Last news in Fakti

5 Ноември, 2022 10:00 20 958 155

Всички видяха кой е старшият партньор в отношенията между Путин и Ердоган

  • русия-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • владимир путин

И по-важното: никой друг, освен турския президент, даже и не си помисля да започва някакъв диалог с руския държавен глава

Всички видяха кой е старшият партньор в отношенията между Путин и Ердоган - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кремъл се опозори публично, а накрая всички видяха кой е старшият партньор в отношенията между Путин и Ердоган. И по-важното: никой друг освен Ердоган даже и не си помисля да започва някакъв диалог с Путин.

Владимир Путин предупреди, че Русия си запазва правото да се оттегли от сделката за украинското зърно при нови нарушения от страна на Киев. Но преди това Москва се върна към нея - след като в продължение на два дни се заканваше да се оттегли. Защо Кремъл така и не успя да замрази постигнатата договореност? И спечели ли нещо от опита си да шантажира?

Русия във все по-нелепа ситуация

Тезата на руското военно министерство не издържа дори и една седмица: на 29 октомври то обяви, че - заради украински нападения с дронове срещу руски кораби в залива на Севастопол - Русия се оттегля от зърнената сделка, постигната с ООН и Турция, но де факто също и с Украйна, която на свой ред също сключи такова споразумение с Анкара и ООН. В същото време украинската страна посочи, че руски кораби редовно нанасят ракетни удари от Черно море по украински градове.

След Министерството на отбраната, руското външно министерство също обяви прекратяването на сделката. Руснаците се оттеглиха от смесената контролна комисия в Истанбул, която отговаряше за проверката на корабите, пристигащи и напускащи украинските пристанища. Но по някаква причина никой не се изплаши от Сергей Шойгу и Сергей Лавров. Турция и ООН съобщиха, че обсъждат проблема с руснаците, а корабите със зърно продължиха спокойно да напускат украинските пристанища и да се насочват към турските проливи и Средиземно море, сякаш нищо не се е случило. Само че това вече ставаше без руско участие в проверките.

Тогава вой нададе и Владимир Путин, който изглежда е очаквал, че всички ще се втурнат да го молят на колене да отмени решението на "лошите" Шойгу и Лавров. Въпреки това нито западните лидери, нито Володимир Зеленски се хванаха на този опит да ги въвлекат в игра на доброто и лошото ченге, а самият Путин - очевидно уморил се да чака - лично потвърди оттеглянето на Русия от зърнената сделка. Но изпълнението ѝ така и не спря и до паузи не се стигна.

А Русия изпадаше във все по-нелепа ситуация. Лично Путин вече заплашваше, но нищо не се случваше. А и какво ли можеше да направи: ако започне да обстрелва кораби, натоварени със зърно, ще си развали отношенията с турския управник Реджеп Ердоган, с когото току-що се бе разбрал за създаването в Турция на хъб за препродажба в Европа на руски газ. Но Ердоган е и основният посредник в препродажбите на украинското зърно. Затова какъв е смисълът да се бомбардират украинските пристанища или складове със зърно, част от което дори вече е платено от купувачите?

В рамките на зърнената сделка трябваше да бъдат предоставени гаранции, че руските окупационни войски няма да се възползват от факта, че украинските пристанища са разминирани, и да се опитат да проведат десант. Но междувременно ситуацията на фронта е такава, че вече не може и да се мисли за някакъв руски десант.

Така най-видимата последица от този опит за руски шантаж е, че Русия на практика изгуби възможността да контролира преминаващите през турски териториални води кораби със зърно. И в случая изобщо не е важно дали Путин сам е осъзнал това, или Ердоган му го е припомнил. В Москва побързаха да направят нещо, с което да се опитат да запазят лицето си чисто. И го намериха в украинските гаранции, че транзитният коридор няма да бъде използван за доставки на оръжие.

Като цяло няма значение дали Украйна наистина е подписала протокол за гаранции, или не. Всъщност, още първото споразумение, което украинските власти сключиха с ООН и Турция, съдържаше уверения, че транзитният коридор няма да бъде използван и за военни цели. Но сега Кремъл видя в сюжета вратичка за себе си, през която да мине, за да поднови участието си в сделката. Но това не потули срамното дипломатическо поражение за Москва.

Западните лидери няма да се срещнат с Путин?

Всички видяха кой сега е старшият партньор в отношенията между Путин и Ердоган. И по-важното: никой друг, освен турския президент, даже и не си помисля да започва някакъв диалог с руския президент. Ако това е бил опит от негова страна да започне някакви преговори, и така да подготви почвата да бъде поканен на срещата на Г-20 в Индонезия за разговори със западните лидери или с украинския президент Зеленски, значи той се е провалил напълно. Така и не възникна нито една нова тема, която да накара Запада да влезе в пряк диалог с Путин в Индонезия.

Всичко това вече е минало: и заплахата със световен глад, и сплашването с "мръсната бомба". ЕС дори е готов да приеме за зимата нови милиони украински бежанци от градовете с разрушена инфраструктура. Но до срещата на върха на Г-20 има още време и трябва да сме подготвени, ако Кремъл реши да опита да създаде някаква нова тема за преговори.

*Иван Преображенский е политолог, експерт за Централна и Източна Европа и автор на седмична колонка в ДВ


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 109 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не си губете времето

    112 58 Отговор
    да четете тези глупости

    Коментиран от #11, #20, #52

  • 2 Сорос веле

    105 31 Отговор
    Каквото и да направи Путин - все е лош.

    Коментиран от #6, #82

  • 3 русия вън от Украйна

    77 95 Отговор
    Руските нашественици в окупирания Скадовск в Херсонска област публично екзекутираха 56-годишната местна жителка, медицинската сестра Татяна Мудренко, за това, че крещеше "Скадовск е Украйна!"
    Това съобщава Financial Times, позовавайки се на показанията на сестрата на екзекутираната Наталия Черной.
    Има стотици, ако не и хиляди хора като Татяна. Навсякъде където е стъпил руският окупатор се извършва геноцид над украинците. Тази измет на нашествениците трябва само да бъде унищожена, или те ще ни унищожат. Толкова години побеждаваха фашизма, че самите те станаха фашисти. Въпреки че защо са станали, те са били те, винаги.
  • 4 Буха ха

    90 58 Отговор
    Поредният бълвоч на ДВ, никой вече не ги взема насериозно.

    Коментиран от #14

  • 5 хъхъ

    112 49 Отговор
    От държавите в НАТО само Турция проявява някаква независимост.
    Всички останали са верни роби на САЩ. Можеше малка България да заема ролята на Турция в посредничество и преговори за мир, но откъде тук политици като Ердоган?!

    Коментиран от #41, #88, #133

  • 6 диктатура веле

    57 75 Отговор

    До коментар #2 от "Сорос веле":

    Да бе много е добър путлер , постоянно изтрелва ракети от Черно море срещу жилищни квартали , после що му оцелили корабите с дронове .

    Коментиран от #26

  • 7 Иво

    73 40 Отговор
    Голямо облъчване има от е вро атлантическата секта ,хора гледайте реално на нещата ,не им вярвайте

    Коментиран от #15, #16

  • 8 Сатана Z

    51 74 Отговор
    Украйна ще победи тези мишоци!


    Z
  • 9 Браво

    103 7 Отговор
    Турските държавници работят денонощно за турските интереси в цял свят....... Какво ли правят българските за българските интереси?

    Коментиран от #22, #60, #83, #86

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Любознателен

    28 42 Отговор

    До коментар #1 от "не си губете времето":

    И кой си ти, та да определяш какво да четем и какво не бре?!?

    Коментиран от #17

  • 12 !!!?

    19 35 Отговор
    Надеждата на Путин !!!?

  • 13 Го4о

    47 73 Отговор
    Путин вече 9 месеца е на колене! Такъв резил се случва на Русия за първи път! Слава на Украйна!

    Коментиран от #69, #89

  • 14 Констатирал

    11 15 Отговор

    До коментар #4 от "Буха ха":

    Указание типично за полуинтелигент, т.е.квалификация!!!!

    Коментиран от #28

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 не си губете времето

    23 49 Отговор

    До коментар #11 от "Любознателен":

    Ще четете само руска пропаганда и ще вярвате само на нашите писания,руските тролове. България е длъжна да робува на Русия вечно
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Рашляка е по-долу и

    44 37 Отговор
    От турчина 😂
    Бай Ердоган пошляпва джуджето когато си иска. Толкова са жалки вече азиатските талибани, че се молят на Султана да им продава газа в Европа 😂
    Ма едва ли Ердоган ще ги търпи още много! Ще издои рашляка и ще го остави на китайския дракон да го разпарчетоса 😂
  • 20 селянин

    32 36 Отговор

    До коментар #1 от "не си губете времето":

    Като не ти харесват статиите тук, винаги можеш да напуснеш сайта и да си четеш само други сайтове за твоя велик вожд джуджака
  • 21 Рошко

    34 20 Отговор
    Дойче зеле ако ще @@@@те да си съдерете тези двамата нито ще ги скарате нито ще ги свалите

    Коментиран от #84

  • 22 как какво

    24 31 Отговор

    До коментар #9 от "Браво":

    примерно копейката иска да изкара България от ЕС и НАТО и да го вкара под руски ботуш. ....
  • 23 Пенсионерски клуб Възраждане

    19 32 Отговор
    Давам целогодишната си пенсия за закупуване
    на едно Байрактарче за нуждите на ВСУ.
    Дано им помогне при освобождаването на Крим

    Коментиран от #85

  • 24 Контраофанзивата

    19 27 Отговор
    Си продължава с пълна сила
    Орките намалят драстично
    Почвата е плодотворна
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Някой

    29 14 Отговор

    До коментар #6 от "диктатура веле":

    Ти май си объркал зеленото джудже с Путин. Даже укронацистите не смеят да лъжат, че има цивилни жертви при руските ракетни удари.
  • 27 Русия ще повтори

    20 31 Отговор
    Съдбата на Третия райх
    А ПУТИН края на Хитлер
  • 28 Някой

    36 12 Отговор

    До коментар #14 от "Констатирал":

    Само дето някой друг реве денонщно за пари и оръжия.

    Коментиран от #54

  • 29 Хахаха

    20 33 Отговор
    И в отношенията с Турция; и в отношенията с Китай; и в отношенията с Иран, путин е втора цигулка. Големите световни не само, че не му искат мнението, но и не го броят за esere umano.
  • 30 Въпрос

    34 18 Отговор
    Много радостно ще бъде когато 4 милиона живеещи в Германия турци и 4 милиона, живееш в Германия руснаци решат да се обединят?
    Какво ли ще стане с nacistkata медия Дойче веле?
    А нашата "посредническа " жълтокафява стигна до дъното!

    Коментиран от #87

  • 31 ДВ!Нали знаете че ставате чужди агенти,

    38 25 Отговор
    а вашето мнение ще става само за вътрешна употреба или ако напишете политическо мнение, изчезвате в небитието и ще бъдете изхвърлени и забранени.Учете новия закон за чужди агенти или стария закон от САЩ-ФАРА.А този пасквил,които сте го написали,показва каква злоба и безпомощност има във вашите господари.Ердоган е играч само в Турция и в НАТО(книжния тигър без армия) и може да плаши само Гърция или кюрдите,но пред Русия и Путин е едно локално НИЩО.Путин е президент,с невиждан досега световен рейтинг от 82%,а Русия е най могъщата военно държава.С приказки от торбата с лъжите,нищо няма да промените.Светът има нова ранглиста и там САЩ ще приеме ролята на локален играч,какъвто е Ердоган за Мала Азия. .В САЩ цяла седмица плашат хората с Путин и Русия а през уикенда с извънземни и за капак има и един друг играч(дебелото момченце от С.Корея),който ползва балистичните си ракети като ние пиратките на нова година,за да не ви дава спокойно да спите.С такива пасквили карате хората да гледат на вас като медия,която няма нищо общо с журналистиката , а пропагандата ви не става и за обитателите на психиатрична клиника.Толкова години не разбрахте,че продажните политици в България,не са българския народ а той е русофилски и никакви измишльотини или пропаганда,не може да го промени.И не ми трийте коментрара,защото не съм написал нито една обидна дума, а само смисълът е обиден,но това е ваша заслуга.

    Коментиран от #35, #93

  • 32 Разпад голям иде

    14 31 Отговор
    Русия е пред разпад. Забелязва се дезинтиграция между осемте руски армии които се бият в Украйна. Всяка от които претендира за повече враст. Имало е сблъсъци между бойците на Кадиров и хора от Вагнер груп.
  • 33 Разпад голям иде

    11 28 Отговор
    Русия е пред разпад. Забелязва се дезинтерация между осемте руски армии които воюват в Украйна. Вяка от тях се бори за повече власт. Наскоро е имало сблъсъци между бойците на Кадиров и Вагнер груп.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Абе откога ви казвам

    24 26 Отговор
    Че Путин е личната булонка на Ердоган който го държи на къса верижка. Всичко започна с разгрома на рашистите под Идлиб, унизителният мир който сключи насред Москва под погледа на руските императори от миналото, после фиаското в либия и гаврата в планински Карабах. Просто султанът опитоми мечката и сега я разкарва по пазарищата за джумбюш на зяпачите
  • 38 Бесен- _Язовец

    30 16 Отговор
    Всички видяхме кой е старшия и как турчина тича да, се моли от името на пропадналия съюз. Ако не Ердоган ЕС ще умре от глад.
    Само информативно РФ е нсй големия износител на пшеница в Света обаче от новата реколта с указ на президента Владимир Путин пшеница ще се изнася само за страни от третия свят. Европа няма достатъчно пшеница нищо, че откраднаха храната на бандерите пак не стига.

    Коментиран от #44

  • 39 Емексиз Пехливан

    22 26 Отговор
    Руската мечка е като малко игриво котенце пред турският лъв!
  • 40 Вирус

    13 7 Отговор
    Зеуе и кой е урсулката борелчето мишелчето макрончето хахаха
  • 41 И как точно можеше

    24 2 Отговор

    До коментар #5 от "хъхъ":

    Какво стои зад българските политици? Икономика ли, армия ли, народ ли?

    Коментиран от #57

  • 42 Вирус

    5 9 Отговор
    Забравих и шолциту и сунака
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Да, видяхме

    15 7 Отговор

    До коментар #38 от "Бесен- _Язовец":

    В Техеран как малкия чупи пръсти докато чака големия за среща
  • 45 Ъщъров

    9 17 Отговор
    До къде стигнахте палячовци? Да се кефите на историческия враг на България!

    Коментиран от #81

  • 46 Бесен- _Язовец

    22 21 Отговор
    Бай Реджеб ако рече за една седмица ще превземе Крим, до месец ще превземе Москва и ще присъства на благодарствен молебн в московската джамия, която е най-голямата в Европа.
  • 47 Урюрвкос

    4 10 Отговор
    какво ново може да каже някой на Путин, всички приказки отдавна се изприказваха, говорят оръдията. Путин го интересуват проблемите на амурските тигри има ли достатъчно слама в кошарите да се чифтосват на топло. Ди Каприо ако звънне за диалог и то пак по зоо-темата.
  • 48 Българин

    14 17 Отговор

    До коментар #34 от "Кочо":

    За каква руска ракета по България си се размечтал бе, и3 р0д русофилски? Няма по-големи национални предатели и българофоби от вас русофилите!
  • 49 Ксаниба

    21 16 Отговор
    Дори най-отявлените руски пропагандисти са в шок от крякатето на Путин и връщането му в дърветата сделка а някои дори си позволяват да го подиграват. Други признават, че в Черно море турският флот доминира а Русия реално не може да му се противопостави. Сама задунайските руски роби все още смятат, че Русия е велика военна сила а Путин е гениален политик, който замисля многоходови комбинации.
  • 50 Иво

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "онзи":

    Ти самият си един изтъркан минус
  • 51 Наблюдател

    17 18 Отговор
    Русия отдавна е васал, а не партньор на Китай, а Си Дзинпин открито се подиграва на Путин и го нарича "беззъбото кученце". Ердоган отдавна не бръсне Путин за слива, Иран също гледа високомерно на Русия и както е тръгнало утре Батя Лукашенко ще нарито Путин и ще го нарече обезумял диктатор, който е заплаха за човечеството.

    Коментиран от #55

  • 52 ДЯДО ПОП

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "не си губете времето":

    "... Не четете глупости !" Правилно - то само като видиш физиономиите на ПЛЕМЕННИТЕ ВОЖДОВЕ и те хваща разстройство !!!

    Коментиран от #56, #68

  • 53 Украинка

    16 7 Отговор
    Кой може да го напише освен дойче веле, позор за тях. Нещо хубаво и интересно няма да напишат.

    Коментиран от #63

  • 54 Констатирал

    10 15 Отговор

    До коментар #28 от "Някой":

    И какво лошо и непристойно има в това да искаш пари и оръжие ,след като страната ти е вероломно нападната от диктатор?!?!?
  • 55 Украинка

    7 8 Отговор

    До коментар #51 от "Наблюдател":

    Не ставаш за наблюдател,а само за плювател, ако не си разбрал да ти повторя

    Коментиран от #58, #76

  • 56 Другия от многото

    2 6 Отговор

    До коментар #52 от "ДЯДО ПОП":

    Име ме хваща р.........,като видя расо!!!
  • 57 Кремък

    24 4 Отговор

    До коментар #41 от "И как точно можеше":

    Зад българските политици не стои народ,защото направиха така,че 60% от работоспособното население на България не е тук и не работи за страната ни.
    Зад българските политици не стои икономика,защото Те направиха всичко възможно да няма икономика.
    Не може да стои армия зад тях,защото се съгласиха да нямаме такава.
    Първото нещо,което направиха настоящите български политици ,след клетвата ,че всяко действие ще бъде в полза за България е да бъдат полезни на хунтата на Украйна и второто да осигурят 1,3 млд дол в полза на задокеанската икономика.
    Виждали ли сте магазин,преди закриване,как разпродава( на загуба) стоките си?
    Те,това са българските политици.Разпродават и раздават,сякаш пред България стои табелка:,,ЛИКВИДАЦИЯ"

    Коментиран от #97

  • 58 Дааааааа

    8 2 Отговор

    До коментар #55 от "Украинка":

    А ти за какво ставаш?!? Винаги ще те питаме?!?
  • 59 Ердоган е господарят

    11 13 Отговор
    На джуджето от Мордор!
    А българският русофилне малцинство, като ромите. Той няма държава и език, а ползва българските!
    И винаги ще предава България!
  • 60 ДЯДО ПОП

    16 0 Отговор

    До коментар #9 от "Браво":

    Какво да правят българските политици, освен НИЩО ?!! Те и на околовръстното да се предлагат, нама кой да им спре на тия некадърни измикяри - ГНУС !!!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 9689

    3 0 Отговор
    Иване,слаба ти еподготовката.
  • 63 Бат Коко

    7 1 Отговор

    До коментар #53 от "Украинка":

    Като искаш хубаво и интересно, тук няма да го намериш! Както се вижда и ти лепиш етикети и квалификации! А и твърде е съмнително, дали името ти отговаря на такава за каквато се представяш!!
  • 64 Българските турци

    22 8 Отговор
    Територията на Русия е огромна а човешките и ресурси са недостатъчни за рентабилно обработване на плодородните територии...Въпреки това е водеща в прозводство на зърнени култури - пшеница,слънчоглед, царевица... които са стратегически култури и направляват прехраната на планетата ни...Представете си Русия как като едно време Коми бе заселена с български гастарбайтери днес да бъде заселена по същия начин съc северокорейци,монголци, китайци и виетнамци ?!...Тогава кой ще държи ХАМБАРА на планетата в ръцете си ?!... Санкциите насочват руските умове към ефективен рационализъм!...Русия е с най дълъг Космически стаж.Строи най модерните АЕЦ...Има напълно независима военна индустрия...санкциите и войната не успяха да сринат икономиката и което значи че е издръжлива и устойчива...Това че не могат да правят тостери,перални и луксозни коли не ги прави по некадърни и не е проблем ,тях могат да ги произвеждат всички дребни икономики !!! За да си независим и за да ти се чува гласа са необходими три основни компнента:
    1. Трябва да имаш Армия и военна индустрия с висок възпиращ ефект!
    2. Издръжлива , устойчива икономика !...
    3. Обединен и силно мотивиран народ с принципи!
  • 65 Украинка

    11 8 Отговор

    До коментар #34 от "Кочо":

    Тъй вярно, това ги чака. Питайте посланика ни /Украина /какво оръжие иска, той запознат и знае какво оръжие имате. Ха ха ха
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 ДЯДО ПОП

    3 2 Отговор
    "ДЯДО ПОП" съм за такива, като теб, но предвид граматиката ти, нищо не ти помага ...
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 эрдо-сик

    2 3 Отговор
    путин-ам
  • 73 Генерал Колев

    8 6 Отговор

    До коментар #61 от "Украинка":

    Откога доброволните руски роби се пишете украинци?
  • 74 ДЯДО ПОП

    5 1 Отговор

    До коментар #68 от "Любознателен":

    Постят тия, които ми пълната дисагите и джобовете на расото ...
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Наблюдател

    6 8 Отговор

    До коментар #55 от "Украинка":

    Най се кефя когато дърти и вмирисани русофили се подвизават с женски никове! Май го правиш доста често и нищо чудно да ти хареса и да си смениш пола.
  • 77 Генерал Колев

    10 9 Отговор

    До коментар #66 от "Кочо":

    И откога русофилите се имате за българи? Доброволните руски роби сте само роби!
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Българските турци

    14 4 Отговор

    До коментар #75 от "Един от БГ":

    ЕС се убедиха че за дълготрайна война е нужна добре обучена професионална войска.Оръжията без кадърни хора с висока военна дисциплина пет пари не струват ! В Европа такава армия в момента няма защото мислеха че държат здраво намордника на Турция!
    В Турция в наборната армия се служи 6 месеца , задължително без изключение ...войнишки дълг.Учат ги на елементарна военна дисциплина , тактика и техника и ги уволняват. Тия които желаят да станат професионални войници след стриктни медицински и психотестове одобрените продължават още шест месеца ...вече и със заплащане.След този преходен период ,където след яка гонка и вече професионално военно обучение и след селекция и заключително учение пред комисия от браншови военни експерти, издържалите придобиват правото да служат на заплата в истинския професионален аскер в бранша за който е одобрен ! Турската армия е милионен професионален аскер с всички браншове на модерната военна стратегия !!! Горко на всеки който му се изпречи! "Сигурност и доверие за приятели , страх и паника за врага !"

    Коментиран от #91, #99

  • 80 Българските турци

    5 3 Отговор
    До коментар 75 от "Един от БГ":


    Живееш в романа„Време разделно“ на българския писател Антон Дончев !
  • 81 Че кой се кефи

    4 9 Отговор

    До коментар #45 от "Ъщъров":

    На русия 😳😳😳
  • 82 Ха така

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Сорос веле":

    Путин е най големия демократ и човеколюбие още по вече че е бил в най хуманната кгб която е нещо като пионерска организация
  • 83 Ха така

    8 8 Отговор

    До коментар #9 от "Браво":

    Понеже си голям ум та не разбираш че грузинеца ердоган работи за себе си за да остане на власт.Но анадолската му чалъми и тактиката му за стоене на два стола не остава незабелязана от когото трябва и турция може да изпадне в трета глуха.Нали точно тоя лош запад донесе на турция малко цивилизация.И кой извади китай от мизерията преди.Нали точно болшевиките разнесоха и в азия червената диктаторски чума.Айде върнете се назад какво беше там преди

    Коментиран от #92

  • 84 Ха така

    8 5 Отговор

    До коментар #21 от "Рошко":

    Рошко айде да си представим хипотетично какво би представлявала япония днес ако руснаците бяха влезли там след ВСВ.Дай твоя анализ

    Коментиран от #90

  • 85 Ха така

    7 11 Отговор

    До коментар #23 от "Пенсионерски клуб Възраждане":

    Не дава байрактари на руснаците щото ония гнилите веднага ще му спрат двигателите и електрониката и става купчина желязо изработено в турция.Великите китайци започнаха да вият на умряло след спирането от бай Дън на всяка съвременна електроника за тях.Четете бе РУСОФИЛИ как китай ще помага на русия.Ами два братски диктаторски режими
  • 86 Рошко

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Браво":

    Как какво крадът, и първо и последнл знаят ли изобщо какво е държавен интерес
  • 87 Ха така

    4 8 Отговор

    До коментар #30 от "Въпрос":

    Ами ако дойде алтернатива за германия руско турската пасмина ще бъде или изтрепана или натирена от където е дошла
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Ромче

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "Го4о":

    Ама няма ток и топла вода, пък в Москва има трудно е без ток
  • 90 Рошко

    4 6 Отговор

    До коментар #84 от "Ха така":

    Руснаците влязоха и в Европа и излязоха с падането на берлинската стена, америте прибраха ли се в Америка от края на всв. Апропо през втората световна война ако не знаеш Русия и Япония преди войната подписват договор за ненападение, както знаем джапанките са на страната на Хитлер, Русия е срещу Хитлер но имат договор а след атомите над Япония естествено е губещата страна та какво да анализирам

    Коментиран от #104

  • 91 Един от БГ

    8 8 Отговор

    До коментар #79 от "Българските турци":

    Момче!Пополека с лъжите защото това което ти се иска,не е възможно и на теория,и не може дас бъде реално,а камо ли на практика.В Турция съм бил поне 2000 пъти и ти казвам че лъжеш най безобразно.Бях и по време на преврата,когато на власт беше Ген.Кенан Еврен..Гледал съм на границите с Иран ,Ирак и Сирия,как военните ви правеха европейци.Не пускаха никой с потури да мине границата и ги връщаха обратно,да си купят панрталони.Още пишехте на арабски а в регистрите се започваше от зад напред и се пишеше от дясно на ляво.Целия разтеш на Турция от изостанала азиятска държава до доста добре развита икономически сега,ми е минал пред очите..Цялата техника на аскера беше стара американска от ВСВ.На всички полицаи им обръснаха мустаците.Аскера беше с пушки манлехер и нямаше и един аутобан.Първия започна да се строи през 1984 и беше между Изтанбул и Измит 80км.Половината Турция нямаше канализация, водоснабдяване и ток.Първия западен завод,който започна да се строи през 1985г.беше в Аксарай по лиценз на Мерцедес се произвеждаха автобуси Отомарсан а леката ви кола Доган(по лиценз на рено),струвеаше повече от триетажна къща.В повечето населени места нямаше собственици на леки коли.Мога да ти напиша книга,така че не ядем доматите с колците.Да действителност от тогава до сега Турциия дръпна много и на инфраструктура и на икономика,но да ми пишеш суперлативи за примитивната армия е несериозно.

    Коментиран от #94, #95, #134, #135

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Ха така

    5 8 Отговор

    До коментар #31 от "ДВ!Нали знаете че ставате чужди агенти,":

    Ами ти не споменаваше за израел бе.Четох някои анализи от военни специалисти че при реален военен конфликт турция-израел че във възможностите на евреите е да унищожат военната инфраструктура на турция до 90% за около 40мин.А при сблъсък турция-гърция на турция войната в украйна ще им се стори детска игра.Да поясня че гърция е въоръжена с по модерно оръжие от турция защото сащ много добре знаят какво представляват ислямските непредсказуеми режими.Ердоган го доказа за пореден път.А израел на чия страна ще е при такъв евентуален конфликт няма смисъл да питаме
  • 94 Българските турци

    10 5 Отговор

    До коментар #91 от "Един от БГ":

    А аз живея от 1978 в Турция и пращам вече няколко поколения да служат и умират за Турция ! Забрави времето на Кипърския десант и пучове като на Кенан Еврен!...Аскерът се завърна в свещеното си Лоно и вече наистина гордо носи нарицателното си име мехметчик...
    Турците си изградиха завидна модерна военна индустрия и вече не чакат нищо от никого!
    Все още мислите че не могат сами нали ?!...
    Хора които са владеели империя на три континента половин хилядолетие няма как да нямат потенциал !!!... Когато изпуснеш контрола над такъв потенциал играта веднага се променя ! Османският "потенциал" се отскубна от надзора...Сега са наред да скъсат "веригите" немците и японците ...чак тогава светът ще възвърне стандартното си равновесие ! ! !

    Коментиран от #100, #109

  • 95 Българските турци

    11 3 Отговор

    До коментар #91 от "Един от БГ":

    А ти господин пенсионер резервирай си в най скоро време (сега е много изгодно за българи) ако имаш "такат"(сила) да ходиш ... един "ГАП Тур" и ела да видиш как живеят кюрдите там в Диарбекир пък виж си намерил и следи от дедите си там !А за турците на запад не бери грижа...ходят и на джамия и "Йени ракъто" си пият !...
  • 96 Гражданин

    7 5 Отговор

    До коментар #92 от "Българските турци":

    Забрави да споменеш, че народите отхвърлиха болшевизма като още по-тираничен и кървав от фашизма! В болшевизма е голямата разлика между цивилизованите народи и диктатурите!

    Коментиран от #98

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Българските турци

    9 1 Отговор

    До коментар #96 от "Гражданин":

    Изпитал съм на гърба си и болшевизма и върлия капитализъм!
    На нас ни е все едно, ха сме Тук,ха сме Там или ха сме в Брюксел...ха с ДПС , ха с Ердоган...пак сме или на полето или в цеха, с една разлика ,за свестен труд , свестна заплата...Мислете му вие... Сладките времена са носталгия...в Брюксел началници са други...Тук тоталитарните чакали...Вие загубихте!,
  • 99 Ха така

    4 8 Отговор

    До коментар #79 от "Българските турци":

    Като ви слушам какви ги плещите за безаналоговата най модерна турска армия пледирайки. за многочисленост.Та вие си мислите както едно време със саби разчитайки на бройка.Та вие само със британския SAS да се сблъскате ще видите доста голям зор.А за израел да не говорим.Да не си мислиш че сащ ще въоръжават ислямска държава с модерно оръжие.И базата в ИНДЖИРЛИК се премества в гърция

    Коментиран от #101

  • 100 Един от БГ

    12 3 Отговор

    До коментар #94 от "Българските турци":

    Виж!Нищо лично,но мразя да ме лъжат.Турция в момента е самодостатъчно,но и България преди 90-те беше самодостатъчна а вие като държава преди ,бяхте 50 държави зад нас и икономически и военно.Сега сте с 100 държави напред пред нас и икономически и военно.Та,мен не ме е срам да кажа истината,но както казах мразя да ме лъжат.И още нещо за Кенан Еврен.Той написа историята за цивилизоването на Туирция и премахване на всичко азиатско.Ако не беше той ,още щяхте да пишете от дясно на ляво на арабски и от зад напред,Щяхте да ходите с потури и чалми,а жените ви с шалвари.Той ви направи приличащи на европейци и беше продължението на Ататюрк.А на това което наричаш "Пуч" ,аз казвам началото на цивилизоването на Турция.И най важното за Кемал Еврен е ,че изкорени корупцията и сред полиицията и сред митниците.Бях свидетел на Капикуле.Как дойдоха военни и натовариха всички митничари и полицаи на автобуси с бой и ритници.Изтрарашиха цялата митница и натовариха един бус със пари от рушвети.Сега това го няма да те мародерстват полицаите по пътищата или митничарите на митницата,но пък го има в България.Та всичко в момента е ОК за Турция но да я сравняваш с Русия и то военно,е несериозно.Ердоган е политик като Орбан и на първо място слага интересите на държавата си,като не се кланя на американците,за което моите уважения и така трябва да бъде във всяка държава но в България не е.32 години ни управлявеат американски или европейски подлоги,които разсипаха държавата а народа напр

    Коментиран от #102, #105, #106

  • 101 Българските турци

    11 2 Отговор

    До коментар #99 от "Ха така":

    Ние всеки ден сме рамо до рамо с твоите прехвалени ингилизчета вече 70 години...знаем ги до дъното на червата им и в НАТО няма SAS и SAT който да съперничи на турските...А евреите доколкото знам освен Голиат и палестинците други не са били...но виж...да са ги купили е възможно?!

    Коментиран от #110, #112

  • 102 Българските турци

    11 1 Отговор

    До коментар #100 от "Един от БГ":

    Първата работа на генерал Кенан Еврен беше вдигането на ветото за приемането на Гърция отново в НАТО...Втората му възложена задача беше да направи демонстративно посещение в България която целеше да скастри Варшавския договор заради флиртовете им с гърците които ставаха чрез българите... Дойде във Варна веднага след пуча, с генералската си униформа и много грубо и арогантно заплаши Тодор Живков като използа "българските турци" като предлог за тия заплахи...Естествено той беше марионетка на САЩ и НАТО и целта беше манипулиране...но Тато и БКП наистина се уплашиха и дадоха старт на запланувания още на Априлския пленум "Възродителен процес"! Този Tъп генерал нанесе със своето болно и арогантно его най жестокатата рана първо на турците в България и Гърция,после на всички турци в Турция като даде възможност на САЩ и Европа да превърнат Гърция в манипулационна маша за разбъркване и препречване на турските инициативи и вечно вето срещу кандидатурата им в ЕС ...И последно стана причина България и българите да се опетнят с един нелеп позор като "Възродителния процес" !!!

    Коментиран от #113

  • 103 Бамбука

    10 2 Отговор
    Коментарите, трябва да почиват на реални факти. " Български турци" представят своята версия/разсъждения за ситуацията на Балканите. Турция е единствената страна, която спаси "украинското" жито, строи наистина газопроводи благодарение на което ще има истинска диверсификация на този продукт през следващите години. Да не забравяме, че Турция снабдява ефективно Украйна с дронове за борба срещу руските атаки. Кое действие не ви харесва ? Помагането от страна на Турция да не се избиват мирни жители, или да има свободен пазар на енерго носителите ли ? Всички техни иницативи за момента не поджелят на критики. У нас се занимаване освновно в гледаме към пъпа си и как да узаконим откраднатото.

    Коментиран от #107

  • 104 Ха така

    3 8 Отговор

    До коментар #90 от "Рошко":

    Руснаците влезли и ни натресоха БКП на власт и после излезли.Аз те попитах какво би представлявала япония ако руснаците бяха влезли там вместо американците.Нали тия бомби които сащ пусна спомогнаха на руснаците да победят манджурската им армия след като самия император нареди да се предадат.Не ми разтягай локуми в стил непобедимия и легендарная.И те съветвам поне да се запознаеш с истинските факти за ВСВ и параметрите на оръжие и храни които руснаците ревниво крият.Коя страна сама е можела тогава да се справи с над 9 милионната германска армия въоръжена с най съвременно за времето си оръжие и много надъхания от пропагандата на гьобелс.Кажи и защо и ние загубихме около 30000 жертви за да може ссср да си присвои победата.Та те с една финландия когато са я нападнали дават около 130000 убити руснаци срещу около24000 финландци и то с много голям зор

    Коментиран от #114

  • 105 Българските турци

    14 1 Отговор

    До коментар #100 от "Един от БГ":

    8 Костадин Вълканов
    Та значи Русия окупирала България и я обрала до шушка?! Слава…..

    Та значи - Кога България е имала 440 бойни изтребителя не на чертежи.

    3000 танка 7 подводници и 200 000 армия.

    Кога България имаше ядрена централа с планирани 9 ядрени блока

    Кога България е била на първо място по брутно производство на тютюн в света, преди САЩ и Турция?

    Кога България е била на първо място в света по производство на първи клас розово масло.

    Кога България е била космическа нация.

    Кога България имаше най мощната спедиторска организация в ,Европа.

    Кога България е била 9 300 000 население с по 28кв. жилищна площ на човек.

    Кога България е била без неграмотно население.

    Кога в България нямаше наркотици и проституция.

    Кога българина е консумирал 290 яйца годишно, 95кг пилешко месо годишно и 67кг телешко и 42кг агнешко месо. 132 кг млечни продукти.

    Кога здравеопазването е било безплатно за всички и почти еднакво.

    Кога образованието на българина беше безплатно

    Кога правото на труд беше гарантирано.

    Кога образованието до 8 клас беше наистина задължително.

    Кога България имаше изкуствени напоителни системи.

    Кога България имаше крупни 42 ВЕЦ и 12 ТЕЦ.

    Кога лева струваше 1долар

    Кога България имаше електрокарна индустрия.

    Кога България произвеждаше транс манипулатори, телевизори и компютри.

    Кога България е имала тежко машиностроене.

    Кога България е имала Фармация на световно ниво.

    Коментиран от #115, #142

  • 106 Българските турци

    15 1 Отговор

    До коментар #100 от "Един от БГ":

    Дори и аз съм служил в тази 200 хилядна армия !
    Всичко което е писал човека е чиста истина !
    Закопахте си Българията и сега пак други са ви криви !...Но докато вие се пените и се фукате с новите си покровители които за разлика от предишните нищо не дават безвъзмездно...другите около вас летят и ви задминават без дори да ви поглеждат !!!

    Коментиран от #111

  • 107 Българските турци

    10 0 Отговор

    До коментар #103 от "Бамбука":

    Сърдечно благодаря !

    Коментиран от #108

  • 108 Бамбука

    11 0 Отговор

    До коментар #107 от "Българските турци":

    Бъди здрав !
  • 109 Ха така

    3 9 Отговор

    До коментар #94 от "Българските турци":

    Ти можеш ли да кажеш колко са селджуците и колко са потурчените. етноси в турция.Не случайно османската империя е направила най голямата асимилация на народите.Наричат турция малката америка.Да но в америка всеки си знае произхода.И каква култура донесе на народите османската.Изобщо може ли да се сравнявате с гръцката или римската култури бе.Гледам ги развеждат в троя по турските курорти.Истанбул след ватикана има голям архив и ако той се разсекрети и много да си разберат потеклото ще настане голям майтап.Интересно къде изчезнаха еничарите които като малки са ги вземали от родителите им от християнски семейства чрез кръвния данък делириум.И тия русокосия синеоки девойки по пропагандните ви филми са толкова туркини колкото такива видиш прародината туркменистан или рус китаец със сини очи.И трябва да целувате ръцете на британия която ви спасява няколко пъти.Знам че вие турчеещите се не познавате истинските исторически факти.Знаеш ли че най автентичните българи са помаците приели исляма без да знаят турски.Знаеш ли че исляма се появява след повече от 600г след християнството копирана в голяма степен от пророка мохамед.Ти едва ли знаеш истинския живот на тоя уж пророк.И защо такива мощни държави през 16 и 17век като испания ,франция и англия не са натикали османската там от където са дошли.И да сравняваш културата на европа с турската е обида

    Коментиран от #136

  • 110 Ха така

    2 9 Отговор

    До коментар #101 от "Българските турци":

    Ти можеш ли да кажеш колко са селджуците и колко са потурчените. етноси в турция.Не случайно османската империя е направила най голямата асимилация на народите.Наричат турция малката америка.Да но в америка всеки си знае произхода.И каква култура донесе на народите османската.Изобщо може ли да се сравнявате с гръцката или римската култури бе.Гледам ги развеждат в троя по турските курорти.Истанбул след ватикана има голям архив и ако той се разсекрети и много да си разберат потеклото ще настане голям майтап.Интересно къде изчезнаха еничарите които като малки са ги вземали от родителите им от християнски семейства чрез кръвния данък делириум.И тия русокосия синеоки девойки по пропагандните ви филми са толкова туркини колкото такива видиш прародината туркменистан или рус китаец със сини очи.И трябва да целувате ръцете на британия която ви спасява няколко пъти.Знам че вие турчеещите се не познавате истинските исторически факти.Знаеш ли че най автентичните българи са помаците приели исляма без да знаят турски.Знаеш ли че исляма се появява след повече от 600г след християнството копирана в голяма степен от пророка мохамед.Ти едва ли знаеш истинския живот на тоя уж пророк.И защо такива мощни държави през 16 и 17век като испания ,франция и англия не са натикали османската там от където са дошли.И да сравняваш културата на европа с турската е обида

    Коментиран от #122

  • 111 Един от БГ

    13 4 Отговор

    До коментар #106 от "Българските турци":

    Нещо си се объркал.Или не четеш това което съм написъл или си ме объркал с някой.Не се кланям на никой и проклинам и ЕС и САЩ и НАТО.Знам какво беше България преди и каква развалина е сега.Знам каква беше армията преди и каква е сега и ме учудва че помниш много неща,които като цифри са близко до истината.А на срещата във Варна, Т,Живков удари шамар на Тургут Йозел.В България никога не са се страхували от Турция,защото Русия беше зад нас а както си написъл, ви превишавахме и в самолети и в танкове и в оръжие,а заедно със запасняците ставахме 1 036 000 армия. Т.е.двете натовски държави,Турция и Гърция взети заедно нямаха такъв потенциасл като България А за ракетните виойски пък въобще да не говориме.Срещу 800 наши ракети вие нямахте нито една.Преди да влезнем в НАТО(най голямата грешка) изискването на Турция беше да унищожиме ракетите си за далечно разстояние СС23,които покриваха и Турция и Гърция барабар със 6-ти американски флот в Пирея.Както и да е ти си имаш собствен поглед аз също,но бих избил цялата проджна пасмина,която докара България в тази тиня,без да се замислям,така че не съм този който ме описваш,че съм се гордял с нещо.Нявма с какво да се гордея след като сме до ушите в тинята,от която не виждам как ще излезнем.

    Коментиран от #119, #129, #132, #137

  • 112 Ха така

    2 13 Отговор

    До коментар #101 от "Българските турци":

    Дано не ви дава възможност да се сблъскате с израел.Много бързо ще ти се изпари гордостта.Ти даже не знаеш че в първата арабско израелска война ги нападнаха пет държави плюс египет всички въоръжени с руско оръжие.Изглежда си много ограничен както всички турчеещи се и РУСОФИЛИ щом даже не си и чувал за SAS.Не съм расист ,само не харесвам фалшивата пропаганда на която са подложени турците за да си повярват че са много силни и велики.А това при диктаторските режими е опасно.Русия го доказа.И как така изведнъж русия и турция изведнъж станаха големи приятели.Нали след като ердоган свали руския самолет веднага този смелчага изтича в брюксел да се задейства чл.5
  • 113 Ха така

    6 9 Отговор

    До коментар #102 от "Българските турци":

    Аз съм против преименуването на турците.Но защо не се възмущаваш от масовото потурчване на милиони етноси живеещи в турция.В турция е забранено да се говори за тия неща.Нали арменците не са били съгласни да се потурчват и тогава се стига до арменския геноцид.Ами българите от беломорска тракия за които са били изгонени и избити на които уж турция щеше да плаща репарации
  • 114 Рошко

    4 1 Отговор

    До коментар #104 от "Ха така":

    А във всв коя страна е с най много жертви, а знаеш ли как америте са отнели достойнството на японците след капитулацията та затова още им се кланят досущ като Европа емен емен
  • 115 Ха така

    1 7 Отговор

    До коментар #105 от "Българските турци":

    И защо след този соц.рай който описа взе че фалира .Ти изобщо запознат ли си със соц.плановата икономика.Тази идеология се срути защото дойде и по насилствен начин чрез руската окупационна армия.Ами сталин е имал намерение да разнесе болшевизма и в турция.И бъди сигурен че щеше да стане по силов начин

    Коментиран от #116

  • 116 Българските турци

    6 0 Отговор

    До коментар #115 от "Ха така":

    За разпада на СССР ?!...Логиката беше в икономиката на СССР , силно уязвима защото се крепеше главно на валутата идваща от природния газ и нефта. Западният капитал манипулира с цените на газта и нефта , "матираха" "горкия" Горбачов и съюзът рухна...Вероятно е че Западът не очакваше толкова бързо и лесно да придобие този огромен и труден за гълтане залък ,пък и малко и замаяни от триумфа отложиха колонизацията за известно време(нямаше и никаква опасност стига на Эльцин да не му свършеше водката ).
    Когато Путин слезе на сцената , Западът изтрезня , но Шаранът се беше изплъзнал.
    След толкова години ,днес със сигурност Байдън усеща мъгливата сянка на "горкия" Горбачов и много вероятно вече долавя през дълбоката тиня тежката миризма на Шаран този път издигащ се от АМЕРИКА ! ! !

    Коментиран от #118

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Бамбука

    5 3 Отговор

    До коментар #116 от "Българските турци":

    Сега ме развесели. Нищо, не пречеше на СССР и после Русия да поеме по пътя на Китай. Когато в краката ти е цялата Менделеева таблица от природни ресурси, икономическия свят може да бъде твой или поне да си равностоен на най-високо развитите държави, но .....пътя за достигането на тази цел е дълъг и той зависи от горната глава.

    Коментиран от #121

  • 119 Българските турци

    5 2 Отговор

    До коментар #111 от "Един от БГ":

    Преди 33 години Турция само си отвори границите за "Голямата екскурзия" и всичко рухна!... Крилатите ракети и танковете "от под планините и житата" отидоха на претопяване във "Вторични суровини" .... Сега и там на отвъдния бряг няма да стане по различно !...И американското старо желязо което го трупат по островите също ще отиде на претопяване... Не е нужно кой знае какъв интелект и стратегия за да се реши такъв уж оплетен ребус...Само се иска време и търпение...в края на краищата всичко узряло презрява и само пада !...
  • 120 Дойче Дезинформеле

    1 3 Отговор
    Ясно. Пропускам.
  • 121 Българските турци

    4 4 Отговор

    До коментар #118 от "Бамбука":

    Това си е чист техен проблем... Но за "древните нации"оцелели до днес (Китай, Япония,Британия,Индия,Русия,Турция,Иран...) войните са като ужилвания за да се усетят и да оцелеят...Никога не са целели тотално унищожение , защото са разбрали че това е всъщност самоунищожение...Точно затова все още съществуват !
    Западът и Америка не са Римската империя ....А Турция ,Китай и Русия сa от по дълго време на територията на тази планета и знаят как се расте ...как се разпада... и как след това се оцелява и как се почва отначaло...щото сa го правили много пъти в Историята на този свят ! ! !
    САЩ тепърва ще разберат че "стадо с бич и камшик не се води"... много са млади още като сила в историята и тепърва ще усетят вкуса на падението след великия възход !

    Коментиран от #123

  • 122 именно

    8 6 Отговор

    До коментар #110 от "Ха така":

    Задай въпроса на себе си, Какъв етнос си след 200 години роб във Византия и 500 години роб в Османската империя... само не ми казвай че си българин. Да живееш в България,това ако те прави българин,той и циганина живее в България

    Коментиран от #124

  • 123 Роко

    1 6 Отговор

    До коментар #121 от "Българските турци":

    Приятелю може ли да обясниш на какво основание рассияните е сред древните нации? Рассияните са една от най - младите нации (по - млада са дори от македонците) в света създадена през 1991 година (ако торлю гювеча от над 800 народности на които единственото общо е че имат нещастието да живеят в РФ може изобщо да се нарече нация). Но да видим другите "древни" нации които си изредил колко са древни. Китай съществува от !!! 1949 година преди това е бил Мин, Цин и какво ли още не но не Китай с китайската нация съществува руския проблем има над 1000 различни народности нямащи почти нищо общо с народността Хан (или така наречените Китайци то всъщност и те са група народи а не един цял народ).Индия 1947 тук положението е още по-зле в сравнение с Китай който поне може да се похвали с някакви предшестващи го държави на които да се пише наследник докато идеята за обединена Индия идва от британските колонизатори иначе така наречената "индийска" нация както и китайската се състой от над 1000 различни народа, Турция 1923 тогава Ататюрк създава турската нация (името което са му дали Ататюрк в буквален превод значи баща на турците). Иран 1979 въпреки ще с повече фантазия може да се открие връзка с древна Персия Иран е нова държава и нация (като иранска нация започват да се асоциират едва след ислямската революция иначе и тук имаме смесица от над 50 народа твърде различни помежду си). Какво остана а да британците и японците и двете могат да минат за относително древни 106
  • 124 Роко

    5 4 Отговор

    До коментар #122 от "именно":

    Приятелю роб ако прадедите са ти били роби това не значи че всички българи са били роби. Роби са били една много малка част от българите. Останалите са се борили за освобождението на родината и са го постигнали.
  • 125 Грую

    3 1 Отговор
    Дойче признавам ,че стоката ви направо ви изстрелва в космоса. По полека с някои неща щото лъжеца като почне да си вярва почва да лъже и себе си.
  • 126 БПФ

    2 3 Отговор
    Иван "Преображенский" (или Съображенский) е поредната мъжка пpocтитyтка, която продава дори не зaдникът си, а липсващите си морал и съвест. Макар и формално член на НАТО, Турция не праща оръжие на украйна, не пуска натовски кораби в Черно море, удвои търговският си оборот с Русия и подаде молба за членство в БРИКС !!! То се вижда, кой е старшият - както сам признава тоя игнорант.

    И още нещо - игнорант. Путин отдавна е ПОКАНЕН на срещата на Г-20. Зеленски може да пищи колкото си иска, че тогава той нямало да отиде (все едно представител на жалката ykропия има място на тая среща), но домакините изобщо не му обръщат внимание... нищо чудно Индонезия да е един от следващите членове на БРИКС, където скоро ще се присъединят Аржентина, Иран, СА, Алжир, Египет и Турция !!! Самият факт, че тия държави поискаха членство в тая ситуация показва, че именно Русия е лидер на организацията, а не Китай...

    Коментиран от #130, #131

  • 127 фалшивите герои си отиват

    1 0 Отговор
    По същия начин ще заглъхнат и Макс и Мориц. Просто въпрос на време.
  • 128 Колю

    1 2 Отговор
    Напълно ясно е как Гн Преблаженскийй се прехранва. Тия бълвочи и прасе не би ги яло. Пък и някои хора най обичат да цункът д-та. Свят широк, хора разни.
  • 129 Колю

    0 1 Отговор

    До коментар #111 от "Един от БГ":

    Започни от Паси и няма да сбъркаш
  • 130 Роко

    2 1 Отговор

    До коментар #126 от "БПФ":

    Приятелю Рассия не е лидер на БРИКС (организация на за взаимо помощ на бедняците). А да Гърция по едно време също искаше в БРИКС на като видя колко пари имат брикетите реши че й е по - добре в ЕС. А ако твърдиш че Китай е по - слаб от Рассия значи живееш в някаква паралелна реалност. В нашата реалност Рассия е сама срещу целия свят и няма нито един приятел (под приятел се разбира държава която поне на думи да я подкрепи) на гласуването ООН за референдумите Рассия загуби гласуването с 5:143 гласа или само 4 държави подкрепиха Рассия (две от тях са руски колонии, третата е световния аутсайдер). Дори такива верни кучета като Еритрея и Науру не подкрепиха Рассия, Иран дори не сметна за нужно да гласува. А да нито една страна членка на БРИКС не подкрепи Рассия, също нито една от измислените кандидат членки не подкрепи Рассия.
  • 131 Роко

    2 1 Отговор

    До коментар #126 от "БПФ":

    А да приятелю каква е ситуацията в БРИКС? Китай и Индия изкарват добри пари на гърба на притисната до стената Рассия. За сега Бразилия и ЮАР изчакват но и те казаха че биха се включили в обирането на Рассия. Така че е въпрос на време да започнат. Колкото до срещата на Г-20 още преди няколко месеца индонезийските власти заявиха че присъствието на Путин е нежелателно и не съм чул да са си променили мнението.
  • 132 Роко

    4 1 Отговор

    До коментар #111 от "Един от БГ":

    Приятелю позволи ми да бодна с игла балона нечистотии който описваш. Първо само Турция имаше повече от милион редовна армия без резервистите тя и сега я има. Второ ако броиш антиките Т-55 и Т-34 (до 1995 все още на въоръжение в БА) горе-долу бяхме равни по танкове на турската армия (е трябваше да впишем в нашата бройка и Pz-III и Pz-IV сложени като неподвижни огневи точки по границата макар че това вече не са танкове), със самолетите беше още по - зле. Сега да поговорим за ракетни войски и ракетите СС-23. СС-23 е нелоша ракета ако носи ядрена бойна глава дали ако се целиш в Истанбул а уцелиш Измир или Анкара с ядрена глава не е от голямо значение но ако боеглавата е конвенционална е малък проблем тази ракета никога не представлявала заплаха за шести американски флот дори в мечтите на най- запалените червени командири (да с нея можеш да стреляш по кораб но уцелването е малък проблем а повредите които ще причиниш са нищожни). Когато служих имах достъп до част от архива на варшавския договор и там много точно и ясно съветското командване беше казало какво мисли за "мощната" БНА. Имаше два варианта за действие на съветската армия Вариант 1оптимистичен: българската армия успява да забави войските на НАТО и съветската армия организира отбранителен рубеж по билото на Стара планина. Вариант 2 реалистичен: българската армия е унищожена преди идването на съветската армия рубежа е на Дунав. И в двата варианта на десетия час на войната БНА вече не съществува като арми

    Коментиран от #138

  • 133 Запознат

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "хъхъ":

    България няма как да замени Турция! България няма потенциал за това!
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Психиатър

    6 0 Отговор

    До коментар #109 от "Ха така":

    Ако османците асимилираха сега щеше да се казваш Али и да пишеш на турски и да си мюсюлманин! Недей да пишеш глупости! Султана няма интерес да сменя вярата на поданиците си и те да му плащат много по малък данък! Това е руска пропаганда от 1878г,но виж руснаците как избиват православните си братя украинци като използват чеченски главорези!
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Ловец

    2 2 Отговор

    До коментар #132 от "Роко":

    Много точен коментар!
  • 139 Един от БГ

    3 2 Отговор

    До коментар #137 от "Истината":

    Не е необходимо да вярвам в нещо,което цяла България знае,но не е дискутирано,поради политически причини,за да не се унижава съседна Турция:Извадка от 1978г.-Демирел останал без козове и казал, че Турция няма да търпи такова унижение. Ден след вдигането на оръжейното ембарго от САЩ над Турция той имал самочувствието да намекне за военна заплаха. Казал че само за 3 дни може да мобилизира 9 милиона мъже в армията си, което надвишава цялото население на България.Тогава бил прекъснат от силната и звучна плесница на Тодор Живков.По думи на Людмила Живкова по лицето на турския премиер се виждали много емоции. От изненада и страх до гняв и увереност.Той бързо се свестил и спрял реакцията на охраната си.Тогава Тодор Живков му казал:Запомни тази плесница и си я спомняй всеки път, когато си помислиш подобно нещо.Турция била беззащитна в този случай.По това време България имала една от десетте най-мощни армии в света.Керай на цитата....И си научи историята,преди да пишеш .И не трябва да съм комунист за да го знам и напиша.

    Коментиран от #141, #148

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Роко

    2 0 Отговор

    До коментар #105 от "Българските турци":

    Отговора на тези въпроси е никога. Да на хартия имаше всичко това но на практика се оказа че няма нищо от това. Годината е 1990- та на власт е правителството на БКП премиерът Андрей Луканов заявява че поради липса на пари България обявява мораториум на плащанията по външните дългове. Веднага е прекратено отпускането на кредити на България. Луканов е принуден да въведе купони за храна защото държавата тъпо няма с какво да изхрани населението си. Няма Брашно, олио, захар и т.н. А на кредит никой не дава. И приятелю това е едва няколко месеца след ноемврийския пуч всичко за което питаш е изчезнало в небитието или просто никога не е съществувало в реалността.

    Коментиран от #143, #144, #145, #146, #147

  • 143 Българските турци -( I )

    2 0 Отговор

    До коментар #142 от "Роко":

    След началото на колективизацията през 1947 г. проблемът беше дали турците, живеещи в България, ще бъдат убедени в социализма?В средата на този процес настъпва миграционна драма. Българското правителство отвaря границата, за да ги насърчи да отидат в Турция, тъй като вижда турските селяни като пречка при преминаването към колективни стопанства. Турция обаче заявява, че няма да приеме подобна миграция и затваря границата си. Затова хиляди турски семейства, тръгнали с надеждата да отидат в Турция, минават през българската граница, но се струпват на турската граница. През декември 1950 г., когато размерите на драмата нарастват, Турция решава да отвори границата и по този начин около 150 хиляди души преминават в Турция. В края на този процес, продължил почти две години, българското правителство затваря границата си,прекратява миграцията и започва пропаганда, за да убеди останалите турци да се присъединят към колхозите. ЦК на Комунистическата партия на България, по-конкретно генералният секретар Вълко Червенков, кани Назъм Хикмет в България. Българското правителство дава задача на Назъм Хикмет да спре изселващите се на големи групи турци от България в Турция. С тази цел през 1951 година той идва в България.Остава само 12 дена през които решава проблема и си отива...!.
  • 144 Българските турци - ( II )

    3 0 Отговор

    До коментар #142 от "Роко":

    Назъм Хикмет в България“ е заглавието на издадената през 1955 година книга, състояща се от 130 страници. Авторът е Блага Димитрова, а оригиналното заглавие на книгата е „Назъм Хикмет и България“. Назъм Хикмет, заедно с автора на книгата Блага Димитрова и отговорни лица от комунистическата партия, посещава турските села в България. Според записките на Димитрова, Назъм Хикмет е организирал 20 митинга с участието на 150 хиляди души, 10 пъти е държал реч пред народа, срещнал се е в 12 различни места с активисти на партията. Книгата на Блага Димитрова всъщност представлява пътепис на тези пътувания. Назъм посети двадесет села за четири дни и се срещна с хиляди хора, а когато се върна в София, направи следните предложения към партийните и държавните служители: „Ако искате да решите този проблем и турският народ да живее тук в хармония с вас: 1- Уважавайте техния език и религия 2- Отворете училища, които предлагат уроци по турски за тях 3- Обучете учители в учителски училища за тези училища 4- Публикувайте турски вестници, списания, книги и т.н. за тях 5- Дайте значение на турските предавания и турските песни по радиото. И в резултат на това, че правителството прие сериозно тези препоръки, атмосферата се смекчи.През петдесетте и шестдесетте години България изживя своите Сладки времена.
  • 145 Българските турци - ( III )

    3 0 Отговор

    До коментар #142 от "Роко":

    Имаше ентусиазъм, социална реорганизация,промишлен и селскостопански възход.С началото на седемдесетте години започна промяната.Неусетно от самосебеси новата система започна да формира своята буржоазия.Новите привилегировани , партийците,документираните борци против фашизма с техните семейства,спортистите и артистите ,и разбира се военните от БНА,МВР,от ДС и ВКР вече бяха новата комунистическа буржоазия, която устремно започна да расте и наедрява. Промени се отношението към малцинствата.Отново съживиха миграцията с редица споразумения за изселване с Турция.Забраниха изучаването на турски език в училищата на смесените окръэи.Този път турците започнаха да се изселват контролирано и разпродавайки на безценица придобитото през годините на Сладките времена.Комунистическата буржоазия се възползва най ефикасно от тази ситуация.БКП се върна към лениновата доктрина "малцинствата се асимилират от мнозинствата".Като начало решиха да ускорят асимилацията насилственно и започнаха с помаците - тъй наречените българомохамедани.Това беше началото на прословутия "Възродителен процес" !
  • 146 Българските турци - ( IV )

    3 0 Отговор

    До коментар #142 от "Роко":

    Продължи 20 години през които преименуваха първо туркоезичните цигани ,после турците в Родопите и накрая масово и с военни блокади турците от Североизточна България където именно преди 40 години през 1951 година Назъм Хикмет се беше подвизавал.Завърши с "Голямата екскурзия" на турците към Турция и пълният икономически и политически крах на българския комунизъм.А имахте един прекрасно композиран влак в който си пътувахме заедно...ние на полето и цеховете на заводите,вие началници,шефове и директори...ние Строяхме за Родината в Строителни войски в ЖП войски и КЕЧа,вие танкисти,моряци или артилеристи в БНА. Вие сами турихте прът на колелото на влака и той дерайлира и от тогава до днес се мъчите да скалъпите виновни за това...А тия от нас които минаха границата се настаниха и устроиха Там ,а тия които се върнаха и които останаха пуснаха корени по на дълбоко Тук.След това започнаха годините на "Великия преход" в България, който до ден днешен "бодро и мощно" продължава...И онази тоталитарна буржоазия дори след 50 години е все още на власт...а докато те са там всички "преходи" и "промени" са илюзия!...
  • 147 Българските турци - ( V )

    3 0 Отговор

    До коментар #142 от "Роко":

    Защо всички в България мислят че не знаем български и че за 33 години сме се превърнали по еволюционен път в малоазиатски маймуни ?!... Защо виждат хората с двойно (бг. ) гражданство в Турция като едно "аморфно струпване" податливо на всякакво влияние , натиск, идеологични манипулации, насочване или пренасочване и лесно управление ?!!...А всъщност тези хора ако не бяха прокудени от България едва ли щеше да има ДПС и етническа политика в България !?....Както не е имало от 03. ІІІ.1878 до основаването на ДПС !!!... На нас тук ни е много интересно и забавно как някои "хора"...бивши мижитурки и двулични доносчици... въртят политиката на България , а някои махленски политически анализатори се мъчат да окарикатуризират прокудената през 1989 г. истинска антикомунистическа ,..антивъзродителна "етническа" интелигенция !?
    И как за всичко веднага намирате виновни ?...И пишете ли пишете!! ... И винаги има виновни за българската несполука..."Турско робство","Диктаторътъ Стамболов", "Мегаломанията на Фердинанд","Борис ІІІ с Германия","СССР с БКП и Тато",сега "Герб, ДПС и мутрите" и след някое време " ЕС с НАТО"... и никога българската некадърност, мързел и "богоизбран" елитизъм няма да са причина за тоталната физическа и душевна мизерия !!!...

    Коментиран от #149, #150

  • 148 Роко

    1 0 Отговор

    До коментар #139 от "Един от БГ":

    Приятелю искаш да кажеш че човекът оцелял при шест кървави сатрапа (съветски лидери с коренно противоположни виждания които сменяли управляващите колониите за далеч по - малко своеволие) ей така от нищото отишъл и забил шамар на премиера на страна членка на НАТО? Приятелю ако наистина го вярваш значи си по наивен от пет годишно дете. България имала една от десетте най - силни армии в света?!?!?! Това вече ме хвърли в музиката по - смешно нещо не бях чел от години а съм чел доста писания на разпалени червенотиквеничета, по - смешно е дори от България водеща европейска икономика.
  • 149 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #147 от "Българските турци - ( V )":

    И какво искаш да кажеш с тези писания? Обясних ти кратко и ясно че писанията ти за рая на земята в България е бил само на хартия. Мога да ти отговоря на всеки въпрос по отделно но е излишна загуба на време. Просто си задай въпроса къде е изчезнало това за което пишеш само за няколко месеца? Толкова блага не могат да се изпарят физически е невъзможно за няколко месеца след преврата да изчезнат.

    Коментиран от #152, #153

  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Българските турци - ( VI )

    1 0 Отговор

    До коментар #149 от "Роко":

    Когато не ореш и не сееш земята си, не можеш да жънеш...когато промишленноста и технологиите ти не произвеждат нямаш краен продукт...няма търговия...няма икономика... Пишеш за 1990 ... за БКП и Андрей Луканов...Това са точно годините на голямата екскурзия тоест когато ни прокудихте от България...Близо 300 -350 хиляди ги юрнаха към Турция ... 100-150 хиляди тръгнаха на към запада...(познавам стигнали до Аржентина и Уругвай). Реколтата за 1989 остана на полето...обраната изгни...през есента ... оран и сеитба почти не стана...Промишлените предприятия работиха на авариен капацитет...на много места спряха...търговията и снабдяването затъна...Всичко това трая две лета,една есен и една дъла зима 1989 - 1990...България обявява мораториум и фалира...А преди този хаос... както ти писах по горе с подробности...България изживя такива хубави времена !...
    Всички пак си мрънкаха и мърмореха... но колкото и да не е много богато но поне добре си живееха !?..Толкова трудно ли е да се осъществи онова национално равновесие с което България да заживее пак в нови "сладки времена"?!...
  • 153 Българските турци - ( VII )

    2 0 Отговор

    До коментар #149 от "Роко":

    Защо все някой трябва да ви "измъква от хаоса" ?!... Вие нали сте народ с достойнства ?!... Дайте отпор...обединете се и изритайте всякакви мафиотски и корумпирани "кърлежи" които смучат ресурсите на българската държавност !!!... И крайно време е да разберете че Демокрацията не се гради с протести и демонстрации а с принципи , единство и труд...труд в буквален смисъл...с пот на челото в заводи и фабрики...на полето и по нови строежи !!! Никакви американци или руснаци не са в състояние да ви попречат да си изберете къкъвто си искате "Диктаторъ" стига да сте единни и сплотени Никой не дава нищо на никого БЕЗВЪЗМЕЗДНО нито преди години СССР ... нито днес след години ЕС и НАТО !!!...
    А всяка нация си има характерни само за нея принципни норми които никой не би и помислил да ги прегази !...Единствено в България не е така ! От векове насам българският елит (царе,боляри,политици,интелектуалци и бизнес) не са съумели да засадят единството в съзнанието на народа си ! Поради това принципите не могат да пуснат корени в националното самосъзнание на българите ! Именно затова днес българинът е в един безкраен ФИЛОФОБИСТИЧЕН хаос ...Затова България следи световния политически ветропоказател за да може да се приюти винаги под най силната "мишница" на деня ...на ЗАВЕТ ! ! !

    Коментиран от #154

  • 154 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #153 от "Българските турци - ( VII )":

    Приятелю отново продължаваш с безсмислените текстове явно писането на безсмислици е цел в живота ти или добре ти плащат за това.
  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.