Отидете към основна версия

3 880 70

Светлана Тихановска: Беларус е под руска окупация

  • русия-
  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • владимир путин-
  • светлана тихановска

Опозиционната лидерка подчерта обаче, че беларуските войници биха отказали да се бият във войната на Москва в Украйна и че самият Лукашенко го знае

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска осъди днес "де факто военната окупация" на нейната страна от Русия и настоя Европейският съюз да продължи да оказва натиск върху режима на президента Александър Лукашенко, съобщи Франс прес.

Властта в Кремъл използва Беларус като плацдарм за войната си срещу съседна Украйна и е разположила хиляди руски войници на територията на страната съюзник в рамките на съвместна войскова групировка.

"Трябва да кажа, че Беларус де факто е под военна окупация", заяви за АФП Тихановска след среща на министрите на външните работи на ЕС в Брюксел. По думите ѝ Лукашенко няма контрол върху присъствието на руски сили и разполагането на руски военни части в Беларус. "Той трябва да се съгласява с всичко, защото знае, че без подкрепата на Путин не може да оцелее в политическия живот на страната", допълни тя.

Миналия месец новината за създаването на съвместна войскова групировка на Беларус и Русия засили страховете, че Минск се готви да включи армията си във войната с срещу Украйна, отбелязва Франс прес.

Светлана Тихановска подчерта обаче, че беларуските войници биха отказали да се бият във войната на Москва и че самият Лукашенко го знае. Тя обърна внимание и на информация, с която разполага беларуската опозиция, че няма никакви признаци руски ядрени оръжия да са били разположени в Беларус, след като през юни Москва обяви, че може да достави на страната ракети, способни да носят ядрени глави.

Светлана Тихановска живее в чужбина заради жестоките репресии, които Лукашенко започна срещу опозицията след изборите през 2020 г. Тогава той се обяви за победител във вота, който Западът не призна за легитимен.

Тихановска настоя пред министрите от ЕС да не игнорират репресиите в Беларус, докато фокусът им е върху Украйна, както и да въведат допълнителни санкции, за да изчерпят ресурсите на Лукашенко. "Ситуацията в Беларус се влошава. Броят на политическите затворници расте, задържанията продължават и хората са осъждани на години затвор", каза още тя. "Настояваме светът да остане обединен и бдителен - да не прощава и да не забравя това, което режимът е направил и продължава да прави", допълни Тихановска.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 45 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: