1 Декември, 2022 17:20 1 435 5

Белград: Визовата либерализация за Косово е лош сигнал за Сърбия

  • ивица дачич-
  • сърбия-
  • косово

За нас това е много лошо послание, защото показва, че двойните стандарти са налице, каза Дачич пред сръбската национална телевизия РТС

Белград: Визовата либерализация за Косово е лош сигнал за Сърбия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви днес, че либерализирането на визовия режим за Косово е лошо послание за Белград и оцени, че "Прищина постоянно е възнаграждавана за своята неконструктивност и едностранни ходове", докато се заплашват тези, които са коректни, като Сърбия", съобщи белградската агенция Бета.

"За нас това е много лошо послание, защото показва, че двойните стандарти са налице“, каза Дачич пред сръбската национална телевизия РТС в Лодз, Полша, където участва в среща на министрите на ОССЕ.

По повод изявлението на косовския премиер Албин Курти, че диалогът с Белград не е негов приоритет, че Косово никога няма да формира Съюз на сръбските общини и че той не се интересува от това, Дачич каза, че това трябва да тревожи много повече международната общност, отколкото Белград.

Той директно плюе върху авторитета на ЕС. Брюкселското споразумение е подписано и от Катрин Аштън, и от Хашим Тачи. Интересът на ЕС е да запази авторитета си, каза Дачич.

На въпрос как Сърбия може да попречи на Прищина да кандидатства за статут на кандидатка за ЕС, Дачич каза, че Сърбия не може да попречи на това.

Ние не сме членка на ЕС, страните членки гласуват за това. Пет от тях не признават Косово, а Унгария, която признава Косово, каза, че няма да гласува за приемането на Косово, каза Дачич.

Сръбският външен министър заяви още, че основната тема на срещата в Лодз е била териториалната цялост на Украйна и добави, че е "готов да ръкопляска, когато Украйна казва, че "Крим и Донбас са Украйна“, но не е убеден, че самият той ще получи аплодисменти, когато казва, че "Косово е Сърбия".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атлантик плюс

    11 4 Отговор
    Колективният Запад и двойни стандарти - това е невъзможно. Престанете с тези конспиртативни теории.
  • 2 Ха, ха,

    18 1 Отговор
    И на сърбите им "родиха" една пориятелска "Македония"
  • 3 Ами то и за българите

    9 0 Отговор
    е лоша либерализазцията на сръбските паспорти. на почивка не идвате, само преминават и висиме на една и съща опашка без те да плащат вноски в ес
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 1 Отговор
    Сръбските клошари и те ще го изядат кано проскубаната им мащеха робсия‼️
  • 5 БСП за България и Радев

    12 1 Отговор
    Србе на врбе, ще ядат мекия жалките чубани!
Новини по държави: