Отидете към основна версия

1 940 33

ЕС осигурява на Украйна допълнителни средства за производство на ток

  • украйна-
  • киев-
  • електричество-
  • ток

По-голямата част от техническите средства са дарения от Латвия и Литва, като в подготвяната пратка ще бъдат включени и количества от запасите на ЕС, съхранявани в Румъния

Снимка: БГНЕС/ЕРА

ЕС ще осигури на Украйна над 200 трансформатора и генератори за ток, съобщи днес председателкато на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски.

По-голямата част от техническите средства са дарения от Латвия и Литва, като в подготвяната пратка ще бъдат включени и количества от запасите на ЕС, съхранявани в Румъния. В изявление на Фон дер Лайен се посочва, че комисията ще улесни разпределението на дарения от дружества и организации, които искат да помогнат на Украйна да се справи с последиците от руските въздушни удари по гражданска инфраструктура. Предвижда се даренията да бъдат насочвани първоначално към Полша.

Председателката на ЕК определя руските въздушни удари като жестоки и умишлено насочени към инфраструктурата. По нейните думи ЕС се старае да помогне отоплението и електроснабдяването да бъдат възстановени в Украйна възможно най-бързо.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: