Отидете към основна версия

1 707 20

Делегация на Пентагона е на стратегическо посещение в Анкара

  • ф-16-
  • ф-35-
  • пентагон-
  • турция

Визитата идва в момент, когато Турция води преговори със САЩ за покупката на изтребители F-16, които очаква да приключи до месец-два, както посочи наскоро говорителят на турското президентство Ибрахим Калън

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Делегация на Пентагона е на посещение в Турция, съобщи турският министър на националната отбрана Хулуси Акар, предаде частната телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

"Днес в министерството на националната отбрана в Анкара се провежда среща на групата на високо равнище между Турция и САЩ по въпросите на отбраната", каза Акар.

Визитата идва в момент, когато Турция води преговори със САЩ за покупката на изтребители F-16, които очаква да приключи до месец-два, както посочи наскоро говорителят на турското президентство Ибрахим Калън.

През октомври миналата година Анкара поиска да закупи 40 изтребителя F-16 и почти 80 комплекта за модернизация на стойност, която се оценява на 6 млрд. долара.

Доставките на американско въоръжение за Турция обаче станаха обект на спорове в САЩ, след като Анкара придоби руски ракетни системи С-400, заради което беше отстранена от програмата за изтребителите от пето поколение Ф-35.

Хулуси Акар посочи още, че Турция продължава с усилията за удължаване на сделката за зърнения коридор през Черно море, която изтича на 19 ноември.

Засилихме своите усилия да удължим споразумението, каза Акар.

Доставките на селскостопанска продукция по т. нар. зърнен коридор се извършват съгласно споразумение, подписано в Истанбул на 22 юли между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: