25 Ноември, 2022 22:45 1 382 14

Енергиен съюз! Франция и Германия подписаха споразумение за взаимопомощ при доставките

  • германия-
  • франция-
  • електричество-
  • газ-
  • петрол

Подписаното днес в Берлин споразумение формализира усилията, които Германия полага от средата на ноември, за максимално увеличаване на капацитета на взаимните връзки, предоставен на пазара

Енергиен съюз! Франция и Германия подписаха споразумение за взаимопомощ при доставките - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Правителствените ръководители на Франция и Германия подписаха днес в Берлин споразумение за взаимопомощ, за да "гарантират енергийните си доставки" в момент, когато цените се покачват, съобщи Франс прес.

Планирани са "конкретни мерки", включително Франция да помогне на Германия да намали зависимостта си от руския газ чрез доставки на синьо гориво, а Германия ще подкрепи Франция да "осигури доставките си на електроенергия през зимата", се казва в съвместното изявление, подписано от Елизабет Борн и Олаф Шолц.

За първи път от 42 години насам Франция е нетен вносител на електроенергия поради ниското ниво на производство на електроенергия от ядрени централи. От 1981 г. страната винаги е била нетен износител на електроенергия за своите съседи, отчасти благодарение на ядрените си мощности, които осигуряват над 60 процента от производството на електроенергия. Но от януари тази година Франция внася повече електроенергия, отколкото изнася, тъй като почти половината от атомните ѝ електроцентрали не работят поради планирана, но понякога продължителна поддръжка или проблеми с корозията.

Равнището на доставките би трябвало да позволи на Франция да премине без проблеми през декември, но за януари съществува има риск от прекъсване на електрозахранването в случай на много студено време, ако потреблението не намалее.

Подписаното днес в Берлин споразумение формализира усилията, които Германия полага от средата на ноември, за "максимално увеличаване на капацитета на взаимните връзки, предоставен на пазара".

Освен това Германия "се ангажира да отложи постепенното спиране на останалите ѝ атомни електроцентрали до средата на април 2023 г., за да осигури допълнителни количества електроенергия за обмен с Франция" и да "мобилизира целия пазарен и резервен производствен капацитет, за да увеличи максимално потока на електроенергия за Франция".

Повратната точка е историческа и за Германия, тъй като страната е силно зависима от руския газ и трябва да диверсифицира доставките си, като се обърне към западните си партньори.

Според споразумението от средата на октомври Франция е пуснала в експлоатация нова линия за износ към Германия с капацитет "до 100 гигаватчаса на ден".

Газът, който Германия ще внася от Франция, ще постъпва във френската система от внос, най-вече по море. Франция разполага с четири стационарни терминала за внос на втечнен природен газ, докато Германия няма нито един, и планира да се снабди с допълнителен плаващ терминал за втечнен природен газ в Хавър "към зимата на 2023/24 г.", се припомня в споразумението.

Германия инсталира и плаващи терминали за метан - два още тази зима във Вилхелмсхафен и Брунсбютел, а други три - "до края на 2023 година".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    21 1 Отговор
    И Франция и Германия нямат газ. За къв им е споразомение?

    Коментиран от #5

  • 2 Сатана Z

    14 2 Отговор
    Интересен енергиен съюз ще се заформи.Гермаците отварят газовите камери,а Французите ще им доставят матеряла.И без това го имат в изобилие.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 електрически Москвич

    11 1 Отговор
    Франция вече е вносител хаха казах ви какво е положението с БВП на всички държави от ЕС -> рязък спад, санкцийте работят, сър!

    Коментиран от #13

  • 5 Пръц

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    То и България няма пари ,ама поръчва самолети.
  • 6 Госあ

    17 0 Отговор
    Путин да им спира урана на франсетата и да чакат вятъра 😂
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Стоян Александров

    12 1 Отговор
    Ехооооо, Господарите, а България какво ще прави ? Нали сме братя в ЕС-ааааа ? Сега Ние равноправни братя ли сме или БЪЛГАРЧЕТАТА СА РОБИТЕ, А ВИЕ ГОСПОДАРИТЕ ? Дайте да се разберем за да знаем НИЕ КАКВО ЩЕ ПРАВИМ ПО- НАТАМ, ИИИИИ ДАЛИ ДА СИ ПОДПИШЕМ ВСИЧКИ ДОГОВОРИ ОТ КОМУНИЗМА С БРАТССКА НАМ РУССИЯ. Иииииии всеки да си хваща пътя. Нещо Ни омръзнахъе там брюкселски зелки такива, няма да я бъде тая работа, нямааааааа ?
  • 12 кйхгфд

    4 0 Отговор
    За какво се споразумяха- да си синхронизират режима на тока ли?
  • 13 Гошо

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "електрически Москвич":

    БВП е счетоводен критерии ,а не производствен Лихтенщайн ,Монако ,Макао са с най висок БВП ,а какво реално произвеждат Оказа се че реалното производство в голямата си степен зависи от Русия
  • 14 Павел пенев

    1 0 Отговор
    Този енергиен съюз извън евро съюза ли е? Ясно е че вие ще се оправите, а останалите държави в скапания съюз какво ще правят?
Новини по държави: