Last news in Fakti

8 Декември, 2022 17:05 1 711 14

Русия не очаква таванът на цените да е критичен за производството ѝ на петрол

  • русия-
  • г-7-
  • нефт-
  • петрол-
  • опек

На 3 декември ЕС, страните от Г-7 и Австралия приеха да наложат таван на цените за руския суров петрол от 60 долара за барел

Русия не очаква таванът на цените да е критичен за производството ѝ на петрол - 1
Снимка: Shutterstock

Наскоро въведеният таван на цените на руския петрол няма да окаже значително влияние върху производството на суровината. Това заяви руският заместник-министър на енергетиката Павел Сорокин.

"Повечето пазари са достъпни за нашия продукт на адекватни пазарни принципи и възможните колебания в производството на петрол не са критични и няма да надвишават стойностите на пролетните колебания", увери той.

От своя страна финансовият министър Антон Силуанов изрази мнение, че все още е твърде рано да оценява ефекта върху бюджета от въвеждането на таван на цените на руския петрол, съобщава ТАСС.

Русия обаче подготвяла ответни мерки.

"Засега е рано да се говори за влияние върху бюджета. В момента подготвяме реципрочни мерки за това как нашите компании да реагират на въвеждането на таван на цените", посочи Силуанов и допълни, че подобни мерки ще бъдат обявени в близко бъдеще.

Министърът нарече въвеждането на таван на цените непазарна мярка, която би имала последици за световния пазар.

"Ясно е, че това са непазарни механизми. Западът винаги ни е призовавал да използваме прозрачни, пазарни мерки, влияещи върху икономиката. Въпреки че сме виждали това и преди, самият той използва двойни стандарти. Това се случва в момента. Но не можеш да излъжеш пазара", подчерта Силуанов.

На 3 декември ЕС, страните от Г-7 и Австралия приеха да наложат таван на цените за руския суров петрол от 60 долара за барел.

От своя страна Кремъл заяви, че страната няма да приеме таван на цената на своя петрол и обмисля как да отговори на мярката.

От руското посолство в Съединените щати също разкритикуваха "опасния" ход на Запада и подчертаха, че Москва ще продължи да намира купувачи за петрола си.

Русия многократно е заявявала, че няма да доставя петрол на страни, които прилагат ограничението.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1944

    11 13 Отговор
    немат равни рООсийските циркаджии.
  • 2 Пако

    10 5 Отговор
    ПОНЯКОГА ТАЗИ РУСКА САМОУВЕРЕНОСТ ДРАЗНИ.ЗАБРАВЯТ ЧЕ СРЕЩУ ТЯХ СТОЯТ ЧАКАКЛИ КОИТО ЧАКАТ МОМЕНТА ДА ГИ ОГЛОЗГАТ.
  • 3 Русофоб Антисемит

    9 14 Отговор
    Петрола ще си го ядете и пиете!!!! 😃😃😃А ако сте тарикати ще мръднете до Китай, където ще ви изклaтят със сигурност.
  • 4 Върколак

    10 6 Отговор
    Комунизъмът се завръща в Европа!
  • 5 Гост

    8 8 Отговор
    Януари ще има ново разглеждане на тавана..и тогава 30 долара за барел...
  • 6 Розови очила

    13 3 Отговор
    Статия от човек носещ дънки ли е? Всеки икономист ще ви каже, че навсякъде където в историята на иконом. отношения е въведен таван на цените, пазара се срива ... Това според много анализатори не е насочено реално към Росия а към бизнеса в ЕС, защото рашките ще са частично засегнати, но същото не може да се каже за ЕС потребителите. Продължаваме да следим ситуацията.Дали ще се повтори сценария с газа? Европа на прага на най-голямата криза ли е за последните 120г.? Или всичко ще се размине само с шумолене?

    Коментиран от #9, #10

  • 7 Русофоб Антисемит

    5 8 Отговор
    Елена Костюченко, журналист от в-к „Новая газета”:

    „В нашата страна имахме първата чеченска, втората чеченска, петдневната война с Грузия, Донбас, Сирия. Имахме Норд-Ост, Беслан, имаме Чечня.

    В нашата страна 177 инвалиди са затворени в концлагери. В нашата страна ЛГБТ са „социално неравностойни” от 2013 г., Свидетелите на Иехова ги тикат в затвора заради вероизповеданието им.

    У нас измъчват и убиват чрез мъчения – в полицията, в колониите, в затворите. Имаме вечен президент, култ към личността, църква, която се е сляла с държавата, политически терор, държавна пропаганда.

    Имаме фашизъм – и това не се е случило през последните няколко месеца”.
  • 8 Цените се доближават до санитарния

    3 7 Отговор
    минимум, западните технологии за добиване на нефт и газ за дълбоки сондажи ги няма !
    Простият путин на ината си ще умре, ща пожертва всички русофили и руснаци, но няма да се предаде, докато не му превземат бункера, като на Хитлер !
  • 9 Чакай бе, другар !

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Розови очила":

    Нали при социализма всичко беше мед и масло, още ревете за него, а сега си признавате за цените и стоките, щото не ви арадисва !

    Коментиран от #12

  • 10 стоян

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Розови очила":

    До 6 ком - само че има една малка подробност - тавана е само за руския петрол а той е 10 % от всичкия произвеждан - и другите 12 производители само с увеличение от 1% за всеки от тях и липсата на руския няма да се усети

    Коментиран от #13

  • 11 УСМИВКИ ОТ СТАРИТЕ ЛЕНТИ😀

    4 4 Отговор
    Деветдесетте години когато нямаше ПАРИ НАЛИ ИМ плащаха със самовари и матрьошки и те ТАКА СЕГА С МАЗУТ във варели...да си го мажат НА леб и маска за лице против бръчки👍
  • 12 Вермуд

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Чакай бе, другар !":

    Пенчо какъв другар съм ти? Какви комунисти сънуваш ? Живееш 2022г. след христа. Коментара е за ЕС и санкции с/у собственото му население. Да не си мислиш, че няма да бръкнат надълбоко и в твоя джоб? Или ти си от друга планета?
  • 13 Зиги

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "стоян":

    Дано да си прав !
  • 14 Тръмп

    3 0 Отговор
    То това беше и целта. Хем да не ги макара да спрат производството, хем да не правят голяма горница от продажбата.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания