Last news in Fakti

30 Ноември, 2022 19:50 922 8

Премиерът Курти: Диалогът със Сърбия не е сред първите ми три приоритета

  • косово-
  • сърбия-
  • албин курти

Прищина и Белград постигнаха по-рано този месец споразумение за прекратяване на продължилия близо две години спор за регистрационните номера на автомобилите в Северно Косово

Премиерът Курти: Диалогът със Сърбия не е сред първите ми три приоритета - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Премиерът на Косово Албин Курти каза днес, че диалогът със Сърбия не е сред неговите първи три приоритета, написа Косово Онлайн.

„Диалогът със Сърбия не е сред моите първи три приоритета, имам заместник, който се занимава с европейската интеграция, развоя и диалога. Обемът на работата, с която се занимавам, както и моите усилия не са това, което се вижда по телевизията, може би изглежда, че това е само диалог, но не е така“, каза Курти.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 година, но Белград все още не признава независимостта на някогашната си област, въпреки че над 100 държави вече са я признали. С посредничеството на ЕС Белград и Прищина водят диалог за нормализиране на отношенията си от 2011 г.

Той добавя, че Косово иска финално, истинско споразумение, съсредоточено върху взаимното признание.

„Имаме нужда от споразумение, което е юридически обвързано с Виенската конвенция. Вярно е, че се противихме на диалога, но само заради това, което той представляваше“, добави Курти.

Заради кризата с регистрационните номера на автомобилите, предизвикана от въвеждането на реципрочните мерки от Прищина, сърбите напуснаха всички институции в Северно Косово, а депутатите от най-голямата косовска сръбска партия Сръбската листа напуснаха парламента на Косово.

Косово и Сърбия постигнаха по-рано този месец споразумение за прекратяване на продължилия близо две години спор за регистрационните номера на автомобилите в Северно Косово.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хммм

    5 1 Отговор
    Курти – ще те откъртят...
  • 2 Свободен

    6 1 Отговор
    Тоя курти му е малък курта иочевидно са му наредили еврейските му господари от съединените еврейски щати да прави подобни провокативни изказвания за дапредизвика сърбите на война. Тоест за евреите ще е добре да вкарат сърбите във война. Сигурно ги е страх от факта, че сърбите са истински и свободни хора. То те ги е страх даже от мен дето съм никой само защото не работя за тях и си въобразяват, че могат да ми сломят духа или да ме подчинят като по 5-10 пъти на ден подхвърлят някви стотинки на пионките си(с крадените пари) да ми правят снимки където и да ходя, все едно съм световно известен. Това се случва и с много други хора. Само предизвикват смях в мен, тактиката им е жалка и смешна.
  • 3 Курти

    0 1 Отговор
    Ще им го на курти на сърбетата. Сърбетата си намериха майстора с шиптърите
  • 4 Според проучване на Алфа и

    2 1 Отговор
    , Отворено общество и център за либерални стратегии, само 39% от симпатизантите на политически партии в Българиая смятат, че страната трябва да остане в ЕС и НАТО!!!
    И това се двете НАЙ-ДЕСНИ формирования!!!! Само 39%!!!!!
  • 5 Сърбия Z

    1 1 Отговор
    Няма диалог момче,.за диалог трябват поне 2 събеседници, ти не ставаш за тази роля! Ти си Зеленски на балканите, марионетка, но народът страда и в украйна и в косова. И това не е притма, а реалността, която ще сполети измислената от ната държава
  • 6 Дребнотемие

    2 0 Отговор
    Сърбите много ще се трогнат
  • 7 Бай Лисан ™

    2 0 Отговор
    Първа грижа на бай Курти е да избегне среща с Рязко Порязкович.
  • 8 Верно ли

    1 0 Отговор
    Много ми харесва снимката, която използват на повечето статии за Сърбия и Косово! :))))