Last news in Fakti

4 Ноември, 2022 18:39 1 765 12

Говорителят на Ердоган: Преговорите със САЩ за F-16 вървят добре и може да приключат до месец-два

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • ибрахим калън-
  • ф-16

През септември в Ню Йорк турският президент разговаря с американски сенатори и заяви, че е получил положителни отзиви от тези дискусии

Говорителят на Ердоган: Преговорите със САЩ за F-16 вървят добре и може да приключат до месец-два   - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Говорителят на турския президент заяви, че преговорите със САЩ за продажбата на изтребители F-16 на Турция вървят добре и може да приключат до няколко месеца, като отбеляза, че президентът Реджеп Тайип Ердоган ще проведе разговор с американския си колега Джо Байдън, съобщи "Хюриет дейли нюз".

"Това (продажбата) трябва да бъде одобрено от Конгреса. Администрацията на Байдън има искрени намерения по този въпрос. Те казаха, че искат това да мине възможно най-скоро", заяви Ибрахим Калън в интервю за телевизионния канал СиЕнЕн-Тюрк.

"Не е много лесно да се даде ясна прогноза, но изглежда има голяма вероятност процесът да приключи през следващите месец-два", каза Калън.

Въпросът за модернизацията на съществуващия флот от F-16 на Турция и закупуването на нови Ф-16 ще бъде решен, ако процесът приключи положително, отбеляза още той.

Миналата година Турция поиска от САЩ да се сдобие с 40 изтребителя F-16 и близо 80 комплекта за модернизация на съществуващия си флот от същите самолети, след като покупката на F-35 се провали поради решението на Анкара да купи произведени в Русия системи за противоракетна отбрана С-400.

През септември в Ню Йорк Ердоган разговаря с американски сенатори и заяви, че е получил "положителни" отзиви от тези дискусии.

Запитан за американските бази в Гърция, Калън заяви, че когато разговарят с американските официални лица, Вашингтон подчертава, че тези съоръжения не са насочени срещу Турция, а правят тези размествания, за да укрепят източния и южния фланг на НАТО срещу Русия.

"Казваме им, че начинът, по който гърците го формулират, е много различен", посочи Калън и добави: "Гърция не може да заплашва Турция. Тя няма такава сила, няма такъв капацитет".

Говорителят същевременно подчерта, че Анкара не възнамерява да влиза в конфликт с Гърция.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    0 8 Отговор
    Явно сте направили съвместна поръчка с комшувците.
  • 2 Котка ученият

    11 8 Отговор
    Ердоган предупреждава американците, че закупуването на самолети е възможно само в замяна на ненарушимостта на връзките с Москва.

    Коментиран от #3, #10

  • 3 как всегда

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Котка ученият":

    Пак нищо не каза.
  • 4 Дали Реджеп

    13 1 Отговор
    Ще плати предварително като нас?
  • 5 има условие

    4 6 Отговор
    Ще получи самолетите,ако след това нападне кочината.
  • 6 Киро

    14 2 Отговор
    Той спокойно може да ни продаде 8 бройки.Даже и на лизинг.Ще ни даде и пилоти и правителство.Е ....ще си сменим химна, ама ние свикнахме да сме слуги на задокеаните и евро джен.Уредихме се като куче У каруца.
  • 7 Минат Ганю

    12 2 Отговор
    Прост Ганю заръчва, плаща на 100% и ще има да взима, ама друг път, а тарикат турчин получава веднага.
  • 8 Дзверцов

    8 1 Отговор
    Коя държава ще придобие първа всичките си договорени и платени аероплани?
  • 9 Ганчовци

    12 1 Отговор
    Турците преговарят с месеци и години за техните Ф16, а нашите тикви без преговори клякат и изпълняват ненужни, скъпи и заробващи договори.
  • 10 Не бе

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Котка ученият":

    преговорите вървят,заедно с ония преговори с двете северни страни Той,Тайпито само се прави на обиден,че не му връщали кюрди.Ами как да ги върнат кат са заели поданство?Ако не го имат,пречки няма.Но мноо бързо го дават тва поданство,а редно би било поне 20 години да чака мюсулманинът.И тогава Тайпито,ако го изберат пак де,може да ги иска,да ги изисква и т.н.
  • 11 бай Даньо

    1 3 Отговор
    Ма как ва !? на великата турция (дето идва скоро) не и трябват американски Ф16 тя нали родни супер дупер самолети щяла да прави след като стане световна сила де ...
  • 12 бай Даньо

    3 2 Отговор
    Аркадашлар друзята от руско-турската пропаганда някой да оплюе избора на турция на Ф16 както обилно разбрахме не бил добър за България!? Май на тая планета третата от слънцето ако не можеш да купиш Ф35 ( България по едни причини турция по други) то следващия избор е Ф16 , а!?
Новини по държави: