Отидете към основна версия

2 143 25

Милиони в Украйна са изправени пред животозастрашаващи условия

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • украинци-
  • електричество

Хиляди центрове, разположени в цялата страна, ще бъдат оборудвани с безплатно и денонощно електричество

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинците, които се нуждаят от основни услуги, ако Русия извади от строя електроцентрали и други съоръжения тази зима, могат да се обърнат към специални "центрове за непобедимост", съобщи в. „Гардиън“, цитирайки вчерашно изявление на президента Володимир Зеленски, предаде БТА.

Хиляди центрове, разположени в цялата страна, ще бъдат оборудвани с безплатно и денонощно електричество, отопление, вода, интернет услуги, мобилни телефонни връзки и аптека. "Ако отново се случат масирани руски удари и е ясно, че електрозахранването няма да бъде възстановено в продължение на часове, "центровете за непобедимост" ще влязат в действие с всички ключови услуги", каза Зеленски.

В. „Индипендънт“ също обръща внимание на факта, че през изминалата седмица голяма част от Украйна беше покрита със сняг и че Зеленски предупреди, че страната не разполага с достатъчно електроенергия, за да задоволи съществуващото търсене. Очертаващите се тежки зимни условия накараха украинските власти да започнат да евакуират цивилни граждани от наскоро освободените части на Херсонска и Николаевска област, опасявайки се, че липсата на топлина, електроенергия и вода поради руския обстрел ще затрудни условията на живот пред предстоящата зима.

Изданието цитира Световната здравна организация (СЗО), че милиони хора в Украйна са изправени пред "животозастрашаващи" условия през следващите месеци, като жителите на южните региони са призовани да се преместят в по-безопасни места в централните и западните части на страната. А гражданите, живеещи в чужбина, бяха помолени да не се връщат в страната в опит да се пести енергия. СЗО също така посочва, че здравната система на Украйна вече е жертва на руските атаки: " Стотици украински болници и здравни заведения са на ръба на разрухата, тъй като нямат гориво, вода и електричество. Здравната система на Украйна е изправена пред най-мрачните си дни във войната. След като преживя повече от 700 нападения, сега тя е жертва и на енергийната криза", заяви регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге след посещение в Украйна.

Това се случва в момент, в който Русия за пореден път беше обвинена, че използва газа като политически инструмент, след като заплаши да намали още повече доставките за Европа. Москва твърди, че Киев спира доставките за Молдова по последния действащ руски газопровод през Украйна. "Газпром" заплаши, че ще прекъсне газовите си доставки за Европа през Украйна още следващата седмица. В свое изявление руският държавен енергиен гигант твърди, че някои газови доставки, които се задържат в Украйна, всъщност са предназначени за Молдова. Москва обвини Киев, че възпрепятства доставката на 52,52 млн. куб. м газ за Молдова. Междувременно украинските сили взеха на прицел района на Кинбурн - единственият останал аванпост на Владимир Путин в Николаев, който действа като врата към Черно море и контролираните от Русия части на Херсон, информира "Индипендънт".

Вестник „Вашингтон пост“ обръща внимание, че след като Антоновският мост над р. Днепър беше срутен по-рано този месец и след като стотици украинци развяваха знамена по улиците на Херсон, за да отпразнуват освобождението на своя град, жителите, живеещи в сянката на този мост - или на това, което е останало от него – са се превърнали в мишени за нови руски атаки. Извън бойното поле западните съюзници продължават да притискат Русия със санкции. Стана известно, че страните от Г-7 скоро ще обявят тавана на цените на руския петрол за износ и коалицията вероятно ще коригира нивото няколко пъти годишно, а не ежемесечно, заяви вчера високопоставен служител на министерството на финансите на САЩ. Г-7, включително САЩ, заедно с ЕС и Австралия, се очаква да въведат на 5 декември таван на цените за руския износ на петрол по море като част от санкциите, предназначени да накажат Москва за инвазията ѝ в Украйна, посочва американското издание.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: