Отидете към основна версия

668 3

Дали визитата на Шарл Мишел в Пекин ще спомогне за решаване на двустранните проблеми между Китай и ЕС?

  • шарл мишел -
  • пекин-
  • си цзинпин-

Китай съобщи в четвъртък, че президентът на Китайската народна република и лидер на Китайската комунистическа партия Си Цзинпин е провел обстоен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел

Снимка: БГНЕС

Една знакова визита на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в Пекин миналия четвъртък някак си остана извън светлината на прожекторите на фона на войната в Украйна и посещението на Макрон във Вашингтон. Визитата на Мишел обаче показва, че ЕС търси начини за конструктивно сътрудничество с Китай на най-високо политическо равнище.

Китай съобщи в четвъртък, че президентът на Китайската народна република и лидер на Китайската комунистическа партия Си Цзинпин е провел обстоен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, който пристигна на посещение в Пекин по покана на китайския президент Си Цзинпин. Двамата лидери са обсъдили Русия, Тайван и въпроси, свързани с търговията.

Китайската новинарска агенция Синхуа не съобщи подробностиза разговора на Си с Мишел. Представители на ЕС заявиха пред Асошиейтед прес, че посещението на Мишел има за цел да бъде намерен баланс между желанието на ЕС да изнася повече стоки за Китай и необходимостта да отстоява в отношенията си с Пекин своята позиция по въпросите, свързани със защитата на демокрацията и основните свободи.

Визитата на Мишел е и възможност за ЕС да покаже единство в отношенията с Китай, след като в началото на миналия месец германският канцлер сам посети Пекин, отбелязва АП.

Китай ще засили стратегическата си комуникация и координация с Европейския съюз, е казал Си Цзинпин на Шарл Мишел, предаде Ройтерс.

На срещата си с Мишел в Пекин Си изрази надежда, че "институциите на ЕС и държавите, които членуват в него, ще си изградят обективна и правилна представа за Китай", съобщава китайската държавна телевизия.

"Китай ще остане отворен за европейските компании и се надява, че ЕС е в състояние да елиминира намесата и да гарантира справедливи и прозрачни бизнес условия за китайските компании", каза Си на Мишел.

Нито Си, нито китайската телевизия дадоха обяснение какво има предвид китайският лидер под "намеса".

Си каза още, че Китай и ЕС трябва да засилят координацията си в макроикономически план и да работят заедно в името на взаимната изгода, да създават заедно нови източници на растеж и да гарантират сигурността, стабилността и надеждността на веригите за промишлени доставки.

Председателят на Европейския съвет от своя страна е заявил, че "достъпът до европейските пазари е широко отворен, докато в Китай съществуват сектори, които остават недостъпни". Той е изтъкнал и необходимостта от по-голяма реципрочност и балансирано партньорство.

Китайският лидер е засегнал също така и въпроси, свързани с конфликта в Украйна. Си призова за избягване на ескалацията в украинския конфликт, предаде ТАСС, като се позова на китайската държавна телевизия. "Решението на украинската криза с политически средства в най-голяма степен отговаря на интересите на Европа и на всички страни в Евразия", изтъкна още китайският президент.

„Важно е да се избегне ескалацията или разширяването на кризата, да останем ангажирани с насърчаването на преговори за мирно уреждане, да овладеем разрастването на кризата и да избегнем всякаква блокова конфронтация“, посочи в изявление китайското външно министерство.

Пекин беше изправен пред сериозен натиск от страна на Запада да използва икономическото и политическото си влияние, за да накара Москва да спре войната.

"Призовах президента Си да използва своето влияние спрямо Русия с цел тя да спазва Устава на ООН, както направих и на срещата на върха между Европейския съюз и Китай през април", заяви Мишел. Си Цзинпин е уверил, че Китай не доставя оръжия на Русия и се обявил против ядрените заплахи, допълни председателят на Европейския съвет.

Въпреки че Китай не доставя оръжие на Русия, Пекин остава най-близкият съюзник на Москва и отказа да осъди руската инвазия в Украйна или да подкрепи западните санкции, насочени към сдържане на способността на Русия да продължи да води войната.

Шарл Мишел е подчертал пред китайския си домакин важността на достъпността на ваксините срещу КОВИД-19 на фона на общественото недоволство в Китай срещу политиката на нулев ковид, посочва в коментар в. „Файненшъл таймс“. Пекин все още не е одобрил използването на РНК-ваксини в страната и разчита основно на препарати собствено производство.

По време на визитата си в Пекин миналия месец германският канцлер Олаф Шолц обяви сделка, според която американско-германската фармацевтична компания „Пфайзер/Бионтех“ ще доставя ваксини на чужденци в Китай след повече от година на регулаторни пречки.

Председателят на Европейския съвет е изтъкнал също правото на мирни събрания в разговора си със Си, проведен на фона на репресиите срещу протестиращи срещу строгите антиковидни мерки на китайските власти. „Заявихме много ясно, че европейски компании са в състояние да осигурят ваксини, ако такива доставки бъдат договорени от официалните власти в Китай“, каза на пресконференция Мишел след тричасовите разговори в Пекин.

Председателят на Европейския съвет каза още, че е повдигнал също въпроса с човешките права пред Си. „Правото на мирни събрания е основно право, записано във Всеобщата декларация за правата на човека“, каза Мишел. Той добави, че е коментирал със Си Цзинпин и скорошната вълна от протести в Китай, без да уточни каква е била реакцията на държавния глава.

Си е казал на Мишел, че между ЕС и Китай няма „истински стратегически различия или конфликти“, и че се надява те да обединят силите си, за да се „противопоставят на разделенията“.

В рамките на еднодневното си посещение в Китай Шарл Мишел се срещна също с премиера Ли Къцян и с председателя на постоянната комисия на китайския парламент Ли Чжаншу.

Китайски дипломати в Брюксел казаха, че оценяват визитата на Мишел като знак за желание за контакти в контраст с хладните отношения между Вашингтон и Пекин.

„Стремежът да се откъснат колкото се може повече останалите западни държави, особено големите страни от ЕС, от политиката на Вашингтон винаги е бил част от китайската външна политика“, каза Ши Инхун, съветник в китайското правителство пред „Файненшъл таймс“. Задаващата се световна рецесия и напрежението, което ще създаде тя, обективно допринася за реализирането на тази китайска стратегия, каза Ши.

ЕС и Китай са два икономически колоса, които в светлината на задаващата се световна рецесия търсят начини да уредят търговските си отношения, за да намалят отрицателните ефекти от нея до минимум. И двете страни трябва да склонят на компромиси, а визитата на Мищел в Пекин е едно добро начало на възстановяването на двустранните отношения, преминали през толкова спорове и проблеми през последните няколко години.

Източник: БТА

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания