Отидете към основна версия

925 8

Премиерът Курти: Диалогът със Сърбия не е сред първите ми три приоритета

  • косово-
  • сърбия-
  • албин курти

Прищина и Белград постигнаха по-рано този месец споразумение за прекратяване на продължилия близо две години спор за регистрационните номера на автомобилите в Северно Косово

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Премиерът на Косово Албин Курти каза днес, че диалогът със Сърбия не е сред неговите първи три приоритета, написа Косово Онлайн.

„Диалогът със Сърбия не е сред моите първи три приоритета, имам заместник, който се занимава с европейската интеграция, развоя и диалога. Обемът на работата, с която се занимавам, както и моите усилия не са това, което се вижда по телевизията, може би изглежда, че това е само диалог, но не е така“, каза Курти.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 година, но Белград все още не признава независимостта на някогашната си област, въпреки че над 100 държави вече са я признали. С посредничеството на ЕС Белград и Прищина водят диалог за нормализиране на отношенията си от 2011 г.

Той добавя, че Косово иска финално, истинско споразумение, съсредоточено върху взаимното признание.

„Имаме нужда от споразумение, което е юридически обвързано с Виенската конвенция. Вярно е, че се противихме на диалога, но само заради това, което той представляваше“, добави Курти.

Заради кризата с регистрационните номера на автомобилите, предизвикана от въвеждането на реципрочните мерки от Прищина, сърбите напуснаха всички институции в Северно Косово, а депутатите от най-голямата косовска сръбска партия Сръбската листа напуснаха парламента на Косово.

Косово и Сърбия постигнаха по-рано този месец споразумение за прекратяване на продължилия близо две години спор за регистрационните номера на автомобилите в Северно Косово.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 7 гласа.

Свързани новини