Last news in Fakti

7 Декември, 2022 20:20 3 916 31

И Узбекистан излезе с хладна позиция относно руския план за газов съюз

  • газ-
  • газпром-
  • русия-
  • узбекистан

Страната, включително столицата Ташкент, се сблъска с недостиг на газ през последните няколко дни, тъй като потреблението нарасна заради студеното време

И Узбекистан излезе с хладна позиция относно руския план за газов съюз - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Енергийният министър на Узбекистан поля със студена вода руското предложение за "газов съюз", включващо централноазиатската страна, заявявайки, че Ташкент няма да приеме политически условия, които заплашват националните ѝ интереси, предаде Ройтерс.

Русия обяви миналия месец, че обсъжда газов съюз с Казахстан и Узбекистан, за да подкрепи доставките между трите страни и до други купувачи, включително Китай.

Този съюз е част от промяната в стратегията на Москва след инвазията ѝ в Украйна, която принуди ЕС да намали рязко зависимостта си от руските енергийни ресурси.

Узбекският министър Журабек Мирзамахмудов заяви, че Ташкент все още не е получил предложението.

"Дори, ако бъде сключено газово споразумение с Русия, това не означава съюз", каза той. "Водеха се преговори за доставки на руски газ по тръбопровод през Казахстан , но това би бил „"ехнически договор", а не съюз“, добави той.

"Ако внасяме газ от друга страна, то ние си сътрудничим само на основата на търговски договор за продажби. Никога няма да се съгласим на политически условия в замяна на газ. Накратко ще приемем договор за газ, който ни бъде предложен, само ако сме съгласни с него, в противен случай няма да го направим", подчерта узбекският министър.

Хладната позиция на Узбекистан към руското предложение отразява все по-големите трудности, които Москва среща в опита си да наложи волята си на бившите съветски републики.

Узбекистан продължава да е частично зависим от чуждестранния газ. Страната, включително столицата Ташкент, се сблъска с недостиг на газ през последните няколко дни, тъй като потреблението нарасна заради студеното време.

Мирзамахмудов каза, че рязкото застудяване е принудило Узбекистан да спре износа на 6 милиона кубични метра газ дневно за Китай.

Страната произвежда общо около 52 милиарда кубични метра природен газ годишно, при внос от 4 милиарда кубични метра и износ от 2,7 милиарда кубични метра, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Суд и глад

    33 22 Отговор
    И Узбекистан като ЕС. Нема газ, нема и пари.

    Коментиран от #7, #12

  • 2 Танк

    33 15 Отговор
    Източник Украйна. Без коментар. Аталоми.
  • 3 Зимата оде не е почнала

    28 22 Отговор
    А се молим на Русия за газ. Мъка...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ❗❗❗❗❗❗

    33 12 Отговор
    Факти копирайте дословно речта на узбекистанеца. Не си смучете от пръстите. Не ни наливайте вашите фалшиви изводи. Ние можем сами да вадим изводи. Това което пишете е ЛЪЖА. ФЕЙК. Искаме истинската реч❗❗❗

    Коментиран от #10

  • 6 007

    20 23 Отговор
    Ако ви се иска руски ботуш да ви гази подписвайте.само после да не плачете. 🇧🇬🇺🇦🇺🇸🇪🇺🇧🇬
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ха ха ха

    24 20 Отговор
    Никой не иска с въшливите ватенки......
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Факт

    19 5 Отговор

    До коментар #5 от "❗❗❗❗❗❗":

    Искате ама няма,въртим статиите както дявола чете Евангелието
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 гост

    15 12 Отговор

    До коментар #1 от "Суд и глад":

    Както казах , въпреки че някой явно не може да го понесе , от другата страна на Узбекистан е една държава Туркменистан !! Можеш да провериш какви са и газовите залежи , дето се чуди какво да ги прави !! И то без имперските сънища на Кремъл , което е достатъчно дори цената да беше по-висока , а тя е по-ниска в пъти !!

    Коментиран от #17

  • 13 Е така де

    14 6 Отговор
    Ние ще сключи договор ако е в наш интерес:))) и няма да се съгласяваме с политически условия... А условията са, да станете най голямият газов хъб в света... А това във ваш интерес ли е, господа Узбекистанци??

    Коментиран от #15, #16

  • 14 Тръмп

    9 10 Отговор
    "Ако внасяме газ от друга страна, то ние си сътрудничим само на основата на търговски договор за продажби. Никога няма да се съгласим на политически условия в замяна на газ. Накратко ще приемем договор за газ, който ни бъде предложен, само ако сме съгласни с него, в противен случай няма да го направим", подчерта узбекският министър.“


    Ето това искаха да направят и с Европа, газ за политически отстъпки! Монопол и после да държат кранчето в ръцете си! Никой няма да ви се върже повече! Никой?
  • 15 Тръмп

    10 4 Отговор

    До коментар #13 от "Е така де":

    Ти можеш ли да четеш? Хората искат Търговски договор! Точка! Без повече клаузи! Газ срещу пари! Какви изгоди?
  • 16 гост

    8 10 Отговор

    До коментар #13 от "Е така де":

    Що се врете дето не ви е мястото и никога няма да бъде ?? Те това европейците са прости и неуки и не могат да разберат откъде идва газа в Узбекистан или Туркистан или който и да е ...стан !!! И не могат да сложат изискване за произход и т.н. !! Или на кой ще продава Узбекистан , на китайците или на индийците ?? През Афганистан и Пакистан , хахахаххаха !! И най-вече през съседния Туркменистан , дето се чуди къде да пласира собствения си газ , та да прави път на руския , хахахах !!! Еееех , дето викат удавник за сламка се хваща , ама удавен русофил дори за сламка обещана от Кремъл се хваща , хахаха !!

    Коментиран от #20

  • 17 Амиии

    11 2 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Ето го газовото находище "Южен Йолотан-Осман" в Туркменистан.. Открито през 2006г и се очаква до 2030г добивът на газ да достигне 320 млрд. куб. м. на година!
    За Германия са необходими (толкова употребява) 180-200 млрд куб. м на година! Франция - 80-100 млр. куб. м на година! Толкова до газовото находище в Туркменистан.

    Коментиран от #21

  • 18 Чудо

    8 7 Отговор
    Един велик българин в миналия век беше казал,не ви щем ни меда ни жилото.Колцина сега биха оценили това.
  • 19 Глупости

    9 9 Отговор
    Всички азиатски републики искат обратно в СССР.

    Коментиран от #27, #31

  • 20 Е така де

    10 5 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Ако Туркменистан имаха газ, която да задоволява Европа, Урсула да беше отхвърчала и там.. Къде ли не ходи Урсула да търси газ... чак У Африка :)) ама Макрон не й беше казал, че Африка вече е чужда :))) би път горката напразно...

    Коментиран от #22

  • 21 гост

    11 9 Отговор

    До коментар #17 от "Амиии":

    ЦЕЛИЯ ЕС внасяше от Русия в НАЙ-СИЛНИТЕ години 170-180 млд куб !!! Повтарям ЦЕЛИЯ ЕС в най-силните години , тази година е внесъл ПОД 50 млд куб !! А догодина ще внесе НУЛА !! И както гледам нито е умрял , нито дори има шанс да умре !! Това са ОФИЦИАЛНИ данни на Газпром , не на ЕС !! Озапти русофилските си мечти , щото на никой не са интересни , още по-малко пък го вълнуват !! Без да бром , че ЕС е приел програма със сила на закон , че до 2030 година трябва да намали употребата на газ със 60 % , а до 2040 до НУЛА !!! Не само от внос , а и от собствено производство , което явно дори не знаеш , че има и покрива над 25% от потребяваното !! Ама какво да обяснявам , слушай си "говорит Москва" , само не се надявай , че някой ти връзва !!

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Бесен- _Язовец

    2 3 Отговор
    Анатоли крас.тавияпооомяра дето не се е къпал от десетилетие.
  • 24 Амиии

    9 6 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    Даже не ти изчетох простотиите:)) ти верно си уник@м...Е,как данните да са други на Газпром, като Газпром внасяше около 46% от потреблението на газ в Германия. Това се отнася за всички останали страни.. Газпром не задоволява нуждите от газ на 100% на страните от ЕС! Само Германия потребява 180 - 200 млрд куб.м на година, които викаш Туркменистан няма какво да си прави газта и.... Абе см@шко,бегай от тук... Разбира ти на теб главата, колкото....
    ЕС напълни хранилищата с евтината тръбна газ от Русия, преди да й гръмнат тръбите и даде кинтите накуп на Путин . ама за такива като теб.... не купува руска газ:))))) Има изнесени официални данни колко се е увеличил вноса на втечнен природен газ от Русия за ЕС (след бомбен ето на тръбите) както и за Япония и Китай! Ама ти от къде ще ги знаеш тия работи... От Козяк не са ти казали...:)))) голем ль@хман си:)))

    Коментиран от #25

  • 25 гост

    9 3 Отговор

    До коментар #24 от "Амиии":

    „Газпром“ е увеличил износа за основните си купувачи в Европа, както и за Турция и Китай, през миналата година (2021) Потоците обаче са останали под нивата отпреди пандемията заради ограничените доставки за Европейския съюз (ЕС) като цяло в последните месеци, предава Bloomberg, като се позовава на изявление на компанията.
    Руският газов гигант е доставил 185,1 млрд. куб. м ( ОБЩО !!!!!!!!) на клиенти извън бившия Съветски съюз ( включително Турция и Китай ) , посочва главният изпълнителен директор Алексей Милер. Това е с 3,2% над нивата от 2020 г., но по-малко в сравнение с 2018 и 2019 г., когато са доставени по около 200 млрд. куб. м (ПАК включително Турция и Китай )

    Казах ти да озаптиш мечтите си и да не си въобразяваш , че говориш за коне с капаци като дружките ти от Копринка !!

    Коментиран от #28

  • 26 В Узбекистан

    2 0 Отговор
    Иран имат силно лоби. Продадоха много злато и в момента чудеса правят.......логистични и индустриални зони каквито не сме виждали....коли произвеждат.....и Корея почна там да инвестира....
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Амиии

    4 3 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    Доставките на втечнен природен газ от Русия за Китай през периода от март до октомври 2022г се е увеличил с 32%. Това съобщават от главната митническа администрация на Китай.
    Япония е увеличила вноса на втечнен природен газ от Русия с 34,9% през октомври в сравнение с октомври миналата 2021г гласят статистическите данни за търговия на министерството на финансите на Япония!
    Начинът по който се водят търговските статистики оставят много място за търговски маневри. В службата за статистика вносителят е изпращача а не производителят. Това означава, че стоките произведени от Х държава могат да преминат като немски, ако бъдат получени през Германия примерно!!! Южна Корея внася руски петрол през Тунис, след санкциите. !
    И не, не съм русофил. Просто съм грамотен, за разлика от теб! Мога да приема позицията ти на степендиант на разтвореното общество, все пак трябва и ти да ядеш... щом не можеш да печелиш парите си с труд, но не и негр@мотността ти.

    Коментиран от #29, #30

  • 29 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #28 от "Амиии":

    В коментара ми доколкото виждам има упоменато ТОЧНО КОЛИЧЕСТВО , а не шменти капели с колко процента се бил вдигнал и то ВТЕЧНЕНИЯ газ , от който ГАзпром изнася НИЩОЖНИ количества !! При изнесени 3-4 млд куб увеличение от "32%" е цели 1,2 млд куб или общо има няма 5 , хахахахахах !! На всичкото отгоре 90% от тоя износ е от Ямал , който даже не е руски , защото е 30% на французи , 30 % на китайци и е напълно освободен от данъци , и най-важното ВСИЧКИЯ втечнен газ от Раша е ПО-МАЛКО от 10 % от това , дето изнася Газпром !!! Не се опитвай да продаваш краставици на краставичар , а иначе какъв си за всички е ясно , за съжаление само ще ме изтрият ако кажа точните думи !!
  • 30 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "Амиии":

    И не разбрах какво стана с "200 млд куб само за Германия " или си мислиш , че никой не вижда пълните измишльотини дето си фантазираш ?? И това сигурно от "грамотност" , хахахаххахах !!! Ееех , простия човек си личи най-вече от това , че мисли другите за прости !!
  • 31 Ал Бунди

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Глупости":

    Ами бе..риба си ял. Като гледам,засилили са се със скоростта на диви шопари баш па ново СССРе даправят. Ядоха попарата 70 години на миризляците и то така им я ядоха , че за столетия ще им стигне( справка- Украйна)
Новини по държави: