Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Ноември, 2022 22:15 2 434 14

Атомна бомба със закъснител! "Росатом" коментира сигурността на Запорожката АЕЦ

  • русия-
  • украйна-
  • запорожка аец-
  • рафаел гроси

Предложението на Гроси гласи, че никоя от враждуващите страни не трябва да открива огън срещу централата и там не трябва да бъдат разполагани каквито и да е оръжия, които биха могли да послужат за атака срещу нея

Атомна бомба със закъснител! "Росатом" коментира сигурността на Запорожката АЕЦ  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Първият реактор на украинската Хмелницка АЕЦ отново е бил включен към електропреносната мрежа на страната, съобщи областният управител Сергий Хамалий, цитиран от Ройтерс.

Атомната централа беше изключена вчера заради руските удари срещу енергийната инфраструктура на Украйна.

Междувременно руската държавна компания "Росатом" заяви, че подкрепя идеята на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за създаването на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ, но само при условия, поставени от Русия, предаде ДПА.

"Вярваме в нея, тя ни е нужна“, каза шефът на "Росатом“ Алексей Лихачов по повод предложената зона за сигурност. "Параметрите са ясни и имаше и разговор с ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси по този въпрос“ допълни Лихачов.

Той представи предложенията си за това как ще функционира въпросната зона, като изтъкна, че не трябва да се допуска Украйна да извършва обстрел, нито да се опитва да си възстанови контрола върху нея.

"В замяна разбира се, Русия няма да разполага никакви нападателни оръжия или сили, а само средства за физическа защита и за наблюдение на съоръжението“, допълни Лихачов. По думите му всички електропроводи около Запорожката АЕЦ са били повредени и изключването на реактора би осигурило само "относителна безопасност“.

Според дипломатически източници на ДПА предложението на Гроси гласи, че никоя от враждуващите страни не трябва да открива огън срещу централата и че там не трябва да бъдат разполагани каквито и да е оръжия, които биха могли да послужат за атака срещу нея.

Демилитаризацията на зоната около Запорожката АЕЦ се очертава като трудна задача и затова въпросното предложение не фигурира в плана на Гроси.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Моджерип

    18 2 Отговор
    Бандерите са същите ката радикалните ислямсти самоубийци
  • 3 Объркано Атлантиче

    21 3 Отговор
    „Думата Мир отсъства в говоренето на Европейската комисия и парламент, в Съвета на Европа. Външният министър Борел се държи, като човек с тежки психически отклонения. По думите му, Европа била оазис, а другите пустиня и трябвало да бъде превзета. Това колониално мислене не остана ли преди 80 години назад във времето? Този болен човек трябва да бъде изгонен и изритан веднага. Урсула фон дер Лайен казва – ще се бием до край. Какво значи до край? Нейният край къде е? Нейното начало е с аферата с ваксините. Тя принуди България да вземем 15 милиона ваксини, от които половината се чудим какво да ги правим. Европейската прокуратура показа нищета, след като отказа да разследва съпругът ѝ, който е от основните играчи с бизнеса с ваксините. С какво ще остане в историята Урсула – за ваксини и смърт“

    Коментиран от #9

  • 4 Жерондист

    19 2 Отговор
    Стане ли ядрено замърсяване на руска територия и САЩ ще пострадат мигновено удара от руските ядрени сили ще е светкавичен. Вс който спонсорира ядрените терористи от Окрайна е замесен и ще носи последствия.
  • 5 Боклук

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Окраин4е":

    А МААЕ е организация поддържаща тероризма.
  • 6 Мазню

    4 1 Отговор
    Скоро може да буфне
  • 7 ТаУмВзе

    5 1 Отговор
    Пропагандата е Базирана на Страх, който води до подчинение на робите! Бухахах
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сатана Z

    20 2 Отговор

    До коментар #3 от "Объркано Атлантиче":

    Евопейският Съюз е наследник на Хитлеровия 3ти Райх,а Украйна е техният 30годишен военен проект за война с Русия.От своя страна в Русия не изключват театъра на военните действия да се пренесе в Европа на по—късен етап.Путин ясно и категорично заяви,че : “Повече война на Руска територия няма да се води”.
    Бавно и методично примката се стяга около шията на Европейската глудница от побеснели военнолюбци.

    Z

    Коментиран от #12

  • 10 баба ти от Пловдив

    4 0 Отговор
    тези 2 га боклука учили ли са атомна енергия? как се спират ат централи за един месец? като френските боклуци, се сетиха изведнъж, че реките пресъхнали?!?!
  • 11 до ном 1

    0 2 Отговор
    Ние, Българите знаем! 1987 год хиляди умряха от първия разпад на полоноя в чернобил ! Със ТРОМБОЕМБОЛИЯ Родители, млади хора и деца в България!
  • 12 Кога се е водила война на руска територи

    0 3 Отговор

    До коментар #9 от "Сатана Z":

    Русия от край време води ЗАВОЕВАТЕЛНИ войни. Няма ненападнат неин съсед. Държавата чийто съседи я мразят от дъното на душата си, защото вечно нахлува при тях и краде територии.
    Това е империя в чист вид. Империя, която произвежда ВОЙНИ, кръв, страдание и смърт. В това са ненадминати.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: