10 Декември, 2022 10:00 2 607 53

И да се разбунтува, Русия я чака нов „Путин”

  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин

С Владимир Путин властта стана напълно автократична, около него има много олигарси, но политически те не съществуват

И да се разбунтува, Русия я чака нов „Путин” - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако Путин загуби войната в Украйна, пред Русия им два пътя. Контролиран преход след споразумение между елитите или изпадане в гигантска криза, анархия и репресии, на чиито фон може да изплува спасителната фигура на Пригожин. Това казва в интервю за френския вестник Le Figaro Франсоаз Том - историк, специалист по Русия, автор на "Обратното броене. Прозрения за съветската и руската история", както и на "Путин или манията за власт".

ФИГАРО: Как си представяте края на Владимир Путин?

Франсоаз Том: Историята никога не се повтаря, но в политическата конструкция на Русия има особености, които си струва да се припомнят. Руският режим, може би дори повече от съветския комунистически режим, беше изграден около личност, лидер, от когото зависи цялата пирамида на властта. Това се отнася с пълна сила за Путин, защото когато дойде на власт, той унищожи институциите, унищожи местните инициативи и заличи зародиша на държава, която Борис Елцин беше започнал да създава.

Така че в деня, когато Путин бъде отстранен или убит, ако този ден дойде, можем да очакваме гигантска криза. Тогава ще разберем, че руска държава няма! Започваме да го виждаме в Украйна, където Кремъл не е в състояние да организира военните усилия. Руската война в Украйна показва началото на разпадането на вертикала на властта, който замества държавата, както комунистическата партия заместваше държавата при СССР. Поне в съветско време имаше "политбюро", което ограничаваше властта на генералните секретари, дори тази на Сталин. С Владимир Путин властта стана напълно автократична. Около него има много олигарси, но политически те не съществуват.

ФИГАРО: Значи краят на Владимир Путин ще доведе до хаос?

Франсоаз Том: Във всеки случай можем да очакваме сериозна криза след разпадането на вертикала на властта. Вече можем да видим първите симптоми за това с раздробяването на въоръжените сили на групи: тази на Кадиров, тази на Пригожин, специалните части на армията, тези на ФСБ и Националната гвардия или дори силите на областните управители, на които Путин даде правото да организират собствената си защита, когато се опасяваше от политически вълнения сред населението, след като издаде указ за частичната мобилизация. Когато руснаците се върнат от Украйна, новобранците, мобилизирани от Пригожин в затворите, ще представляват значителен източник на безредици и анархия. Както когато през 1953 г., при смъртта на Сталин, отварянето на вратите на ГУЛАГ от Берия беше последвано от голяма вълна от престъпления.

ФИГАРО: Какви са възможните сценарии?

Франсоаз Том: Виждам два сценария. Първият би бил контролиран преход след споразумение между елитите. Пригожин или Кадиров за момента са плашила, какъвто беше ултранационалистът Владимир Жириновски по времето на Горбачов и Елцин. Елементи, благоприятстващи подобие на либерализация, вероятно ще се появят от КГБ. Те няма да са демократи, но ще се опитат да се оправят със Запада, представяйки се за прагматични реформатори. Дотогава Путин беше несменяем, защото елитите и част от населението вярваха, че той е възстановил силата на Русия. Но откакто започна да разрушава стълбовете на своята власт, включително армията, Газпром и петрола, елитите се отвърнаха от него. Тяхната цел несъмнено ще бъде да се върнат в Русия от 2000-те, тази, която продаваше петрол и газ на Европа. Тяхната цел ще бъде премахване на санкциите.

ФИГАРО: А вторият сценарий?

Франсоаз Том: Не е сигурно, че преходът ще остане контролиран. Може би малките групи, които го организират, бързо ще бъдат пометени. Въпросът, на който не може да се отговори, е дали ще видим бунт на регионите на Русия, които бяха пожертвани от Путин, обезкървени и които имат дълбоки оплаквания за изразяване.

Тогава ще настъпи време на беди, сравнимо с това, последвало "опричнината" на Иван Грозни, "резервата на суверена", както се определя от 1565 до 1572 г. частта от Русия, над която царят упражнява абсолютна власт и жестоки репресии. Със същите ексцесии и същата анархия, които съпътстваха реакцията на политиката на Иван Грозни. В такъв контекст фигура като тази на Пригожин може да се превърне във важен актьор.

ФИГАРО: Какви биха били последиците от победа на Украйна за руската мощ?

Франсоаз Том: Поражение в Украйна би свалило Владимир Путин. Той удържа позициите си досега, тъй като елитът все още таи надежда, че той може да осигури на Русия военна победа. Но ако Русия бъде принудена да се изтегли от всички окупирани земи, Путин вече няма да им бъде полезен и ще трябва да бъде премахнат. Или кротко, с гаранции за безнаказаност, може би по здравословни причини. Или по-брутално. Спомнете си какво казваше Мадам дьо Стал: "Русия е деспотизъм, смекчен от убийства."

ФИГАРО: Вярвате ли в победа на Украйна?

Франсоаз Том: Времето играе за Украйна, защото има по-обучена, по-добре оборудвана армия и води интелигентна война. При условие, че хората издържат на зимата, която ще бъде много тежка. Но решаването на руския проблем ще отнеме време. Докато сърцевината на путинизма, която е ограбване на руското богатство от управляващия клан, остава цяла, проблемът ще продължи да съществува. Защото лидерите ще бъдат принудени да прибягнат до шовинизъм и агресивен национализъм, за да осигурят покорството на населението и да оправдаят ограбването на Русия. Хищническата икономика е в основата на сегашната власт и не е изключено тя да бъде възпроизведена от наследници. Докато тази хищническа система съществува, западняците ще направят добре да не се втурват в "бизнеса както обикновено" с Русия.

ФИГАРО: Не вярвате ли във всенароден бунт?

Франсоаз Том: Може би народът ще се разбунтува, но както винаги в Русия, това ще завърши с нова автокрация. Не мога да си представя демократ да дойде на власт. Руснаците са претърпели двадесет години промиване на мозъци, народът е осакатен интелектуално и морално. И тогава всичко ще зависи от реакцията на Запада. Ако е прозорлив, ще се привърже повече към институциите, отколкото към личностите. Ще успее ли да настоява за реална децентрализация в Русия? Това е ключов въпрос. Ще успеят ли провинциите да запазят ресурсите си? По-малко зависими от Москва? Друга Русия не може да бъде изключена. Но ако завършим с Путинска система без Владимир Путин, след време ще възникне същият проблем. Освен това с по-страшна Русия, защото тя ще е научила уроците от провалите на Путин и ще знае, че мухи се ловят с мед, а не с оцет.

превод: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Факт

    12 27 Отговор
    Тая алкохолишка сг...н не може да се управлява демократично.Не е за тях тая работо.

    Коментиран от #21

  • 4 Пич

    31 14 Отговор
    Русия не , но Украйна ще се разбунтува !!! Но нов Зеленски няма да има , защото украинците ще станат внимателни , и ще ги бесят зелените , докато не са пораснали !!!

    Коментиран от #8, #16

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    22 2 Отговор
    НИЕ да си ПОДРЕДИМЕ нашата ДЪРЖАВА
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост

    34 13 Отговор
    Ако Русия загуби войната …. Ами ако спечели?! Къде ще се наврете в зад… ка на кучето? Ще ревете наду…пени!

    Коментиран от #30

  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    22 13 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    ЗЕЛЕНСКИ е психопат психопат не е болест а СЪСТОЯНИЕ НА психо УМЪТ
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Верно ли

    40 9 Отговор
    Хахаха, демократично правителство??? Я този Франсоаз да ми обясни в този момент къде точно има "демократично" правителство! Драги ми Франсоаз, демокрацията отлетя и тя като комунизма, ама ти продължавай да баламосваш простолюдието с "демократични приказки"!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 оня с коня

    24 10 Отговор
    Руснаците са вече в Бахмут от 24 часа.

    Коментиран от #17

  • 14 Да, ама не...

    4 11 Отговор
    Проблема не е кой ще бъде е как ще се спрсвя едновременно гражданско непочинение (не дай си боже война) и в същото време война в Украйна.
  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 4 Отговор
    Мноого чел........Мнооого книга....Внушавате Неистина!!!
  • 16 Хихи

    12 23 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    Всъщност Украйна е със Зеленски повече от колкото, когато и да било! А това го направи омразата срещу Путиновата Русия.
  • 17 Хехе

    6 14 Отговор

    До коментар #13 от "оня с коня":

    Там са,там са на купчини даже не ги прибират.Оставят кучетата да свършат тая работа.
  • 18 Един

    28 9 Отговор
    Вова не им подари Русия, както Горбачов и Елцин Съветския съюз... Затова е идиотската пропаганда Лицемерните западни рептилии. Хегемонията им приключи, идва справедлив световен ред.
  • 19 При 7:1 за Испания

    11 1 Отговор
    и мач който се играе само в полето на съперника , е малко нелепо да се мисли за съдбата на старши тренера на испанците при загуба.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Дте в "демократа"

    12 4 Отговор

    До коментар #3 от "Факт":

    Бягай в някой от западните режими и не се връщай повече тук.
  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 13 Отговор
    Жалките роби винаги са били и ще бъдат роби, така са свикнали и така обичат, винаги са били боси, голи и гладни от как ги има и винаги си величаят и боготворят султана‼️ "Раба който не се бори и не иска свобода, заслужава двойно робство" е казал Дудаев ‼️
  • 23 Гаглей

    3 1 Отговор
    Каква кола точно сбъркахте на автомобилния куиз? Беше много лесен

    Коментиран от #26

  • 24 Кирил

    7 21 Отговор
    Сегашна русия е наследница на москови улус, част от татаромонголската златна орда. Върховната власт е неограничена и всичко е собственост на хана. Социалното неравенство е доведено до крайност.Хан господар и назначени олигарси от юдейски произход и провинции в 18 ти век.
    Краят на системата ще е както на златната орда, разпад

    Коментиран от #27

  • 25 Бля бля..

    21 4 Отговор
    И тоя льольо плаче за Елцин,който им оправяше досега западните икономики с Безплатни Руски Енергоносители,но шведската маса беше до Путин..
  • 26 Адам Хилтън

    2 8 Отговор

    До коментар #23 от "Гаглей":

    Массвича с абееса
  • 27 Методий

    7 5 Отговор

    До коментар #24 от "Кирил":

    Кан Испор/ Исперих или Аспарух/ също идва ОТТАМ ТУК,без да знае и две славянски думи..
  • 28 дедо Герчо

    10 3 Отговор
    Поне в съветско време имаше "политбюро", което ограничаваше властта на генералните секретари, дори тази на СталинНА СТАЛИН!?АБЕЕ,ТИ ЛУД ЛИ СИ...ХЪХЪХЪ...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 стоян георгиев

    5 18 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Робсия винаги печели второ.мясно и то с толяма чужда помощ, но сега няма от кой да дойде, аянолаха ги вижда ,че са съдрани до дупка и няма с кво да плащат, рубли му не трябват, заминават у канала алкохолните отрадаци завинаги!
  • 31 плевен

    14 5 Отговор
    САЩ и техните колонии трябва всеки ден да палят свещ за здравето на Путин.
    Новият Путин се казва Стрелцов. Той е военен и политик, който още от 2014 г. иска решително да се унищожи Украйна. Още тогава говореше, че колкото повече това се отлага, толково повече кръв ще плати Русия. За него анексията на Крим е половинчата работа. Оказа се прав. За сега тайните служби успяват да го държат под контрол, но докога....?

    Коментиран от #32

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Да, това е истината.

    16 4 Отговор
    Ето какво мислят и украинците -"Що се отнася до Путин, то ние не вярваме, че ще има революция в Русия. През фефруари и март имаше протести на Червения площад срещу войната срещу Украйна. Издигнати бяха лозунги, на които пишеше: "Путин, ние не искаме тази война". Като погледнем обаче по-широко, ще видим, че излезлите да протестират срещу войната руснаци са много малка част от руското общество. Те са под 3%." - какво по ясно, един ще падне друг ще го смени и толкоз, какво тук значи някаква си личност. Руснаците са народ а не мърша.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Марококо

    16 2 Отговор
    На чужд гроб реват френците, а може техният да е близо.
  • 36 Сметкабезкръчмар

    12 4 Отговор
    Русия няма да загуби в Украйна по добре си правете сметката в случай че спечели какво го чака запада, по правдоподобно е и ще сте по подготвени а всичко останало е фантасмагории и бълнувания

    Коментиран от #40

  • 37 Механик

    13 4 Отговор
    Аз вече се изморих да ви казавам, че ако не искате Путин, ще получите Сталин. А Сталин знае какво да прави с предателите и враговете.
    Западняците не разб раха ли, че от алчност сами си изядоха хлебеца?( Предвид широкомащабните и нагли източвания на руски ресурси по времето на горби и елцин.) Повече тия времена няма да се върнат и това е ясно. Русия си научи урока по трудния начин, но няма да допусне грабежа от 90-те години.

    Коментиран от #39

  • 38 Истината

    6 10 Отговор
    Всички мечти за величието на Русия винаги завършват с купони за хляб.
  • 39 Наблюдател

    4 11 Отговор

    До коментар #37 от "Механик":

    Никакъв Сталин няма да има. Ще има депутинизация и разпадане.
  • 40 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 9 Отговор

    До коментар #36 от "Сметкабезкръчмар":

    Хаха, само тябва аятоляха да си вдига тела, че дронове нет, ракети тоже, а Зеленски млати ватите с 10 хаймарса от пролента‼️
  • 41 Матей преображенски

    12 2 Отговор
    Големи хвалби за Украйна,О,мон дейо е санкре бльо!Фигаро се е превърнал във Фьолкишер беобахтер.Чудят се как да докарат Русия до пълно разорение и разграбление,ту Путин бил голямата пречка,ту народа не се решавал на бунт.Да бяха погледнали колко процента от руснаците са гласували за Путин и отпадат всякакви коментари.От какво да са недоволни,може би ,че трябваше по-рано да започне СВО,докато ук-ри-те не бяха се подготвили,че се довери на минските споразумения,а се оказа ,че А.Меркел е играла подла игра и осигурила години на всу да се подготви.Но явно така е било писано да стане,запада е обрекъл Украйна и заложил срещу топа,безмилостно и ге-но-цид-но.
  • 42 Хорейшио

    11 3 Отговор
    Русия ще загуби войната когато ви цъфнат налъмите . Продължавайте да вярвате в задгробния живот .

    Коментиран от #46

  • 43 Наблюдател

    4 7 Отговор
    Една държава която от 300 години се управлява еднолично от цар /няма значение дали е наследствен или го избира Политбюро/ нищо не може да даде на света, съответно е излишна. А че вероятността да има въоръжени сътресения е голяма, това по скоро е свързано с натрупаните богатства от някои хора и мечтата на други да им ги вземат. А там се краде яко и нагло. Не напразно по официални данни в Русия има 750 000 частни охранители. Така че като почне да се гърми ще се чуе

    Коментиран от #50

  • 44 Урюрвкос

    3 0 Отговор
    Преди да загуби войната в Украйна Русия трябва да загуби войната в Сирия.
  • 45 БИБЛИОТЕКАРЯ

    6 4 Отговор
    БАЙ ДЪН НЕ СЪМ ГО ВИЖДАЛ ПРЕД ТАКАВА ОГРОМНА БИБЛИОТЕКА. ЗАЩО ЛИ? ЗАПАДНЯЦИТЕ ВИНАГИ СА ЛЪГАЛИ РУСИЯ, ЗАТОВА ИМПЕРАТОР НИКОЛАЙ Е ГОНИЛ ФРЕНСКИТЕ ВОЙНИЦИ ЧАК ДО ПАРИЖ.
  • 46 Наблюдател

    5 7 Отговор

    До коментар #42 от "Хорейшио":

    Путин загуби войната още на 23 февруари. Сега се уточняват техническите подробности. Смъкнаха му 20% от военния ресурс. Тази година ще му смъкнат още 20% и войната ще приключи, защото надолу означава неконтролируема анархия в една държава с ядрено оръжие, а това е опасно за света. Нима някой си мисли, че световния бизнес ще си разруши работещата от 200 години система заради едно полицейско ченге и 100 млн с колхозно мислене

    Коментиран от #48

  • 47 Биби Кинг

    1 7 Отговор
    Путин изпадне ли идват Мадуро и Курилин и почват Росиа мъжката!
  • 48 очен доктор трябва

    10 2 Отговор

    До коментар #46 от "Наблюдател":

    Загубил Путин войната само в очите на някой кьорав наблюдател .
  • 49 Фигаро тук фигаро там

    9 4 Отговор
    Всички знаят какво ще направи Русия и какво мисли Путин?! Франсетата да замълчат и да си спомнят за Наполеон Бонапарт!

    Коментиран от #51

  • 50 истината

    9 1 Отговор

    До коментар #43 от "Наблюдател":

    По добре такава държава да се управлява еднолично от цар , отколкото от 240 толупа дето никаква работа не вършат .
  • 51 историята помни

    6 1 Отговор

    До коментар #49 от "Фигаро тук фигаро там":

    Вярно е , то за това Макрон почна да се оглежда и да иска гаранции за Русия .
  • 52 А ми

    6 2 Отговор
    явно все още има дебили да допускат дори че ядрената държава с неизчерпаеми ресурси и ва банк залози може да си позволи да загуби война с целия колективен запад на собствените си граници. Но вселената и глупостта са безкрайни.
  • 53 Вирус

    0 0 Отговор
    Историко точно историята винаги се повтаря и всяко ново нещо е добро забравено старо ама нали пропаганда да върви