22 Ноември, 2022 17:20 694 5

Премиерът: Само мирът и сигурността могат да донесат просперитет на целите Балкани

  • ана бърнабич-
  • сърбия-
  • косово-
  • александър вучич

Единственото нещо, което искаме, и единственото, което сърбите в Косово и Прищина искат, е прилагането на съществуващите споразумения и нищо повече, но и нищо по-малко от това

Премиерът: Само мирът и сигурността могат да донесат просперитет на целите Балкани - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич заяви, че само мирът и стабилността могат да донесат просперитет на целите Балкани и че вчера на срещата в Брюксел с представители на Прищина Сърбия е показала колко е ангажирана с опазването на мира в региона, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

В отговор на въпроси на журналисти след официалното представяне на „Бялата книга 2022“ на Съвета на чуждестранните инвеститори в Двореца "Сърбия", Бърнабич подчерта, че сърбите в Косово и Метохия искат само върховенство на закона и спазване и прилагане на постигнатите споразумения.

Единственото нещо, което искаме, и единственото, което сърбите в Косово и Косово искат, е прилагането на съществуващите споразумения и нищо повече, но и нищо по-малко от това. В крайна сметка, когато говорим за върховенство на закона, една от основните и върховни ценности на ЕС, то това пълно зачитане и прилагане на постигнатите споразумения е точно тази висша ценност и показател за върховенство на закона, каза Бърнабич.

Тя съобщи, че снощи са разговаряли до късно в президентството с представители на сърбите от Косово и Метохия.

Президентът Вучич проведе тази среща и отново поиска мир. Той каза, че сърбите в Косово не трябва да се поддават на никакви провокации, че е важно да покажем колко държим на стабилността. Стабилността и мирът са единствените неща, които могат да ни помогнат да просперираме на Западните Балкани и на Балканите като цяло. До момента успяваме в това, посочи Бърнабич..

Тя благодари на президента Вучич за начина, по който е представил политиката на Сърбия вчера в Брюксел.

Той показа, че сме широки в нашето разбиране за компромис и колко държим на продължаването на диалога, за да обезсърчим всички опити за дестабилизация в този район, каза Бърнабич.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    1 1 Отговор
    Колко повече се трепат около България, толкова по-добре за нея.
  • 2 Адам Хилтън

    5 0 Отговор
    Тъй нареченото "буре с барут" е по-мирно от цяла Европа бе - Франция води война в Африка, другите и съседки пращат доброволци на САЩ в Близкия изток, всички около Украйна и те си просят война с Русия, Турция и тя е във война със Сирия, скоро май и със САЩ ще влизат пак в Иран. Абе изобщо ние Балканите най-мирни излязохме - Бисмарк е присъждал проблемите на неговата държава и тези около него на нас.
  • 3 ННН

    5 0 Отговор
    Журналето, като започнеш заглавието с Премиерът означава, че говориш за българския премиер!
  • 4 Турчин

    2 1 Отговор
    при нас си е мир. Ние сме също балкани тук. Вие си гледайте вашата купа. Нас не ни забърквайте в шовинистко-шиптарски великоилюзии.
  • 5 Така

    0 0 Отговор
    Ана Б.👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Новини по държави: