Отидете към основна версия

2 386 55

Кремъл: Може и да разговаряме със САЩ за мир в Украйна, но засега без преговори с Киев

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • дмитрий песков

Целите на специалната военна операция трябва да бъдат постигнати, Русия трябва и ще постигне целите, които си е поставила, каза още Дмитрий Песков

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков днес заяви, че може да се съгласи със САЩ за нуждата от траен мир в Украйна, но изрази песимизъм по отношение на перспективата за преговори, докато не бъдат постигнати целите на "специалната военна операция", предаде Ройтерс.

Както американският президент Джо Байдън, така и руският му колега Владимир Путин казаха, че са отворени за дипломатическо решение за Украйна, но не се очертава двамата лидери да се срещнат, а освен това и двете страни не са съгласни с условията за преговори.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън вчера каза в интервю, че конфликтът в Украйна, който вече продължава десети месец, почти със сигурност ще завърши с дипломация и преговори и че е нужен "справедлив и траен мир".

В отговор на думите му Песков днес посочи, че е съгласен за необходимостта от мир.

"Че резултатът от случващото се трябва да бъде справедлив и дългосрочен мир – с това може да се съгласим. Но що се отнася до перспективите за каквито и да е преговори, към настоящия момент ние не виждаме такива", каза говорителят на Кремъл.

Запитан какво трябва да се случи, за да може подобни перспективи да станат реални, той заяви: "Целите на специалната военна операция трябва да бъдат постигнати. Русия трябва и ще постигне целите, които си е поставила".

Ройтерс отбелязва, че целите на Москва в Украйна не са напълно определени и изглежда, че са се променили във времето, след като руските сили се сблъскаха с контранастъпления на бойното поле.

Русия казва, че никога няма да се откаже от окупираните територии в Източна Украйна, а Киев изключва възможността да отстъпи каквато и да е част от земите си в замяна на мир и изисква Москва да ѝ върне всички завладени и окупирани територии, включително и Кримския полуостров.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания