Отидете към основна версия

53 437 234

Огромно унижение за Путин

  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • ричард ширеф-
  • унижение-
  • херсон

Моралът на руската армия ще падне още повече

Снимка: БГНЕС/ EPA

Изтеглянето от Херсон е голямо унижение за Путин – и моралът на руските сили ще падне драматично. Генерал сър Ричард Ширеф, бившият заместник-върховен главнокомандващ на НАТО, каза пред Sky News, че загубата на град Херсон ще бъде „голямо унижение“ за Владимир Путин.

„Херсон беше първият превзет град. Путин обяви с фанфари, че провинцията Херсон ще бъде следващата. Но загубата сега означава, че руснаците дават на заден ход, а Украйна отново има достъп до черноморското си крайбрежие“, заяви високопоставеният военен.

„Това ще е голямо поражение за руската армия, което ще има драматично въздействие върху морала. Видяхме как руският морал се срина на север в района на Харков при светкавичните нападения на украинците. Всяка форма на отстъпление като тази ще удари драматично руския морал. Видяхме как руският морал понесе сериозен удар и с масовата мобилизация на необучени наборници, хвърлени на огневата линия“, заяви Ричард Ширеф. Путин се опитва да „задържи колкото може повече от територията на Украйна, която е окупирана, като отваря възможността за преговори. Той обаче настоя, че „не трябва да тласкаме“ [западните страни] Володимир Зеленски към преговори.

Руската армия обяви вчера, че е започнала да се изтегля от Херсонска област към източния бряг на река Днепър, докато силите на Киев провеждат контраофанзива в Южна Украйна. "Подразделения на руския военен контингент маневрират към позиции на левия (източен) бряг на река Днепър в съответствие с плана, одобрен преди това", се казва в изявление на руското министерство на отбраната. Руските сили напускат град Херсон - единственият областен град, превзета от Кремъл след началото на офанзивата му в Украйна в края на февруари.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 262 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: