Отидете към основна версия

4 262 101

Ето какви оръжия поиска Зеленски от НАТО

  • володимир зеленски-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • оръжия-
  • нато-
  • пво

Моля ви да увеличите възможността за доставка на системи за противовъздушна отбрана, каза той

Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска днес от западните лидери, събрали се на среща в Латвия, в която участва и британският премиер Риши Сунак, да доставят на страната му широк диапазон от оръжейни системи, предаде Ройтерс.

"Моля ви да увеличите възможността за доставка на системи за противовъздушна отбрана за нашата страна и да помогнете за ускоряване на съответните решения, които ще бъдат взети от партньорите ни", заяви Зеленски в речта си, която произнесе по видеконферентна връзка пред лидерите на страните от Общия експедиционен корпус, събрали се в Рига. Според Ройтерс призивът е бил адресиран по-специално до британския премиер Сунак.

В ръководения от Великобритания корпус, създаден, за да реагира бързо при кризи в Северна Европа, участват Дания, Естония, Финландия, Исландия, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия и Швеция, припомня агенцията. Западните съюзници начело със САЩ продължават да подпомагат Украйна със средства, военно обучение и доставки на системи за противовъздушна отбрана и други въоръжения. Но Киев казва, че е нужна още по-голяма подкрепа, за да се наклони балансът в полза на Украйна в нейната съпротива срещу руската офанзива.

"Много зависи от вас как ще завърши тази война. Колкото по-успешни са нашите отбранителни сили, толкова по-бързо ще се провали руската агресия", заяви Зеленски във видеообръщението. "Стопроцентов въздушен щит за Украйна. Това ще бъде една от най-успешните спирачки срещу руската агресия и тези неща са необходими точно сега", добави той. Без да дава директен отговор на искането на Зеленски, Сунак каза, че събралите се в Рига лидери ще разговарят как най-добре биха могли да продължат да подкрепят Украйна и да ѝ предоставят всичко, от което се нуждае, отбелязва Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 58 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: