Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Ноември, 2022 21:00 5 353 76

Специален трибунал за агресията на Путин в Украйна?

  • военни престъпления-
  • трибунал-
  • военен трибунал-
  • владимир путин-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • кремъл-
  • хага-
  • клаус крес-
  • съд

Как може да изглежда той и кога ще бъде сформиран?

Специален трибунал за агресията на Путин в Украйна? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В началото на октомври украинският парламент се обърна към международната общност с призив за създаване на специален трибунал, който да се занимава с руската агресия срещу Украйна. В интервю на ДВ професор Клаус Крес, експерт по международно право от Университета в Кьолн, обяснява какво е нужно, за да се създаде подобен орган, каква роля може да изиграе той, защо може да бъде свикан и без съгласието на Русия и колко дълъг може да се окаже пътят до произнасянето на евентуалните присъди.

Г-н Крес, какво точно означава това - специален трибунал за разследване на руската агресия срещу Украйна?

Още новини от Украйна

Клаус Крес: Специалният трибунал ще бъде посветен на обвинението в агресия. Това е много важен въпрос за Украйна, защото всъщност става дума за обвинение в предизвикването на война като такава - т.е. решението на руското ръководство да води агресивната война срещу Украйна. От гледната точка на Украйна, която е разбираема, разгръщането на агресивната война е "първородният грях", който проправи пътя за безбройните зверства, извършени в хода на войната, военните престъпления.

Как ще изглежда създаването на специалния съд на практика?

Клаус Крес: В момента се обсъждат различни модели за създаването на такъв съд. Този, който аз бих предпочел, би се състоял от два етапа. Първият би бил приемането на резолюция на Общото събрание на ООН. За тази цел ще трябва предварително да се осигури необходимото мнозинство. Защото би било доста жалко, и то не само от гледна точка на Украйна, ако подобно гласуване в Общото събрание се провали.

Въпреки това Общото събрание - за разлика от Съвета за сигурност на ООН - не може само по себе си да създаде международен наказателен съд. Общото събрание обаче може да изрази желанието на международната общност от името на ООН за подобен съд. Това би било от изключителна важност за легитимността на подобен трибунал. След приемането на такава резолюция от Общото събрание, Генералният секретар на ООН може да сключи международен договор с Украйна за създаването на трибунала.

За какви времеви рамки става въпрос?

Клаус Крес: Наказателното производство е сложен процес. Първата стъпка е започването на разследването, т.е. осигуряването на доказателства и, доколкото е възможно, определянето на обвиняемия и точното обосноваване на съответните обвинения. Това само по себе си е много труден процес. Макар престъплението агресия да е твърдо залегнало в международното право, досега са проведени много малко международни производства за това престъпление. Решаващи прецеденти и до днес остават процесите пред военните трибунали в Нюрнберг и Токио след Втората световна война. Всяка стъпка в наказателното производство по подозрение в агресия трябва да бъде особено добре обмислена. Затова в никакъв случай не трябва да се очаква бърз процес.

Но дори самото започване на разследване от международен наказателен съд би изпратило изключително важно послание: че и международната общност приема подозренията за престъплението агресия изключително сериозно и им придава не по-малко значение от обвиненията във военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид.

Не е ли задължително войната да бъде прекратена, за да може да започне такъв съдебен процес?

Клаус Крес: В случаите Нюрнберг и Токио, както и при повечето производства пред Международните наказателни трибунали за бивша Югославия и Руанда горещата фаза на конфликта вече е била приключила. Но по принцип съдебните процеси са възможни още преди края на войната. Ситуацията се промени - особено със създаването на Международния наказателен съд (б.ред. през 2002). Този съд е постоянна институция и той може да започне да действа веднага щом възникнат подозрения.

В случай че се стигне до заповеди за арест и обвинителни актове, с какви проблеми ще се сблъска международното наказателно правосъдие?

Клаус Крес: При престъплението агресия обвиняеми са лидерите на съответната държава. Т.е. става въпрос за наказателната отговорност на политическото и военното ръководство на Русия, начело с президента Путин. Основното практическо предизвикателство не се различава от онова, което важи и за Международния наказателен съд: руските обвиняеми, които се намират на територията на Русия, няма да може да бъдат предадени на съда, докато настоящият режим е на власт.

А ако режимът в Русия падне чак след смъртта на Путин? Нима всичките усилия ще са били напразни?

Клаус Крес: Не. Разбира се, че руският президент е в центъра на обвиненията, поне що се отнася до обвинението в агресия. Но президентът Путин не е единствият заподозрян. При систематично извършвани военни престъпления, при престъпления срещу човечеството и при геноцид е типично да има основни обвиняеми от най-високото йерархично ниво, но и обвиняеми от по-ниските нива, както и от онези, които са извършвали престъпленията на място.

Но дори и самото начало на разследванията изпраща важен сигнал към целия свят: че се прави всичко възможно за разследване на предполагаемо престъпление, което нарушава международното право.

Дори международна заповед за арест може да ограничи свободата на придвижване на заподозрените. И дори едно формулирано обвинение може да послужи за делегитимиране на лидера на една държава. Международната общност, представлявана от системата на наказателното правосъдие, може и да не постигне целта си във всички случаи, но по този начин ще даде знак, че има сериозни намерения да прилага международното право и да нарича несправедливостта с истинското ѝ име.

Автор: Олена Перепадя


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    93 12 Отговор
    Моля?
    Май всички са на ,,Бело,,
    Сънища, демонски.

    Коментиран от #38, #40

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ханс

    72 7 Отговор
    парцала вкиснато зеле
  • 4 Да, бе

    88 11 Отговор
    Ще има специален трибунал за Украйна, но... подсъдимите ще са съвсем, ама съвсем други, и те така.
  • 5 Българин

    20 76 Отговор
    СЪД ЗА П-У-Т-Ь-О И ПОСЛЕ ИНЖЕКЦИЯ

    Коментиран от #25, #58, #68

  • 6 Владимир Владимирович Джугашвили

    16 66 Отговор
    Изпълних мисията си да унищожа Русия , па да става каквото ще ...
  • 7 Танк

    68 9 Отговор
    Кои бяхте вие, че да организирате специален трибунал? А да 1/4от населението на Земята. Другите супата, щото не сме расисти ама се имаме за по-умни от вас.

    Коментиран от #13

  • 8 Котка ученият

    65 12 Отговор
    Всички тези глупости са от сферата на фантастиката и приличат на фарс за сваления от Украйна малайзийски самолет. Дори обзетата от параноя Варшава да се опита да направи това, резултатът ще е обратен и ще й причини адска болка и непоправими щети.
  • 9 Хаха

    54 8 Отговор
    Сега и руснаците да направят пък за Зеленски... Хаха. Кви са тия пасквили?
  • 10 Тъпанарски

    64 10 Отговор
    пасквили не чета, но трибунал за агресията на сащ срещу ред държави без да ги изреждам кога ще има?
  • 11 Мамул

    43 8 Отговор
    Ще осъдите на Путин малкото путинче! На масаж без ръце!
  • 12 съмнителна работа

    51 4 Отговор
    да не стане така че клоуна първо да увисне на черешата.
  • 13 статистиката

    32 5 Отговор

    До коментар #7 от "Танк":

    Каква 1/4 от планетата бе . Тия са 1/8 част от населението на света .

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 КОНТРАТА

    40 7 Отговор
    Соросоиди вас в си съди тричленката Булава Топол М, Сармат.

    Коментиран от #71

  • 16 мечока тая зима няма да спи

    50 6 Отговор
    Като ви начупят кокалите руснаците накрая , тогава мислете за трибунала.
  • 17 Танк

    14 3 Отговор

    До коментар #13 от "статистиката":

    Прав си. Извинявам се.
  • 18 Гост

    54 4 Отговор
    Не разбрах - Русия вече е подписала "капитулация" и Путин е "арестуван" или мисирите от зелето са намерили събесединци, като тях - на тежка дрога!?
  • 19 Някой

    43 4 Отговор
    още да се чуди, защо тая медия я забраняват в държави??
  • 20 Не ставате ли нагли кравари

    39 5 Отговор
    А за вашите престъпления по света кога?
  • 21 Детектор

    12 29 Отговор
    Физиономията му нещо нездрава ми се вижда. Краят е близо, а?
  • 22 Тошо

    39 4 Отговор
    ПО ТАЗИ ЛОГИКА ТРЯБВА ДА ИМА МЕГА ТРИБУНАЛИ ЗА ВСИЧКИ ПРЕЗИДЕНТИ ОТ ВРЕМЕТО НА БУШ ДОСЕГА.
  • 23 Путидръжки,

    5 24 Отговор
    Като не отидохте да браните Херсон, стана тя една... А се хвалехте, уее мъже... бааму.... казарма... Ся и до съд ще стигне работата.
  • 24 Въпрос

    27 4 Отговор
    Престанете да ни давате коментарите на тази nacstka медия.
    Мисирки като вас не могат ли да дават нормални коментари от нормални политици?
  • 25 Отговор

    18 3 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    A за такива като теб гилотина.
    И без това нямате нужда от главите си без мозък.
  • 26 Дедо Дончо

    27 3 Отговор
    Нещо заагресията на САЩ?
  • 27 Дойче зеле пропаганден

    22 3 Отговор
    Най-малко 14 души бяха убити при въздушни удари в Сирия... кой ли е виновен?!
  • 28 Софиянец

    4 14 Отговор
    Недейте бе хора, България ще потъне в скръб за вова
  • 29 Дааа

    24 2 Отговор
    Първо да се забрани DW в България, пък Путин да се оправя някакси! Все пак има ядрена триада, няма, какво да го мислим.
  • 30 Смешници

    23 2 Отговор
    Първо започнете от виновните за Югославия и Ирак и пак трябва глава обърнете поглед към Украйна .
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Перо

    18 2 Отговор
    Ционистки фантасмагории срещу държава, член на /СС/ Съвета за сигурност на ООН! Мина времето за внушения,чрез квичене! Никога не може да се създаде нов съд с нов предмет на дейност и стара дата на действие! Нон сенс!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 На професора

    17 2 Отговор
    Клаус Крес (абе тоя как е станал професор?) да му кажа какво е нужно за трибунала-да си победител и да си по-силен ама много по-силен от тоя когото искаш да съдиш.
  • 35 Асен

    7 25 Отговор
    Тук въпросът, уважаеми русофили е: престъпник ли е Путин,и извършва ли Русия престъпления спрямо Украйна? И мисля,че отговорът е ясен и категоричен!
    Съвсем друг е казусът за войните на САЩ . Не е нужно на всяко нещо да отговаряте с "А вие в Америка защо си биете негрите? :)

    Коментиран от #41, #69

  • 36 Хахаха

    22 2 Отговор
    нещастният германец, когото американците стиснаха за топките се опитва да се прави на релевантен.
    Професоре, на никого не му пука за твоето мнение, никой не си и германците никои не сте.
    Васали на Америка.
    Произвеждахте уж евтино ама американците ви спряха икономиката.
    Кво може ще го изнесат корпорациите а останалите, ти включително, ще следвате на Любослав съвета.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ВЕРНО Е ВРЕМЕ

    13 0 Отговор
    ЗА КИСЕЛОТО ЗЕЛЕ,АМА МНОГО ВИ Е ВКИСНАЛО.......СМРЪ ДКА !!!
  • 40 Само напомням

    27 4 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Трибунал за Урсула и ко, че разсипаха Европа!








  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Русофил

    18 4 Отговор
    А специален трибунал за фашиститe Буш, Обама, Хилъри Клинтън, Джон Сина, Трите Хикса и 50 Сент кога?
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Хари Потен

    12 3 Отговор
    Става, но само ако Паси лично залови и отведе Путин аааа хахахахахааааа
  • 46 9689

    16 4 Отговор
    Вярно,но с една подробност.Трябва да бъдат съдени всички-За Ирак,Югославия,Либия..........
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 мдаааа

    6 13 Отговор
    Няма много коментари , което значи , че на колхознята им се намества акъла ... Усещат , че е неизбежно ..
  • 49 Трибунал си трябва

    12 4 Отговор
    но за Зелю и неговия геноцид над Украинския народ, защитавайки интересите на САЩ.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Трибунала е

    4 12 Отговор
    Превантивен ядрен удар за терориста раша
  • 52 Шаран БГ

    14 3 Отговор
    В това има резон едва след трибунала за Буш в Ирак !! За Корея, Виетнам, Либия, Сирия, Афганистан ще си затворим очите !! То не е било и не са го вършили САЩ. А пък за Сърбия с участието на "миролюбивата Германия НЯМА дя споменаваме.
    И за Крим трябва да го съдим Вовата , ама за Косово също ще жумяме и с двете очи !!!
    Тъй наречения "цивилизован свят, накара руснаците да подлудеят и сега се хапи , дето не се стига!! Че и ТРИОБУНАЛ ще прави..... То бива лицемерие, бива,...ама това е кощунство!! Задминаха и средновековните йезуити !!! И овцете блеят...............Правдата е в Дойче Веле.........
  • 53 10101

    5 6 Отговор
    90 та година Буш прати щатския флот пълен с замразени пилета и два самолета натъпкани с долари ,подарък за раша
  • 54 Ранд

    12 4 Отговор
    Краварите след години пак ще си бият главите в земята да се извиняват за расизма и униженията , които причиниха на руския народ , както сега се извиняват на афроамериканците и индианците . Лъжи , фалшификации, нацизъм , агресия и расизъм на краварските демохрати....това разкри за тях войната в Осрайна .
  • 55 Трибунал и

    13 5 Отговор
    За Зеленски и Байдан
  • 56 Светът пита

    12 4 Отговор
    А трибунал за Хирошима и Нагасаки кога???
  • 57 Историк

    8 11 Отговор
    Рашистите, четете ли? Руския режим, точно както хитлеристкия, го чака международен трибунал.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 СЛОНА

    7 6 Отговор
    СПЕЦИАЛЕН ТРИБУНАЛ ЗА ДОСТАВКИТЕ НА ОРЪЖИЕ ОТ САЩ ,ЕС И НАТО!!!
  • 61 D W фейкове и Маниполация!!

    3 2 Отговор
    DW и Олена от Украйна автори???
  • 62 СЛОНА

    3 3 Отговор
    МОЖЕ БИ ВИЕ ПОДГОТВИЛ ЯДРЕН ТРИБУНАЛ!!!
  • 63 Интересно

    4 4 Отговор
    За вонящото зеле се знае. А на професЬора клаус сигурно са му шитнали някаква еротична сума за простотиите му. Интересно мисирето ли си мисли, или "партньорите" си въобразяват, че пльоснеш ли някаква научна титла отпреде, това е еталон за истинност и компетентност.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Именит

    3 0 Отговор
    другаря пютин скоро ще нареди още отстъпления, следва Крим, украинците идват, HIMARS също ххахахаахайахсйсйсй

    Коментиран от #75

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Путин

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "КОНТРАТА":

    След тричленката ти къде ще бъдеш путинофилче само питам ?
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Сусо

    0 0 Отговор
    Разбира се! И за тези, които организираха и подстрекаваха тази убийствена война!
  • 74 ЗАБРАВИХТЕ КОЙ КОГО ЩЕ СЪДИ

    1 0 Отговор
    СПОМНЕТЕ СИ РЕЧТА НА 24 ФЕФРУАРИ МАЛОУМНИЯЦИ НА ДРУГАРЯ ВИ ПУТИН !
  • 75 HIMARS Е КАТО ПРАШКА

    1 0 Отговор

    До коментар #66 от "Именит":

    ПРЕД ЦАР БОМБА !
  • 76 ОЩЕ 9 МЕСЕЦА ТРЯБАТ НА РУСИЯ ЗА ДА СЕ

    0 0 Отговор
    ОТЪРВЕ ОТ СТАРИТЕ СИ ОРУЖИЯ И ДА ОТПОЧНЕ С ПО - НОВИТЕ ... СЪЩОТО ЩЕ СЕ СЛУЧИ И СЪС ЗАПАДНЯЦИТЕ , А НИЕ ЕДИНСТВЕНО ТРЯБВА ДА ПОТЪРСИМ СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ НА ПРЕДАТЕЛИТЕ СИ ОТВЪТРЕ - КЪДЕ СА САМОЛЕТИТЕ !?