Отидете към основна версия

2 241 10

Ердоган: Искам мир с Египет

  • египет-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • абдел фатах ас сиси

Ръкостискането между Ердоган и Сиси в Катар беше най-високото ниво на контакт между двете страни от преврата в Кайро преди девет години

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че би искал процесът на помирение с Египет да доведе до срещи на високо равнище между двете страни, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Помолен да коментира снимката си в Катар, на която се ръкува с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и дали това е началото на нов процес с Египет, Ердоган каза, че турското ръководство вече е казвало преди, че такъв процес може да започне.

"Тук беше направена стъпка за започване на такъв процес", каза той. "Надявам се, че един такъв процес, който започна с нашите министри, ще бъде доведен до добър край със срещи на високо равнище", добави президентът.

По думите му отношенията между Турция и Египет не се изразяват в среща на лидери, а за Турция е важно единството на народите на двете страни в миналото.

"Надяваме се, че ще предприемем тази стъпка за добро, стига да не възникне извънредна ситуация", каза Ердоган.

Според публикация на сайта Кайро 24 вчера двамата лидери не само са се здрависали, но и са разговаряли в Катар.

Турция от известно време полага усилия за подобряване на отношенията си със страните от Близкия изток и предприе взаимни стъпки с държави като Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Израел, с които преди имаше напрежение, напомня турската секция на Би Би Си. Външният министър Мевлют Чавушоглу обаче се оплака, че процесът на нормализиране, който започна с Египет миналата година, напредва твърде бавно.

В интервю на 29 октомври египетският външен министър Самех Шукри каза, че процесът на нормализиране с Турция е забуксувал, защото няма промяна в политиката на Турция спрямо Либия.

След като армията свали на правителството на Мюсюлманските братя в Египет през 2013 г., отношенията между Турция и Египет се изостриха и двете страни взаимно изтеглиха своите посланици.

Ръкостискането между Ердоган и Сиси беше най-високото ниво на контакт между двете страни от преврата в Египет преди девет години.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: