Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Ноември, 2022 09:44 2 130 25

Милиони в Украйна са изправени пред животозастрашаващи условия

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • украинци-
  • електричество

Хиляди центрове, разположени в цялата страна, ще бъдат оборудвани с безплатно и денонощно електричество

Милиони в Украйна са изправени пред животозастрашаващи условия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинците, които се нуждаят от основни услуги, ако Русия извади от строя електроцентрали и други съоръжения тази зима, могат да се обърнат към специални "центрове за непобедимост", съобщи в. „Гардиън“, цитирайки вчерашно изявление на президента Володимир Зеленски, предаде БТА.

Хиляди центрове, разположени в цялата страна, ще бъдат оборудвани с безплатно и денонощно електричество, отопление, вода, интернет услуги, мобилни телефонни връзки и аптека. "Ако отново се случат масирани руски удари и е ясно, че електрозахранването няма да бъде възстановено в продължение на часове, "центровете за непобедимост" ще влязат в действие с всички ключови услуги", каза Зеленски.

В. „Индипендънт“ също обръща внимание на факта, че през изминалата седмица голяма част от Украйна беше покрита със сняг и че Зеленски предупреди, че страната не разполага с достатъчно електроенергия, за да задоволи съществуващото търсене. Очертаващите се тежки зимни условия накараха украинските власти да започнат да евакуират цивилни граждани от наскоро освободените части на Херсонска и Николаевска област, опасявайки се, че липсата на топлина, електроенергия и вода поради руския обстрел ще затрудни условията на живот пред предстоящата зима.

Изданието цитира Световната здравна организация (СЗО), че милиони хора в Украйна са изправени пред "животозастрашаващи" условия през следващите месеци, като жителите на южните региони са призовани да се преместят в по-безопасни места в централните и западните части на страната. А гражданите, живеещи в чужбина, бяха помолени да не се връщат в страната в опит да се пести енергия. СЗО също така посочва, че здравната система на Украйна вече е жертва на руските атаки: " Стотици украински болници и здравни заведения са на ръба на разрухата, тъй като нямат гориво, вода и електричество. Здравната система на Украйна е изправена пред най-мрачните си дни във войната. След като преживя повече от 700 нападения, сега тя е жертва и на енергийната криза", заяви регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге след посещение в Украйна.

Това се случва в момент, в който Русия за пореден път беше обвинена, че използва газа като политически инструмент, след като заплаши да намали още повече доставките за Европа. Москва твърди, че Киев спира доставките за Молдова по последния действащ руски газопровод през Украйна. "Газпром" заплаши, че ще прекъсне газовите си доставки за Европа през Украйна още следващата седмица. В свое изявление руският държавен енергиен гигант твърди, че някои газови доставки, които се задържат в Украйна, всъщност са предназначени за Молдова. Москва обвини Киев, че възпрепятства доставката на 52,52 млн. куб. м газ за Молдова. Междувременно украинските сили взеха на прицел района на Кинбурн - единственият останал аванпост на Владимир Путин в Николаев, който действа като врата към Черно море и контролираните от Русия части на Херсон, информира "Индипендънт".

Вестник „Вашингтон пост“ обръща внимание, че след като Антоновският мост над р. Днепър беше срутен по-рано този месец и след като стотици украинци развяваха знамена по улиците на Херсон, за да отпразнуват освобождението на своя град, жителите, живеещи в сянката на този мост - или на това, което е останало от него – са се превърнали в мишени за нови руски атаки. Извън бойното поле западните съюзници продължават да притискат Русия със санкции. Стана известно, че страните от Г-7 скоро ще обявят тавана на цените на руския петрол за износ и коалицията вероятно ще коригира нивото няколко пъти годишно, а не ежемесечно, заяви вчера високопоставен служител на министерството на финансите на САЩ. Г-7, включително САЩ, заедно с ЕС и Австралия, се очаква да въведат на 5 декември таван на цените за руския износ на петрол по море като част от санкциите, предназначени да накажат Москва за инвазията ѝ в Украйна, посочва американското издание.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лицемери

    52 1 Отговор
    А 8 години за милионите в Донбас никой не пишеше..-що така????

    Коментиран от #12

  • 2 Да, бе

    43 0 Отговор
    Каквото си направиш сам, си го правиш абсолютно сам и заслужено...
  • 3 Милиони в България

    51 0 Отговор
    отдавна са изправени пред животозастрашаващи условия от много години и без война
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ксаниба

    42 0 Отговор
    Защо години мълчахте за милионите страждащи в Изт окраина и Крим???!!!!

    Коментиран от #11, #16

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Кочо

    22 0 Отговор
    Тук да не де сте много по добре!? На един освидетелстван главоч тук му изгоря къщата лятос, поради пиромания най вероятно! Над 3 месеца го ,,лекуваха" някъде и тези дни го изписали сред зима! Когато го водеха на принудително ,,лечение", се задействаха всички - кмет, МВР, прокорор, социални, съд, роднини и съседи да се подписват, че е опасен ! Когато го изписват - никой не го е грижа! Накрая един обвинен в какви ли не престапления го прибрал с форда, но къща няма - изгоря лятото! Кметката казва - Аз да не съм хотелиер! Да се оправя! Сега се е заврял в нещо като баня, без ток, 2 на 2 квадрата и му липсвала 1 тръба да си инсталира прогнилата печка! Никой не ще да го настанява, както се грижите за бягащите от Путин! Липсва и ,,център за непобедимост"!
  • 9 От Варна

    23 0 Отговор
    “Какво тук значи някаква си личност?”, по Вапцаров,
    Отнася се за редовото население! Нали Америка благоденства, там няма кризи за храна и топло. Ако нещо се поразмъти, веднага се включва Печатницата за пари! Много тъжно за Европа, че попадна в такъв капан. И колко предупредително за европейците, “внимавайте, нали виждате ….?!” Хората са казали, че всяка крушка си има опашката. И опашката сочи някъде зад Океана, малко по-на север и също по едни върхови структури в Европа. Няма да се учудя, ако и Путин не е в далаверата? Историята познава много случаи… от векове се следва максимата- постигане на лесно управляемо население. Със всякакви средства, познаваме ги, лесно са различими!
  • 10 Механик

    30 0 Отговор
    Не е вярно. Зленски вече е пред Кремъл, руснаците нямат ракети, Путин е болен и отстранен, хаймерсите и джавелините кормят руснаци в Москва, Киев си върна Крим, победата е окончателна, руските войски са без поддръжка, гладни и пияни се търкалят и всеки от тях е взел по едно украинско цyкало в ръка. Украйна ще изнася ток за България. Кирчо подписа договора.
    Нали така?
  • 11 да питам

    24 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ксаниба":

    А къде бяхте тия "8 години" бе ... Сетила се Мара .. търсим си повод
  • 12 Ъъъъ

    2 20 Отговор

    До коментар #1 от "Лицемери":

    Щото там бяха руските сепаратисти и войната започна от тогава по нареждане отново на Путин. Така, че пиши и тогавашните жертви на Путин!
  • 13 Цитирам

    25 0 Отговор
    Един непознат за мен човек,в един пост,беше написал,че си прострелваме крака ,за да го боли Путин.Аз пък все се чудех,на хора,които все повтаряха,че Путин не знае какво прави.И вместо да решат как по мирен начин да се реши проблемът,те ръчкат да продължава войната.Потърпевши са обикновените хора,както обикновено.

    Коментиран от #15

  • 14 ъъъ

    16 0 Отговор
    Максим Тимченко, главен изпълнителен директор на украинския енергиен холдинг DTEK,
    предложи на съгражданите си да обмислят напускане на страната за три до четири месеца,
    за да намалят потреблението на електроенергия.
    „Ако жителите могат да намерят алтернативно място за живеене
    за още три до четири месеца, това ще бъде много полезно за електрическата мрежа.
  • 15 Мммммм

    1 19 Отговор

    До коментар #13 от "Цитирам":

    Решение на войната по мирен начин с Путин, няма! Путин също може да спре войната по мирен начин, като спре да праща мобилизирани и като изтегли войските, но не го прави, защо ли?
  • 16 От Варна

    19 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ксаниба":

    Да, точно снощи гледах по един канал(български, и не политизиран) филм за събития в Донецк през 2014година! Лично аз нищо не съм знаел за тези събития, направо съм потресен, това през 2014, в сърцето на Европа и толкова близко до нас! Говореше се, че има някакви разправии, но не съм обърнал внимание, защо и как? Значи, така е било поднесено от медиите. А филми и други материали има, но нали” нахранената журналистика( по Надежда Михайлова, сега Нейнски), се облизва сладко в момента и дава насоки по определените за правилни линии, а не за истината, каквато е! Съчувствам на горките украинци, но на тези, които сега страдат там, останали на родна земя! Помня един прекрасен Киев, с величествените мостове над Днепър, със слънчевият булевард “Кресчятик” и златните кубета на Киево-Печорската лавра и десетките православни църкви. И новите квартали, образец на съвременна архитектура като озеленяване, инфраструктура и удобен бит. Да, това ни показваха и се гордееха местните екскурзоводи. Не свивайте уста-пропаганда! Така видях Киев в една златна есен преди години и съм в потрес, че някой унищожава този красив град

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Кочо

    4 7 Отговор

    До коментар #16 от "От Варна":

    Нищо не разбрах! Това, което си искала да кажеш, все пак е останало в главата ти, а тук са се появили объркани депресирани мисли и някакво есе, без логика и епилог....!?
  • 20 стоян георгиев

    1 20 Отговор
    Русия събира ракети за нов удар но той няма да е толкова силен като предните,щото украинците получиха ново пво.та Украина ще отселее и енергийната и система също.за руснаците ще остане срама.

    Коментиран от #25

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 СКЪПО ЩЕ ПЛАТИ УКРАЙНА ЗА ПРЕДАТЕЛСТВОТО

    16 1 Отговор
    СИ СПРЯМО БРАТСКА РУСИЯ ! СЛЕД ВОЙНАТА ЩЕ РОБУВАТ ОЩЕ ДЕСЕТКИ ГОДИНИ ДА ПЛАТЯТ ЗАГУБИТЕ НА ПОБЕДИТЕЛЯ ! НЕМА МЪРДАНЕ !
  • 23 СКОРО И ГСМ ОПЕРАТОРИТЕ ЩЕ СА МИНАЛО

    8 0 Отговор
    НЕЗАБРАВИМО В УКРИЯ - МЪСК И ТОЙ ЩЕ СЕ ИЗКЛЮЧИ , ОКРАЙНА ЩЕ СЕ ОБЕЗЛЮДИ НАПЪЛНО ! САМО ФАШИСТИТЕ И ЗЕЛЕНСКИ ЩЕ ОСТАНАТ ЗА ДА СВЕТЯТ В ЗЕЛЕНО НОЩЕМ ОТ РАДИОАКТИВНИЯ СТРОНЦИЙ .....................
  • 24 0808

    6 0 Отговор
    ... а кой разстреля без съд и присъда 10 руски пленника?....каквото почукало, ...
  • 25 да ама не

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "стоян георгиев":

    Всичко зависи от това, какви повреди по енергийната система е планирала да нанесе Русия. Това с ПВО-тата си е чисто самозалъгване, по0-скоро е за пред хората. Днес отново имаше ракети и вече спряха 70% от енергопроизводството, а ПВО-то не помогна.
    Украинците, като си търпят президента ще им се наложи да си търпят и неудобствата. В общия случай, всеки ползва средствата за въздействие, които може.
Новини по държави: