Отидете към основна версия

31 602 174

Бомба със закъснител, поставена под Русия

  • бесарабски фронт-
  • бомба-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • путин-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • мир

Кремъл не знае къде са границите на самата Руска федерация

Снимка: БГНЕС/ EPA

„Бомба със закъснител, поставена под Русия“. Как Путин разбира "мир" с Украйна?
© Виталий Портников

На пресконференция след резултатите от срещата на върха на Евразийския икономически съюз в Бишкек, руският президент Владимир Путин обясни как разбира "уреждането" на отношенията с Украйна. Според руския президент всички участници в този процес ще трябва да се съгласят с „реалностите на земята“.

Ако преведем тези думи от бюрократичния език на руския президент на езика на политиката, това означава, че Владимир Путин иска да тържествува не международното право, а правото на силата. Според него "реалностите на земята" са признаване на руския статут на украинските територии, окупирани от Русия. А това означава, че Владимир Путин продължава да се придържа към позицията, която заемаше още преди началото на мащабна война с Украйна. Тогава руското ръководство поиска признаване на руския статут на окупирания Крим. Путин заяви, че Киев иска да завземе Крим със сила и че ако Украйна бъде приета в НАТО, това може да доведе дори до ядрен конфликт - и затова Северноатлантическият алианс трябва да гарантира на Русия невъзможността да приема бившите съветски републики за своите членове.

Ето защо руското политическо ръководство беше толкова раздразнено от провеждането на срещата на върха на "Кримската платформа" в Киев, в която Кремъл видя атака срещу "териториалната цялост на Русия". Още след началото на мащабната война в Москва искаха Украйна да се съгласи не само с руския статут на Крим, но и с „независимостта“ на т. нар. Донецка и Луганска „народни републики“ (рус. окупирани части от Донбас, където Кремъл създаде групировката "ДНР" / "ЛНР" – бел. ред.) Самата т. нар. спецоперация е предприета под предлог за осигуряване на тяхната "териториална цялост". И сега, ако говорим за реалностите "на земята", Москва, разбира се, ще постави условия за признаването на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области на Украйна като субекти на Руската федерация - само на базата на факта, че на тези територии са разположени руски войски!

Кремъл не знае къде са границите на самата Руска федерация

Тези искания на Путин означават истинска дипломатическа задънена улица за всякакви опити за уреждане. Путин предлага на ръководството на съседна държава да приеме самия факт на завземане на територията само въз основа на това, че неговите войски са успели да установят контрол над чужда земя. В същото време украинското ръководство няма никакви политически и правни възможности да се съгласи с тези безпардонни искания просто защото държавите не се отказват от собствените си територии, не променят собствените си конституции по искане на агресора.

Но Путин също така доведе собствената си страна до правна безизходица. Защото руската конституция включва територии, които принадлежат на друга държава и не са признати за руски от гледна точка на международното право. В същото време дори Кремъл не знае къде минават границите на самата Руска федерация. Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков заяви, че Донецка и Луганска област са станали част от Русия в техните административни граници, докато Херсонска и Запорожка области трябва да бъдат "консултирани с населението". После Песков заяви, че Русия ще "освободи" цялата територия на Херсонска и Запорожка области. А сега Путин казва, че всичко ще се определя от "реалностите на земята". Та къде е границата?

"Бомба със закъснител"

Винаги съм се чудил как ще успеят да разрежат този възел наследниците на Владимир Путин. Защото дори Въоръжените сили на Украйна да освободят цялата територия на страната, Донецка, Луганска, Херсонска, Запорожка области и Крим ще „останат“ в руската конституция. Ще може ли следващият президент на Руската федерация да признае, че това са чужди земи и самото им присъствие в руския основен закон е факт на грабеж? Ще обвини ли Москва Украйна в „окупация на руски земи“ само на базата на това, че руски войски присъстват в един или друг регион на Украйна от няколко години или месеци? И това е мината на забавените действия, която Путин съзнателно заложи под бъдещето на собствената си страна и под бъдещето на нейните отношения с Украйна и цивилизования свят.

Не, войната на Русия с Украйна не трябва да приключва с признаването на окупационните реалности. Трябва да завърши с триумфа на международното право. Това ще бъде нейният справедлив и логичен завършек.

Източник: radiosvoboda org

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 218 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: