Last news in Fakti

22 Ноември, 2022 15:03 14 655 91

Ледоразбиващият срам на Русия ще бъде оглавен лично от Путин

  • бесарабски фронт-
  • александр коваленко-
  • русия-
  • владимир путин-
  • срам-
  • украйна-
  • ледоразбивач

Путин със сегашното си окаяно положение много хармонично се вписва в общото настроение на събитието

Ледоразбиващият срам на Русия ще бъде оглавен лично от Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Днес, 22 ноември, Путин ще участва онлайн в церемонията по вдигане на флага на атомния ледоразбивач от проекта 22220 "Урал" и спускането на вода на ледоразбивача "Якутия" от същия проект.

Мога да си представя колко патосна ще бъде тази процедура, защото по този начин руската пропаганда ще се опита да покаже величието на Русия като велика морска сила, с ледоразбивачен флот. Но всъщност зад този патос се крие абсолютен срам.

В Русия планираха да построят 7 ледоразбивача от проекта 22220. От 2016 г. са пуснати в експлоатация само два, при което и двата с проблеми. Известно е, че ледоразбивачите на проекта 22220 са пълни с огромен брой грешки в дизайна, технически дефекти и инженерни грешки. Тяхната експлоатация представлява заплаха за целия свят, защото мирният атом в руската версия е опасен.

Например, през октомври 2020 г. водещият ледоразбивач на проект 22220 “Арктика” беше пуснат в експлоатация с дефектен задвижващ двигател, който беше повреден по време на заводските морски изпитания. А през май 2021 г. на строящия се ледоразбивач по проекта 22220 "Сибир" в резултат на случайно задействане на пожарогасителната система един човек се задуши, а един беше хоспитализиран.

Що се отнася до ледоразбивача „Урал“, след като беше заложен през 2016 г., той трябваше да бъде въведен в експлоатация през 2020 г., но успя да влезе в заводски морски изпитания едва на 14 октомври 2022 г. По време на тестовете, които приключиха на 31 октомври, имаше забележки по характеристиките му, но на 22 ноември вече го въвеждат в експлоатация. Тоест 3 седмици, без допълнителни тестове, бяха достатъчни, за да се премахнат всички недостатъци?

По темата за “Якутия” също има много въпроси. Факт е, че ледоразбивачът, който беше планиран да бъде въведен в експлоатация през 2024 г., беше отложен за 2026 г. и е възможно той да не стане част от „великия“ ледоразбивач на Русия дори през този период. И всичко това, защото през юли финландската инженерна компания Wärtsilä обяви, че напълно прекратява присъствието си в Русия. Wärtsilä в Русия се занимаваше с доставката на навигационни системи, които трябваше да бъдат инсталирани на най-малко 10 ледоразбивача.

И това се отнася не само за “Якутия”, но и за “Чукотка”. Тоест, два ледоразбивача от проекта 22220 може изобщо да не бъдат пуснати в експлоатация. И затова днешният патосен шабаш, поне по някакъв повод, който би имитирал „величие“, ще изглежда по-скоро жалко, отколкото величествено. И, разбира се, главно действащо лице в тази срамна рефлексия ще бъде лично Путин, който със сегашното си окаяно положение много хармонично се вписва в общото настроение на събитието.

Автор: Александр Коваленко

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 104 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    47 132 Отговор
    Тоя евреина Путин пак ще си прави ли селфи и ще бръщолевили глупости както на крайцера Москва дето бил непотопяем

    Коментиран от #19

  • 2 имате ли ток вие?

    107 35 Отговор
    ние не. как са ви сметките. На Путин не са големи.
    от киив съм
  • 3 БеГемот

    132 20 Отговор
    Копаете дъното ...
  • 4 АХА

    185 37 Отговор
    Тази статия прилича на ония дето ни убеждаваха, че ракетите на Русия свършвали ....

    Коментиран от #46, #75

  • 5 Котка ученият

    157 43 Отговор
    Русия е лидер в света в ледоразбиването, притежава напреднали технологии, произвежда най-сложното оборудване, има уникална научна база и е решена да не позволи на Запада да контролира ресурсите на Северния ледовит океан.

    Коментиран от #57

  • 6 Сандо

    131 26 Отговор
    Ледоразбивачът "Бесовски фронт" разби и ледената флотилия на Русия и на нейно място ще прати американската.Да де,ама няма кого да прати!Защо ни занимавате с перверзните творения на тия бойци от фронта на Лъжата и фалшификацията?
  • 7 ЕХ ФАКТИ

    102 21 Отговор
    КАКВО ОЧАКВАТЕ ОТ ПОМИЯРИ, ПОМИЯ

    Коментиран от #61

  • 8 Бързам да съобщя

    114 24 Отговор
    Че като видях източника директно съобщавам на всички че нищо не прочетох от написаното
  • 9 ха ха

    31 63 Отговор
    Путя е там не за срам, нито от срам. Там е Той, защото пътят през ледовете е спасение. Русия няма друг път за износ на нефт към Азия. Русия изнасяше с най-малките танкери за Европа, но те са непригодни за пътуване до Китай. Главоболията около добива са бяк кахър с проблемите около превоза.

    Коментиран от #64

  • 10 Днес Фатки изби

    103 18 Отговор
    рибата! То не бяха екстрасенси и врачки, то не бяха преврати, абе накратко, Путин отиде скоропостижно в небитието, въпреки че го базеха дузина баячки, а ледоразбивачите им потънаха преди да ги пуснат на вода! Е това е да имаш информатори като бесарабския фронт...
  • 11 Предложение

    99 26 Отговор
    Нека нормално мислещите хора да направим подписка сайта Факти да се прекръсти като подразделение не neonacistkiа сайт "Бесарабски фронт"
    И да се казва Бесарабски фронт-България.
    В България няма толкова nacisti но има безброй много дебили и като правило те са и евроатлантици ,защото много харесват англосаксонските satanisti.
    Така вие ще станете флагмана на nacistkata пропаганда на тази умираща територия.
  • 12 Тошо

    60 12 Отговор
    ЛЕДОРАЗБИВАЩ БЕС АРАБСКИ ФРОНТ.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Котка ученият

    93 18 Отговор
    Напразно западната пропаганда изкривява реалната ситуация в строителството на руските атомни ледоразбивачи.
  • 15 Ццц

    74 19 Отговор
    Коваленко, вие с какво биете леда без ток? Ох, извинявайте забравих. На вас украинците съвсем скоро няма ви трябват ледоразбивачи, а визи, за да стигате морето. Хихихи Коваленкова работа...
  • 16 Ххххх

    76 20 Отговор
    Не четете лъжата! Русия пуска поредният Ледоразбивач ,това означава че САЩ трябва да очакват ответен удар! Може да се повдигнат океански вълни и окъпят част от болните ,грешни мозъци на НАТО и САЩ !

    Коментиран от #28

  • 17 123456

    78 13 Отговор
    чакай малко - той Путин не беше ли тежко болен , как така ще излиза по кораби да се митка ..., или от утре ще е болен ...

    Коментиран от #23

  • 18 ХУМОР САТИРА И ЗАБАВА😀

    21 78 Отговор
    АМЕРИКАНЦИТЕ ПРЕВЗЕХА ЛУНАТА И МАРС.....А ПУ.РУ.ФИЛИТЕ ОЩЕ РАЗБИВАТ ЛЕДА ПРЕД КОЛИБИТЕ СИ😀😀😀ФЪРЛИ ЕДИН ЧУВАЛ СОЛ И НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙ С ГЛУПОСТИ,БЯ

    Коментиран от #41, #59

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Русия враг №1 на България

    25 74 Отговор
    Много добра статия. Добре е да се знае какви са били плановете и какво е направено реално. Може пък ватенките и хомосъветикус да си направят извода, колко много се краде от шайката на Путлер .

    Коментиран от #36

  • 21 ХАХАХА

    55 12 Отговор
    Коваленко и бесарабски фронт "истински коментатор и достоверна информационна агенция. ХАХАХА .Пропаганда за "експерти".
  • 22 Христо

    55 18 Отговор
    Русия има десетки ледоразбивачи, не се тревожи за дизайна на един или два...

    Коментиран от #77

  • 23 Чукча писатель ...

    16 41 Отговор

    До коментар #17 от "123456":

    "Днес, 22 ноември, Путин ще участва онлайн ... " . Ама нищо, ти си напиши каквото са ти спуснали при вида на господаря Путлер .
  • 24 Христо

    64 11 Отговор
    А Щатите например имат само два, от които само единият е в състояние да плава.

    Коментиран от #37

  • 25 Укропитекския

    50 8 Отговор
    олигоfer пак написал нещо.
    И наште "джурналисти-мисирки" от Факти веднага го публикуваха.
  • 26 Сократ

    44 8 Отговор
    Ако не е DW е бесарабски фронт. Майтап. Факти, май съвсем се превърнахте в д0лн0пр0бна кл0ака
  • 27 Котка ученият

    43 14 Отговор
    Нека бъдем честни и директни, руският ледоразбивачен флот е възпиращ фактор за Запада. Това е причината за бяса във Вашингтон и Брюксел.
  • 28 чип от пералня

    15 38 Отговор

    До коментар #16 от "Ххххх":

    И за корабите са нужни чипове.. С руската техника е свършено. Това не са москвичи да се пускат без електроника!?!
  • 29 чико

    40 8 Отговор
    Поредната вмирисана партенка. Показателно за това е, че Wärtsilä НЕ ПРОИЗВЕЖДА НАВИГАЦИОННИ СИСТЕМИ, както се твърди от неграмотния автор, а двигатели.... Въпросните ледоразбивачи се задвижват от гавотурбинни двигатели, които са руско производство. Евентуалното приложение на продукт на Wärtsilä би могло да бъде за аварийни ел. генератори и друга периферия, която въобще не е критична за производството и експлоатацията на кораба. Те. може да бъде заменен с друг. Относно "проблемите" - няма съоръжение от този мащаб, което да излиза от завода идеално. За това си има период на техн. изпитания, през който всички дефекти и недостатъци се отстраняват поетапно.
  • 30 табсо

    44 9 Отговор
    А бе,россия има над 40 ледоразбивачи-както половината са атомни,22220 са най мощни в света,разбиват над три метра лед,нормално е нещо ново да има и дефекти...що не пишете че щатите имат само два ледоразбивача,както един от тях е в ремонт...заради пожар.
  • 31 МирО

    45 6 Отговор
    Само от заглавието може да се съди за коефициентът на интелигентност на статията
  • 32 Вовата съм

    47 7 Отговор
    Севрният път е по кратък с около 30%. Това е най краткия и съответно най-евтиния път от Азия до Европа. Как мислите накъде ще се насочат товарите? Само, че русия държи пропуските за минаване от оттам
  • 33 М3 голд

    38 10 Отговор
    Що се връзвате на тия бокл..ци от т.н. Бесарабски фронт? И им публикувате недомислиците. Четете за какво пишат по закъсняване пуска на ледоразбивачите. Без инфо пишат изводи, които са абсурдни. Глупости! Това са машини за северния морски път. За какъв срам става дума? Пишете, че САЩ ги е страх от този морски път, че не го контролират, а доставките по него са с по-ниска стойност. И то на й-вече на китайски стоки за Европа. И Факти ревностно застава зад тази пяна. Явно някой добре плаща
  • 34 Бесен- _Язовец

    36 12 Отговор
    Соросоидите може само да гледате как се превзема Арктика от Русия и да завиждате отстрани, още 25 000 000 кв км чакат Русия!
  • 35 Дядо Коледа

    22 9 Отговор
    Къв е този Ма.галски Фронт по цял ден тука бе?
  • 36 М3 голд

    24 10 Отговор

    До коментар #20 от "Русия враг №1 на България":

    Що се връзвате на тия бокл..ци от т.н. Бесарабски фронт? И им публикувате недомислиците. Четете за какво пишат по закъсняване пуска на ледоразбивачите. Без инфо пишат изводи, които са абсурдни. Глупости! Това са машини за северния морски път. За какъв срам става дума? Пишете, че САЩ ги е страх от този морски път, че не го контролират, а доставките по него са с по-ниска стойност. И то на й-вече на китайски стоки за Европа. И Факти ревностно застава зад тази пяна. Явно някой добре плаща
  • 37 ха ха

    12 24 Отговор

    До коментар #24 от "Христо":

    За какъв ––– са им на Щатите ледоразбивачи? Те си имат достатъчно отворени топли пристанища.

    Коментиран от #39

  • 38 Морски тюлен

    12 25 Отговор
    Путин е пингвин 🐧 !
  • 39 Айде сега

    23 12 Отговор

    До коментар #37 от "ха ха":

    Абе те имат и петрол и газ, но от 30 години крадат на арабите и ги бомбят за щяло и нещяло

    Коментиран от #51

  • 40 Ескимос

    18 34 Отговор
    Путин си е малко прост
    Скоро ще загуби своя пост

    Коментиран от #56

  • 41 нещо да попитам

    22 4 Отговор

    До коментар #18 от "ХУМОР САТИРА И ЗАБАВА😀":

    Кога ги превзеха ДА НЕ БИ В ХОЛИВУД!!!!!!
  • 42 Дарвин

    14 33 Отговор
    Когато в СССР работеха инженери от "други" държави, а не руски пияни кратуни, в СССР имаше НЯКАКВА работеща техника. Не много напреднала, но поне работеща. Откакто Просия остана сама със себе си, и техническата им немощ си личи във всичко. Просия на Пуутлер лежи на лаврите на СССР, което идва да покаже колко важен е ГРАБЕЖА за Просия: без него - без да краде от другите, тя сама може да мутира, но не може да еволюира.

    Коментиран от #65

  • 43 ХА ХА ХА! ХА ХА ХА!!!!ХОО ХО!

    10 13 Отговор
    Я СИ ПРЕДСТАВЕТЕ, ВИЕ ТЪПАНАРИ, ДЕТО ВСЕ ПУТИН ВИЕ В УСТИТЕ И С НЕГОВОТО ИМЕ СТАВАТЕ И С НЕГОВОТО ИМЕ ЛЯГАТЕ: ПРЕДСТАВЕТЕ СИ, ЧЕ ТОЙ ИСКА ДА Е РАЗВАЛЕН АТОМНИЯТ ЛЕДОРАЗБИВАЧ ... ПОСЛЕ, ХМ ГРЕШКА! ГРЪМНА!!!
  • 44 Госあ

    11 28 Отговор
    Робсия произвежда само алкохолици и пр00ститутки от 30 рубль, всичко друго е вносно. Пирони разработват и ще почнат да ги произвеждат към 2024, ако не се обърка нещо пак !
  • 45 Бесен- _Язовец

    13 28 Отговор
    Защо не си направят първо тоалетни и настилки по пътищата вместо да се ловят за нещо където нямат идея, алкохолните отпадаци! В кочината има около 1000км магистрала, незнам дали го знаят това нашите русоподлоги, като им коленчат за някоя копеика!

    Коментиран от #55, #70

  • 46 Бесен- _Язовец

    9 29 Отговор

    До коментар #4 от "АХА":

    Технологичния гигант иран шм доставя модели от 60те, молят се и на корея за патрони, гнус 200 вече е 100 000, всичко е по план!
    могуууучая
  • 47 Тръмп

    6 25 Отговор
    Путин наистина стана Виртуален! Няма ли да излезе от бункера поне веднъж? Навярно е планирал първото появяване на публично място, при превземането на Киев.

    Коментиран от #52

  • 48 Азз

    17 5 Отговор
    пак беЗарапския фонд,запълнен до г-за от краварски пари пръска мозъци....колко неиздълбано дъно предстои....
  • 49 Чочо

    25 8 Отговор
    България от 30 години не е направила и едно детско корабче . След като имаше развито корабостроене, базирано разбира се на руските ресурси. Намерили сте на кого да се смеете.

    Коментиран от #53

  • 50 Ломчанин

    22 7 Отговор
    Вярно. Имат голям проблем с дизайна - В ДАМСКАТА ТОАЛЕТНА НЯМА ПИСОАРИ. Какво незачитане на джендърите.
    Но пък там половете са само два - какво средновековие.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Тръмп

    10 16 Отговор

    До коментар #49 от "Чочо":

    Чочо, много си малък и не знаеш! В България се развиваше само тази индустрия, която ни разреши СССР! Всичко от което нямахме нужда! Кремиковци, Радомир….изобщо тежко машиностроене, включително и кораби, за което нямахме ресурси, за да сме зависими, точно както до вчера с природната газ!
  • 54 ФАКТИ

    13 3 Отговор
    Фамозна Амалгама от Кретеноиди, Тъпунгери и Илитерати...:))))
  • 55 Справка

    8 2 Отговор

    До коментар #45 от "Бесен- _Язовец":

    към 2017 година - 1675 км магистрали и 1200 км скоростни пътища/нещо като българските магистрали/

    Коментиран от #60

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 факти

    14 20 Отговор

    До коментар #5 от "Котка ученият":

    Русия не притежава нищо от това,което твърдиш..камо ли за напреднали технологии...Ти четеш ли си глупостите въобще ? Тази скотска държава още няма технологиите един тостер да произведе.
  • 58 Украинка

    17 5 Отговор
    Бесарабски фронт пак се излага.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Бесен- _Язовец

    3 9 Отговор

    До коментар #55 от "Справка":

    С каква гордост само ги написа тия 1675, таварищ рублоклошаркович в Сащ 140 000км, прогнилата Европа 150 000км, робите в чайна строят по 40 000 км мостове и тунели на година, а имаш ли сведения кога ще почнат да строят вецета и бани, я питай твойте хора ако са трезви! И другото сведение е, че Белгия има малко повече километри от робсия, с една малка подробност, че са осветени!

    Коментиран от #71

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Българин

    8 9 Отговор
    Ами то спияни алкохолизиран инжинер кво може да се очаква
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Даа

    9 0 Отговор
    Не заслужава да се чете
  • 67 Беадарен злобен лъжец

    11 2 Отговор
    От Безакълия?
    Флотът от атомни ледоразбивачи на САЩ изостава от руския с 10 години!
    Русия към момента има общо над 40 ледоразбивача, половината от които са атомни. По този показател страната уверено заема първото място в света, като на второ със седем кораба (неатомни) е Исландия. САЩ към момента имат само два ледоразбивача – Healy и Polar Star, като първият е в ремонт поради пожар.

    Коментиран от #69

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Бате Иво

    16 4 Отговор

    До коментар #67 от "Беадарен злобен лъжец":

    Мисля че малко си сбъркал с годините
    Щатите според мен изостават поне с петдесет и повече години
    А само като видиш автора и източника ти става ясно за какво става въпрос
    Нищо чудно някой път да публикуват статия че руснаците и в космоса не са летели
    А всички космонавти са украинци
    Били пълни с проблеми друг път
    Проблемни са американските самолетоносачи не руските ледоразбивачи
  • 70 Бате Иво

    14 3 Отговор

    До коментар #45 от "Бесен- _Язовец":

    Пич ти знаеш ли поради какви причини някъде се прави магистрала или скоростен път
    Що ли пък американците не направят магистрала от Феърбанкс до Прудухо бей
    Все едно руснаците да правят същото по Колима
    Нямали технологии друг път
    Не знам защо чичо Вова не нареди на украинската граница да отиде молотовката от съветско китайската война
    Ма явно за разлика от американците не му се убиват невинни хора
    Там където е била тая молотовка още трева не никне
    И ако се поинтересуваш по въпроса мой съвет
    Въобще не вярвай на глупостите в интернет за малкия конфликт за остров Даманский
  • 71 Велика България

    10 2 Отговор

    До коментар #60 от "Бесен- _Язовец":

    Пиша ти от Белгия. Вече го няма това осветление. Ние вече минахме на свещи, ама и почват да липсват.
  • 72 Морж

    5 11 Отговор
    Цялата Расия е дефектна.
  • 73 Я, па Я

    5 10 Отговор
    Всички подкрепящи Русия, Путин и Руския мир (на немски ще звучи като Русише Райх), да си съберат багажа и да се изнасят в матушката. Да ама не, повечето се изнасят към ЕС и САЩ докато хвалят Русия. На това му се вика шизофрения. Колкото до самата Русия, достатъчно е да отворите сайта на ООН и да видите икономическото развитие на страните и класирането по БВП. Русия е под 1%, а по глава от населението е по ниско от БГ. Въпреки, че руската пропаганда ни убеждава колко сме зле в БГ.

    Коментиран от #86, #89

  • 74 Ива

    10 4 Отговор
    Факти,от цялата информация,която предоставяте,остана само името ви вярно.
    Всичко останало е лъжа и манипулация.
  • 75 да да

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "АХА":

    Блажени са невежите...
  • 76 така ли

    7 4 Отговор
    Краварите колко имат?! ....Йок....
  • 77 по точно

    6 2 Отговор

    До коментар #22 от "Христо":

    Русия-41 бр,а САЩ-6 бр......
  • 78 Българин

    5 5 Отговор
    Доста злобна статия, явно авторът и е украинец.

    Коментиран от #83

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Некадърност

    6 2 Отговор
    Това е последната тъпотия, която чета във Факти! Блокирам ви!

    Коментиран от #81, #82

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Бай х

    2 1 Отговор
    Тия драсканици са толкова фалшиви колкото автора им!

    Коментиран от #91

  • 86 Рико

    1 3 Отговор

    До коментар #73 от "Я, па Я":

    След войната ще бъде необходима работна сила за възстановяване на Украйна. Разрушенията там са дело на руснаци. Ще бъде справедливо, всички руснаци намърдали се в свободния свят, да бъдат пакетирани и изпратени на Киев, за да възстановяват Украйна. /Вкл. руснаците от България/
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Настрадин Ходжа

    0 0 Отговор
    Бая продажни простаци има тука ...
  • 89 Сега като

    1 0 Отговор

    До коментар #73 от "Я, па Я":

    задраскаме износа на енергоизточници, ще стане интересно...
  • 90 Злобата

    1 0 Отговор
    е родена малко по-насевер.
  • 91 Щом не

    0 0 Отговор

    До коментар #85 от "Бай х":

    ни харесва, значи има нещо гнило...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания