естония, например 😤
    Простата истина е, че където има рашляк-комунист - НИЩО не става! Затова ги изхвърлихме през 1989, ама метастазират ватниците!
    Пак трябва химиотерапия 🤬
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Край

    21 2 Отговор
    Това нищо не е . Аз пък съм казал неща за майките на всички американци.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Вирус

    22 1 Отговор
    Голямо четкане на нашите евроатлантици ще им пораснат крилца
  • 75 Ачо

    22 1 Отговор
    238 милиона са жълти стотинки за Отбрана.
  • 76 Тодор

    22 2 Отговор
    Янки вън !
  • 77 Гери Йорданова

    26 3 Отговор
    Тези американци не разбраха ли , че голяма част от българите не ги искамв ?!? Защо не си стоят на тяхния континент и да н се бъркат в нашите работи , както ние нв се бъркаме в тяхните ! Нещо ми омръзна тяхното нахалство ! Нямаще да.гласувам , ако знаех , че този парламент ще изпраща оръбие на Украйна ! Твзи партии , които надтояват да се. изпрати оръжие на Украйна , да не се надяват , при нови избори , да ги подкрепим ! Това никога няма да стане ! Да си го знаят от сега !

    Коментиран от #85

  • 78 истината

    23 2 Отговор
    Съединените щати и Република България се радват на нестабилно партньорство в областта на несигурността
  • 79 Ха,ха!

    26 3 Отговор
    Колко милиарда дадохме за хартиените самолетчета!? Егаси сътрудничеството, егаси статията! Пък и били сме радвали. Ха,ха! Чудя се аз, защо ми е толкоз радостно тридесет години. А тя радостта идвала от прекрасното сътрудничество с братския хАмерикански народ!

    Коментиран от #87

  • 80 САЩисан

    20 2 Отговор
    САЩ не знаят с кого са се захванали.
    Те не могат да произведат толкова самолети, колкото можем да поръчаме !
  • 81 Знайко

    16 2 Отговор

    До коментар #19 от "Знаещ":

    ...тоест кинтите ни стоят стопирани в сметка от която не можем да ги дръпнем, но пък за сметка на това не получаваме никакви лихви, щото не сме някакви стиснати, ами сме ларж с батковците. Пич, като вземат ,че изтеглят всички кинти и вземат че литнат с току-що обучените пилоти, провери коя година е ,че да знаем в коя петилетка сме!
  • 82 Божеее,

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    Население сходно с това от България приятел!Какво общо имат с това т.н.българи,дошли на Балканите през 7 век?!
  • 83 Абе

    2 11 Отговор

    До коментар #16 от "Аре нема нужда":

    Ти наистина ли смяташ ръждясалите руски тенекии за оръжие?!И на кого се ежиш с него?!Нали с македонците уж бяхме един народ!Много объркани и невежи глави в тази държава,боже!
  • 84 соломон напасания

    19 1 Отговор
    Там инвестирали тук инвестирали и накрая ни армия ни самолети . Най ме страх от няма страшно . Всъщност тия когато много те хвалят и потупват по рамото значи нещо не е наред . Няма да изпадам в подробности но примери колкото щеш .
  • 85 рада дълбоката

    1 1 Отговор

    До коментар #77 от "Гери Йорданова":

    Не ти правилно си гласувала ама пак си объркала номера ! Иначе си права в разсъжденията си но дано имаш шанс на поправка .
  • 86 а ти

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "БСП КОМУНЯГИТЕ В ШОК......":

    махаш ши с опашка като тупкат по главата?
  • 87 план

    7 1 Отговор

    До коментар #79 от "Ха,ха!":

    Проблемът не е в самите самолети, а че няма стратегия! ОК, ще купим общо 16 Ф-ки и? Гърция има 155 Ф16, 35 бр. Ф4-ки, 24 бр. Миража.... Турция е с 250 Ф16-ки и 50 фантома... Как можем да се опрем?
  • 88 Киро

    12 1 Отговор
    Нашите продажни политици ни вкараха във война,чакам с нетърпение мобилизацията и калашника!
  • 89 ивелин

    14 2 Отговор
    Тая престъпна сган да запази доклада за себе си повече от 30 години управляват България и то като заповядват и задължават--колония за която не са платили нищо като подарък -- какво трябва да се направи---- не само България и Западна Европа от 80 години пот ботуша на тая сган наречена Америка
  • 90 Изроди

    18 1 Отговор
    От Америка не сме получили нищо, нищооо. Едно е да купуваш нещо и да получаваш, друго е да купуваш и да не получаваш, а трето е да получиш нещо без да плащаш, което между България и САЩ липсва. О, да помогна много да си унищожим руското оръжие което сме получили БЕЗПЛАТНО или сме платили с домати и краставици. Големи приятели са ни САЩ няма що, пази боже от такива приятели чакали.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 ВИС-СИК-ТИМ

    8 0 Отговор
    Милне@и да си вземете стикерите за охрана, вие сте добри и послушни за това ще имате хляб, вода и в@ксина- C19
  • 93 Истина

    9 2 Отговор
    Какво казва доклада им не ме интересува,лъжат! Българите,не шепата подажници и предатели в парламента,казват НАТО ВЪН.Американци нямат работа тук. Навсякъде където са стъпили да донесли само смърт.
  • 94 Мдааааааа

    8 1 Отговор
    Съдейки по коментарите май трябва още една статия- какво мислят в България за доклада на САЩ. И предложение към белана- Белово, може да направят лимитирана серия тоалетна хартия с отпечатан доклада, та хората като се усамотят и имат време да си го четат на спокойствие
  • 95 ТОЧНОСТ

    9 0 Отговор
    Наааай добрите а ни искат ВИЗИ...нещо се разминава като ИСТИНА...ЗАЩО?
  • 96 Пацо

    1 7 Отговор
    България е територия от мизерни комплексирани лузъри русофили.
    Румъния и Гърция са съвсем друго нещо.
  • 97 Дядо Петко

    8 0 Отговор
    "През последните пет години САЩ са предоставили на България над 238 млн. долара помощ" Даааа, а само за преврата в Украйна дадоха пет милиарда и още триста милиарда след това само за една година . А нашите платени самолети ..........................?
  • 98 ЕТО КАКВО КАЗАХА ОТ САЩ!

    9 1 Отговор
    Вече повече от 15 години.Бъргария е наша колония и така ще бъде докато стопим и последният Българин и територията им изцяло стане наша! Поздрави от Вашингтон и пентагона!
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Перо

    7 0 Отговор
    Аз не разбрах какво казва САЩ по визовия въпрос с БГ и срока на доставка на Ф-16!
  • 101 До Пенко 50

    2 0 Отговор
    По полека бе, ше прегракнеш!
  • 102 Ха ха ха

    1 0 Отговор
    Прьдналите нато празни прикаски не сь дали един лев само обират дьржавата не ли го срам тоя олигофрен да пише простотии сьмолети флотилия само на весници при положение че гьрция и турция имат по над 300 сьмолета ние кьдесме ....боклуците нато и еврогейте разсипаха дьржавата ....
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.