Отидете към основна версия

1 793 22

Четвъртият сондажен кораб на Турция скоро ще бъде готов за работа в Средиземно море

  • турция-
  • газ-
  • реджеп ердоган-
  • средиземно море

Корабът от седмо поколение е с височина на кулата 112 метра, дълъг е 239 метра и широк 42 метра, а максималната дълбочина на сондиране е 12 200 метра

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Четвъртият сондажен кораб на Турция - "Абдулхамид Хан" - скоро ще бъде готов за работа в Средиземно море, съобщи официален представител, цитиран от "Хюриет дейли нюз".

"Планирали сме стъпка по стъпка къде и какво ще правим седмица по седмица и изпълняваме необходимото по този план", заяви Мелих Хан Билгин, ръководител на държавната енергийна компания TPAO в изказване на 12-ата среща на Енергийния форум на Турция.

Билгин отбеляза, че "Абдулхамид Хан" сега е закотвен край пристанище Ташуджу в южния окръг Мерсин за поддръжка, но "подготовката е на път да приключи".

Ръководителят на TPAO добави, че издирването на въглеводороди в Средиземно море се извършва с нова концепция. По думите му се проучват солните отлагания, за които се знае, че са се образували преди пет милиона години в Средиземно море. Експертите твърдят, че между тези солни пластове може да има газ, който може да бъде открит под морското дъно.

Корабът от седмо поколение е с височина на кулата 112 метра, дълъг е 239 метра и широк 42 метра, а максималната дълбочина на сондиране е 12 200 метра. В него може да се настани екипаж до 200 души, посочва изданието. Според турски представители "Абдулхамид Хан" е един от едва петте сондажни кораба в света, оборудвани с модерна технология от най-ново поколение.

По отношение на търсенето на енергоизточници на сушата Билгин каза, че е достигнат най-големият брой сондажи в историята на Турция.

"През тази година извършихме 150 сондажа, от които 55 са производствени. Нашата цел е през 2023 г. да открием 207 сондажа, 73 от които да бъдат производствени", каза той.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: