Last news in Fakti

21 Ноември, 2022 14:53 2 140 10

Ердоган: Искам мир с Египет

  • египет-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • абдел фатах ас сиси

Ръкостискането между Ердоган и Сиси в Катар беше най-високото ниво на контакт между двете страни от преврата в Кайро преди девет години

Ердоган: Искам мир с Египет - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че би искал процесът на помирение с Египет да доведе до срещи на високо равнище между двете страни, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Помолен да коментира снимката си в Катар, на която се ръкува с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и дали това е началото на нов процес с Египет, Ердоган каза, че турското ръководство вече е казвало преди, че такъв процес може да започне.

"Тук беше направена стъпка за започване на такъв процес", каза той. "Надявам се, че един такъв процес, който започна с нашите министри, ще бъде доведен до добър край със срещи на високо равнище", добави президентът.

По думите му отношенията между Турция и Египет не се изразяват в среща на лидери, а за Турция е важно единството на народите на двете страни в миналото.

"Надяваме се, че ще предприемем тази стъпка за добро, стига да не възникне извънредна ситуация", каза Ердоган.

Според публикация на сайта Кайро 24 вчера двамата лидери не само са се здрависали, но и са разговаряли в Катар.

Турция от известно време полага усилия за подобряване на отношенията си със страните от Близкия изток и предприе взаимни стъпки с държави като Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Израел, с които преди имаше напрежение, напомня турската секция на Би Би Си. Външният министър Мевлют Чавушоглу обаче се оплака, че процесът на нормализиране, който започна с Египет миналата година, напредва твърде бавно.

В интервю на 29 октомври египетският външен министър Самех Шукри каза, че процесът на нормализиране с Турция е забуксувал, защото няма промяна в политиката на Турция спрямо Либия.

След като армията свали на правителството на Мюсюлманските братя в Египет през 2013 г., отношенията между Турция и Египет се изостриха и двете страни взаимно изтеглиха своите посланици.

Ръкостискането между Ердоган и Сиси беше най-високото ниво на контакт между двете страни от преврата в Египет преди девет години.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердоган

    35 10 Отговор
    Винаги целувам тама където плювам
  • 2 Рошко

    33 9 Отговор
    Пак на колене Ердоган,забрави големите изявления преди няколко години. 😂
  • 3 ще клекне на колене

    36 14 Отговор
    Къде да се мери малката и незначителна турция с големият и мощен Египет
  • 4 Диктатора ердоган

    36 8 Отговор
    не иска мир с никого, а постепенно да завладее Европа и част от Азия....стар измекяр и военно престъпник е той
  • 5 Резил Ердоган

    18 5 Отговор
    Ако е да се извиняваш и да търсиш прошка после за какво се правиш на велик бе Ратзипе
  • 6 Гаглей

    20 7 Отговор
    Как да не иска , то египед спокойно ще напердаши туркия . А Турция както всички диктаторски държави , не може да се похвали с съседи приятели
  • 7 Великият Резил

    12 6 Отговор
    На Салман ръката я целунал на Макрон, Байдън,Нетаняху също,сега на Сиси и скоро и на Мицотаки 😂😂🤣
  • 8 ДОСТ

    16 10 Отговор
    МНОГО ДУШМАНИ ЕЙ. И МНОГО ПРОСТИ БЕ. НИКОЙ НИЩО НЕ МОЖЕ ДА НАПРАВИ НА ТЮРКИЙЕ. ТЯ Е НАЙ - СИЛНАТА ДЪРЖАВА В РЕГИОНА.
  • 9 мунчо

    12 0 Отговор
    Идва световен глад, нормално е Ердоган да преглътне гордостта си в името на народа си. Ердоган гледа абсолютно от всеки да извлече полза за Турция
  • 10 12345

    2 0 Отговор
    Днес цял ден излитаха самолети... Посока Каrdzjali незнайно, но явно за Турция, може би.
Новини по държави: