Отидете към основна версия

3 987 31

И Узбекистан излезе с хладна позиция относно руския план за газов съюз

  • газ-
  • газпром-
  • русия-
  • узбекистан

Страната, включително столицата Ташкент, се сблъска с недостиг на газ през последните няколко дни, тъй като потреблението нарасна заради студеното време

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Енергийният министър на Узбекистан поля със студена вода руското предложение за "газов съюз", включващо централноазиатската страна, заявявайки, че Ташкент няма да приеме политически условия, които заплашват националните ѝ интереси, предаде Ройтерс.

Русия обяви миналия месец, че обсъжда газов съюз с Казахстан и Узбекистан, за да подкрепи доставките между трите страни и до други купувачи, включително Китай.

Този съюз е част от промяната в стратегията на Москва след инвазията ѝ в Украйна, която принуди ЕС да намали рязко зависимостта си от руските енергийни ресурси.

Узбекският министър Журабек Мирзамахмудов заяви, че Ташкент все още не е получил предложението.

"Дори, ако бъде сключено газово споразумение с Русия, това не означава съюз", каза той. "Водеха се преговори за доставки на руски газ по тръбопровод през Казахстан , но това би бил „"ехнически договор", а не съюз“, добави той.

"Ако внасяме газ от друга страна, то ние си сътрудничим само на основата на търговски договор за продажби. Никога няма да се съгласим на политически условия в замяна на газ. Накратко ще приемем договор за газ, който ни бъде предложен, само ако сме съгласни с него, в противен случай няма да го направим", подчерта узбекският министър.

Хладната позиция на Узбекистан към руското предложение отразява все по-големите трудности, които Москва среща в опита си да наложи волята си на бившите съветски републики.

Узбекистан продължава да е частично зависим от чуждестранния газ. Страната, включително столицата Ташкент, се сблъска с недостиг на газ през последните няколко дни, тъй като потреблението нарасна заради студеното време.

Мирзамахмудов каза, че рязкото застудяване е принудило Узбекистан да спре износа на 6 милиона кубични метра газ дневно за Китай.

Страната произвежда общо около 52 милиарда кубични метра природен газ годишно, при внос от 4 милиарда кубични метра и износ от 2,7 милиарда кубични метра, добави той.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: