Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Декември, 2022 10:56 5 934 46

Бъдещето на украинския военно-промишлен комплекс: танковете

  • бесарабски фронт-
  • украйна-
  • танкове-
  • танкостроене-
  • русия-
  • война-
  • ссср

Танкостроенето в Украйна винаги е изпреварвало руското

Бъдещето на украинския военно-промишлен комплекс: танковете - 1
Снимка: Shutterstock

Бъдещето на украинския военно-промишлен комплекс: танкостроенето.
©️Александър Коваленко

През последните дни по някаква причина все по-често ми задават въпроси за бъдещето на украинския военно-промишлен комплекс. Какво ще можем да произвеждаме след войната и какво ще трябва да купуваме. И винаги давам един и същи отговор на всички тези въпроси - не знам.

Разбира се, украинският военно-промишлен комплекс към момента на пълномащабното нахлуване беше доста жив и перспективен, но сега не знаем колко е повреден, разрушен и небоеспособен, или даже, кои области изобщо не подлежат на възстановяване. От друга страна, какво ни пречи да фантазираме, разсъждавайки по тази тема не толкова със сигурност, колкото с условност?

В тази връзка реших да започна поредица от материали от раздела „какво ще стане, ако?“ И първият материал ще бъде посветен на перспективата за танкостроенето в Украйна след войната, както го виждам от моята субективна аматьорска позиция. Танкостроенето в Украйна винаги е изпреварвало руското, а нашите „Обекти“, както нереализирани, така и пуснати в серийно производство, са много по-добри от руските аналози по редица показатели. Танкът Т-64 дори може да се счита за МВТ (Main battle tank) с неограничен резерв за модернизация по всяко време. Между другото, украинските Т-64 бяха първите, които инсталираха динамична защита под най-ефективния за противодействие ъгъл от 45 градуса, докато руснаците дълго време използваха 70-80-градусовата схема на кулата.

Единственото нещо, което винаги е липсвало на украинския военно-промишлен комплекс, както и на танкостроенето, е финансиране и технологии. По-специално модерни технологии, коренно различни от съветските, които нашите партньори не са ни давали никога... Дори след 2014 г. Например, танкът “Оплот” значително изпреварваше руските Т-90 и беше поставен на равна нога със западните модели. Но нямаше достатъчно финансиране за масовото му производство, нямаше поръчка, а за редовното подобряване на характеристиките му, за да може той да отговоря на обновените предизвикателства, нямаше технологии.

Разбира се, след войната лъвският дял от нашата танкова индустрия ще бъде зает от ремонта на повредени образци и модернизацията. Не се изключва, че възраждането на производството на “Оплот” е възможно, но ми се струва, че в този случай е по-добре индустрията да се развива по стандартите на НАТО. Още повече, че имаме запас, който може да бъде напълно адаптиран към стандартите на НАТО, а крайният резултат ще изпревари дори западните образци с едно поколение!

Факт е, че през 2018 г. Укробронпром обяви, че “Харковското конструкторско бюро за машиностроене Морозов” работи върху създаването на обещаващ танк от ново поколение с нов двигателен отсек, нова оръжейна система, защита и система за управление на огъня. Основното нещо, което доведе до предположения за това какъв е този танк - е броят на членовете на екипажа. Само двама са! Най-вероятно, а точно така си беше, ставаше дума за по-нататъшното развитие на Обекта-477A1 „Нота“, който освен намаления екипаж трябваше да има двигател 6TD-3 с мощност 1500 конски сили и 152-mm пушка 2A73 или LP -83, поставени на необитаема кула.

Проблемът на „Нота” при работата по нея беше, че за времето си беше твърде напреднала и не беше възможно напълно да се автоматизират всички планирани процеси, а след разпадането на СССР... Е, разбирате - липсата на финансиране и технологии. В съвременните условия, за в бъдеще, оставяйки непроменена основата на танка “Укробронпром” може напълно да го преоборудва, като се започне от цевта и се стигне до електрониката. Всъщност, разполагайки със собствени ресурси и достъп до западни технологии, ние ще можем да произведем уникален танк, създаден, или по-скоро модифициран, в съответствие със стандартите на НАТО. И именно в „Нота“ виждам бъдещето на нашето танкостроене.

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 фрфрфрфрфр

    69 17 Отговор
    Украйна никога не е имала танкове всичката и техника е руска, а сега и натовска. И за демократите моля не ползвайте топла вода и радиатори и ток. РУСКИ СА

    Коментиран от #16, #17, #30, #46

  • 3 марокански Москвич

    50 9 Отговор
    Това са нашите 80 танка, които американските партии изпратиха и засекретиха с гриф "строго секретно" миналата седмица! 🤬
  • 4 Бъдещето

    56 10 Отговор
    На украинския военно промишлен комплект е да стане руски
  • 5 МирО

    47 12 Отговор
    След СВО Русия ще им каже какво да произвеждат - покрайнината ще е част от РФ.
  • 6 Илия

    11 42 Отговор
    Повечето от руските танкове са произведени в Харков.Украйна имаше добри разработки на съвремени танкове но нямаше пари.Сега пари ще се намерят.

    Коментиран от #39

  • 7 Врачка🧙🧛🦹‍♀️

    49 14 Отговор
    Бъдещето на всичко в Украйна ще го реши гн.Путин.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хаха

    26 7 Отговор
    Тролчетаааааа!!!!! Нещо за Бахмут????

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ксаниба

    39 7 Отговор
    Нас в БГ какво ни вълнуват проблемите на несъществуващата държава!?! Да не сме оркраинцка губерния!?!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Зеленски:

    14 13 Отговор

    До коментар #9 от "Хаха":

    Бахмут е разрушен
  • 14 ами

    21 5 Отговор
    бъдещето е на дроновете - не ти трябват и войници - само геймъри и разни компютърджии
  • 15 хххх

    12 14 Отговор
    Танковете с екипаж са морално остаряла концепция и съвсем скоро ще бъдат напълно заменени от дронове, било то наземни верижни, или други. Само сенилен военен може да види в тях някакъв военен потенциал за бъдещето. Точно танковете погребаха руската армия край Киев и се доказаха като абсолютно неефективни в съвременните бойни действия. На практика те са просто един бавно подвижен и много скъп ковчег на екипажа. Със съвременните противотанкови оръжия не представляват никаква опасност.
  • 16 Антон

    13 19 Отговор

    До коментар #2 от "фрфрфрфрфр":

    А руснаците да не ползват двигатели с вътрешно горене, компютри, лаптопи, Windows, защото не са ги изобретили руснаци.
    Топлата вода е протичала в древен Рим. А Радиаторите и токът защо да са руски? Може суровината да е внос от Русия, но споко - ще се сменят доставчиците.
  • 17 д-р Косев

    21 14 Отговор

    До коментар #2 от "фрфрфрфрфр":

    Съветска не значи руска. Участието на украинците в създаването и развитието на СССР е съпоставимо с това на руснаците. Украйна всъщност беше най-развитата в техноллгично отношение част на СССР извън района около Москва и Ленинград. Само гламавите западняци приравняват СССР на Русия щото нямат идея за какво говорят/пишат, а и в момента им е изгодно да противопоставят бедните потиснати украинци на лошите руснаци. Руснаци и украинци са един дол дренки, даровити в много отношения хора, но възглупави и тотално непособни да се самоорганизират и да си гонят интереса.
    Ей го и тоя шмекер ди мечтая как Украйна ще прави и продава танкове на Запад. Щели да ги майсторят по натовски стандарти. Що за глупости само. Все едно западняците изсипаха толкова милиарди за привилегията да си купуват украински танкове. Украйна няма никакъв шанс да се озове в НАТО, тя е нужна като бясно куче пазач вързано на портата. Никой не пуска дворния пес да влезе вътре и да легне на дивана.

    Коментиран от #26

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Българин 🇧🇬

    23 2 Отговор
    Тези писаници са комбинация от глупост и наивност . Имали идеи , но нямали технологии , нито финанси !? Мнозина пък имат идеи за летящи чинии . Само "технологии и пари" им липсват и ...готово ! /// Щели да работят с натото , но щели да създадат по-добри образци ?! Наивници ! Натовските производители чакат и се молят да им вземете пазарите . Изобщо -идиотия !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 М.Н.

    24 4 Отговор
    Т-64 е съветски основен боен танк, считан за първия в света серийно произвеждан танк с композитна броня. Той е използван единствено от съветските въоръжени сили и е в основата на съвременни съветски, украински и руски танкове като Т-80 и Т-90.
    Създаден 1964 г. в СССР , за какво украинско танкостроене става въпрос ?
  • 22 Матей преображенски

    19 5 Отговор
    Гладна кокошка просо сънува.В Харков беше най-големия завод за танкове в Съветския съюз,но тия кре-те-ни го направиха на нищо,и още говорят за танкостроене.Руските войски скоро ще го освободят Харков и може би ще го възстановят завода,най-вероятно с друг профил,примерно да произвежда трактори.

    Коментиран от #25, #28

  • 23 Бесарабски дiбiл

    19 3 Отговор
    Само това успахме да измислим за днес :), дано някой се върже!
  • 24 ахххх

    14 3 Отговор
    Какви танкове бе мой, да не сме 1939г.?
  • 25 д-р Косев

    6 14 Отговор

    До коментар #22 от "Матей преображенски":

    Ще освободят, дръжки. Харков е на 50 км от руската граница, за близо година война не успяха дори да го доближат. Самите рашките са го отписали вече, пропагандата отдавна върви - местните жители били неблагодарни, не искали руский мир и заслужавали да стоят на тъмно и да пикаят в кофи.
  • 26 страшни глупости говориш

    8 10 Отговор

    До коментар #17 от "д-р Косев":

    Неслучайно най-успешните оръжия на руснаците в момента са произвеждани в Украйна. А непрекъснато вадят скрити козове като доработки на прототипи неполучили финансиране по времето на СССР (справка последната атака на 2-те летища с реактивен дрон Стриж разработен в ХАРКОВ)
    Интересно как за няколко години си разработиха собствена система за реактивен огън Буревий, който задмина и руските и западните аналози включително и HIMARS. Освен, че e всеяден откъм снаряди - може да носи корабни ракети Нептун, високоточни ракети и т.н Друго предимство - използват ги за радар, който сам може да открива целите си, свързва се онлайн с командния център и обменя информация. Шасите му е от чешка Татра и е толкова добре бронирано, че скоро показваха Буревий чийто екипаж е оцелял след попадение от ГРАД.
    И т.н и т.н - освен воненно промишления комплекс, вкъщи аз лично имам IP ТВ приемник MAG, произведен и програмиран в Одеса, дори не мога да се сетя нещо руско, което бих могъл да си купя, не мисля че имаме някакъв предмет вкъщи от Русия.
    В работата имаме отдел с 20-тина души, които работят с руски език - от тях повечето са украинци. А руснака ще го познаеш по това, че НЕ иска да учи български език, нищо, че живее тук 10 години, не иска да говори НОРМАЛЕН английски език, а винаги с грозен акцент. Единственото общо между "руския" тийм е, че никой ама абсолютно никой не иска да чува за връщане в Русия и всички спокойно и без страх си плюят Путин закопал страната им.

    Коментиран от #41

  • 27 Дааааааам

    7 4 Отговор
    Новата осРайнска ковачница, на дървени въглища отвори врати!
    Оп, грешка, ирански дрон я порази . . .
  • 28 Харков е свободен!

    6 11 Отговор

    До коментар #22 от "Матей преображенски":

    заради съпротивата си срещу кремъл! А, между другото Харков е рускоговорящ град, ама не искат кремъл!

    Коментиран от #34

  • 29 Ха,ха,ха

    8 4 Отговор
    Както върви бъдеще няма за Украйна.
  • 30 акъл

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "фрфрфрфрфр":

    май не си видял, че започнаха дронове и отдалечено командвани ракети да си правят. Руснаците на Иран се надяват
  • 31 Руснак

    7 3 Отговор
    Повече глупости не съм видял. Всичко е направено при СССР. "Богове" не обичат да работи, искат всичко без пари.
  • 32 Козяк факти

    3 2 Отговор
    Фактите на Мхл.юзин
  • 33 Бъдещето

    12 4 Отговор
    на Украинския ВПК е, че няма бъдеще като украински! Такова нещо практически вече няма! Сега се бият с помощите, които рано или късно ще секнат, а собствени вече нямат и не произвеждат, щото и пари нЕма, и суровини нЕма...
  • 34 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    12 6 Отговор

    До коментар #28 от "Харков е свободен!":

    ХАКОВ Е СВОБОДЕН КОЛКОТО БЪЛГАРИЯ Е СВОБОДНА С ОКУПАЦИОНЕН 3000 АМЕРИКАНСКИ КОРПУС И МАРИОНЕТНО ПРАВИТЕЛСТВО .НА КОЗЯК ..СМОТЛ ДА СИ ВИДЯЛ РУСКИ ОКУПАЦИОНЕН КОРПУС В БЪЛГАРИЯ ????

    Коментиран от #38

  • 35 Хаха,

    10 3 Отговор
    бесерабски фронт, платен от краварски фонд...
  • 36 Ломчанин

    9 4 Отговор
    Прочетох до "украински танк Т-64"
    Такова животно НЯМА.
    Има СЪВЕТСКИ танк Т-64 разработен в СЪВЕТСКОТО конструкторско бюро към СЪВЕТСКИЯ танков завод в СЪВЕТСКИЯ град Харков.
  • 37 Аршлох

    4 3 Отговор
    Абе този Коваленко ,голям мечтател.Говори и той като менторите си в бъдеще пожелателно,неосъществимо.Мечтите са безплатни все пак.Щели били нещо...Абе вие скоро държава няма да имате.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Сега пари

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Илия":

    ще има ама Усръйна няма да я има.
  • 40 Аха верно

    3 1 Отговор
    От първите модели Запорожец няма ли да пуснат. Трябва едно малко оръдие да му сложат и ще стане най евтиния танк в света. Натувците ще се избият да го купуват.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 БФ или ненормални фашаги от

    2 1 Отговор
    Украйна
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 О’Ткаченко

    0 1 Отговор
    “ Харковско конструктивно бюро Морозов ...” Колко много говорят тези имена

    Харков основан от руснаци , населен от руснаци , кмета руснак , глобен че говори руски
    казва че пак ще го ползва защото е езика на мнозинството и иска да го разбират .
    Морозов - руско име , как още не го е забранил Ткаченко ?
    Ето това ще победи националистите . Никакви танкове не могат да разрушат семейните връзки
    традициите и векове минало заедно . Може да преиначават историята и лъжат че Сталин е искал
    да ги изтреби с Голодомор а той им дал територии анексирани от Полша и Унгария .
    Може да преименуват улици , да рушат паметници , да забраняват руският, Чайковски и книги ,
    Но Донбас е гласувал проруски през всичките 36 години от независима Украйна .
    И това националистите няма да променят с танкове
  • 46 Рошко

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "фрфрфрфрфр":

    И езика им руски, и религията и историята. Кога в Украйна се е говорил английски например
Новини по държави: